Aşı karşıtlığı bilimsel değil

Prof. Dr. Erben: Aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel gerekçesi yok Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Erben, aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel gerekçesi olmadığını ifade ederek, “Covid-19 aşılarının hiçbir yan etkisi öldürücü ya da hasar bırakıcı değildir. Herkesin aşılanmasını istiyoruz” dedi.

Haberler 04.08.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Erben, a kartlnn tüm dünyada olduu gibi Türkiyede pandeminin sonlanmas açsndan büyük bir sorun olduunu söyledi.

A kartlar propaganda yaparak toplumun bir kesimini etkileyerek a olunmasn geciktirmekte veya a olunmamasna neden olduunu ifade eden Prof. Dr. Erben, A kartl ekonomik, kültürel, siyasi, dini, felsefi, özgürlüklerin kstlanmas, otoriteye güvensizlik ya da alternatif tp yöntemlerine inanmak gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Genelde a kart olan kiiler, Covid-19 diye bir hastaln olmadn, alarn etkisiz olduunu, alarn çok ciddi ölümcül yan etkileri olabildiini öne sürebiliyorlar. Uzun dönem yan etkilerinin bilinmediinden dolay a olunmamas gerektiini söylüyorlar. A yan etkisi olarak ksrlkla karlalabileceini, çip taklp insanlarn robot gibi yönetilebilecei gibi çeitli, kesinlikle bilimsel kant olmayan ve hiçbir zaman gösterilmemi savlarla ortaya çkyorlar dedi.

AIDAN LK 2 AY SONRA YAN ETK BEKLEMYORUZ

Prof. Dr. Erben, pandeminin erken döneminde salk çalanlar arasnda Covid-19 hastalna yakalanma sklnn oldukça yüksek olduunu, günümüzde ise bu orann oldukça dütüünü ifade etti. Bu durumun alama sayesinde gelitiini kaydeden Erben, Yine hastaneye yatan hastalara baktmzda pandemi balangcnda ar hastalar genelde yal hastalarken, alamada öncelik bu gruba verildiinden dolay, günümüzde yatan yal hastalarn daha az olduunu görebiliyoruz. Uzun dönem yan etkilerle ilikili olarak belki alar ilk kullanm onay aldklarnda böyle bir kayg olabilirdi ama günümüzde artk milyonlarca hatta milyarlarca doz a yapld. Genelde biz bir ann yan etkisini ilk 2 ay içinde görürüz, bu 2 ay içinde yan etki gelimezse ondan sonra beklemeyiz. Bu kadar çok doz a yapldktan sonra bununla ilikili de yan etkiler beklememekteyiz. Nörolojik yan etki, beyin hasarna neden olan yan etki imdiye kadar bildirilmedi. Ayrca imdiye kadar hiçbir ann ksrlk yapt da gösterilmemitir diye konutu.

Ana Sayfaya Git