Asgari ücretin zirvesi Aralık’ta

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 4 Aralık'ta gerçekleştirecek. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk "Bu yıl asgari ücretin, tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini temenni ediyorum" dedi.

Haberler 27.11.2020 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamnda ilk toplantsn 4 Aralkta yapacak.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplants için içi ve iveren temsilcileriyle görü alveriinde bulunduklarn belirterek, u bilgileri verdi:

Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun 2021de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantsn 4 Aralkta yapmasn kararlatrdk. Sürecin imdiden tüm kesimlere hayrl olmasn diliyorum. Bu yl asgari ücretin, tüm taraflarn uzlas ile tespit edilmesini temenni ediyorum.

ASGAR ÜCRET NASIL BELRLENYOR?

Asgari ücreti, yasa gerei 5er içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, iveren tarafn Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK), içi tarafn ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için Türkiye çi Sendikalar Konfederasyonu (Türk-) temsil ediyor.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Selçukun bakanlnda, Bakanlkta yaplacak ilk toplantnn ardndan komisyon, içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanyor. Komisyon, son toplantsn yine Bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn çounluu salad kabul ediliyor.

MEVCUT ASGAR ÜCRET NET 2 BN 324 LRA

Asgari ücret, halen bekar bir içi için aylk brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler dütüünde net 2 bin 324 lira 71 kuru olarak uygulanyor. Apartman görevlileri için ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmedii için net 2 bin 501 lira 55 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasn brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git