Aşı denemelerinde yan etki görülmedi

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, faz 3 denemeleri yapılan koronavirüs aşısı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Sıla Akhan, şu ana kadar aşı uygulanan 30’a yakın gönüllüde herhangi bir yan etki gözlenmediğini söyledi.

Haberler 01.10.2020 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çin Halk Cumhuriyetinde özel ilaç firmasnca gelitirildikten sonra Türkiyede faz 3 denemelerine balanan koronavirüs as, Kocaeli Üniversitesinde çalan salk çalanlarna uygulanyor. Yaplan çalmalarn gidiatnn paylalmas amacyla bugün Kocaeli Üniversitesi Aratrma ve Uygulama Hastanesinde, basn toplants düzenlendi. Toplantya hastane bahekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, a çalmalarn yürüten Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Sla Akhan ve a denemelerinde ilk gönüllülerden olan Kocaeli Üniversitesi Tp Fakültesi Dekan Prof. Dr. Hüsnü Efendi katld. Toplantda konuan Prof. Dr. Sla Akhan, bugüne kadar a uygulanan 30a yakn gönüllüde herhangi bir yan etki gözlenmediini söyledi.

GÖNÜLLÜLER SALIK çALIANLARINDAN OLUUYOR

A çalmasnn Kocaeli Üniversitesinde yaplmasndan dolay mutlu olduklarn söyleyen Prof. Dr. Akhan, Bu a çalmas içinde olduumuz için çok mutluyuz. çünkü pandemide herkes gibi çok etkilendik. çok fazla hasta gördük, tedavi ettik. Ama pandemiye dur demek için tabi ki en önemli ey bir ann gelmesi. çok fazla a çalmas var. Bunlardan ilki, bizim Türkiyede baladmz, inaktif bir a. çin Halk Cumhuriyetinin as. naktif edilerek SARS CoV-2 virüsü beliriyor ve salkl gönüllülere uygulanyor. u anda sadece salk çalanlarna yaplyor. Bu durumun da bir says var. O say dolduktan sonra a olmak isteyen dier salkl gönüllülere de yaplacak. Geçen haftadan itibaren biz çalmalara baladk. Gönüllüler daha çok hekimler olmak üzere salk çalanlarndan oluuyor. Bir plasebo, çift kör bir çalma. Ne bunu uygulayan ne de uygulanan kii a m yapldn yoksa plasebo bir ey mi verildiini bilmiyor. 14üncü günde ikinci dozu var. Daha sonra çkan sonuçlarla bundan biraz daha haberdar olacaz dedi.

U ANA KADAR KAYET OLMADI

Türkiyede ilk etapta 1300 gönüllü salk çalannda a denemesi yaplacan belirten Prof. Dr. Akhan, öyle konutu:

Bizim üniversitemizde 550 kiiye a yaplmas planland. Türkiyede sanrm 25e yakn merkez var. Hacettepe Üniversitesi balamt. Biz de onlarn akabinde geçen hafta baladk. Dier üniversiteler, dier hastaneler de balyor. Öncelikle belirli bir salk çalan popülasyonuna uygulanacak. Yaklak 1300 kii kadar salk çalanna uygulandktan sonra gönüllü dier kiiler de bavuracak. Yan etkiler daha çok faz 1 aamasnda baklm oluyor. Biz gönüllülere a yaplrken, atelerini takip etmelerini, kolunda ar veya kzarklk olabilecei gibi adan beklenen yan etkilerin olup, olmayacan ya da sra d bir ey olup olmadn kontrol etmelerini ve bize de haber vermeleri açsndan sürekli bilgilendiriyoruz. u ana kadar yaptklarmzda herhangi bir ikayet olmad. Kime plasebo, kime a geldiini de bilmiyoruz zaten. u anda salk çalanlarna uyguladmz için biz aslnda günlük 10 kii olarak planlamtk. Ama salk çalanlarnn i yüküne göre, ne zaman müsait olurlarsa poliklinie gelmeleri eklinde ilerliyoruz. O yüzden de belli bir saat ve randevu sistemi ile gitmiyoruz. Gelenleri bilgilendirip, örneklerini alp, uygunlarsa alarn yapyoruz. u anda 20 ile 30 arasnda bir saydayz.

Ana Sayfaya Git