Aşı müjdesi 11 aralıkta

Sağlık Bakanı Koca'dan Kovid-19 aşısına ilişkin açıklama "Aşıyla ilgili olarak, aralık ayında yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. Aralık ayında en az 10 milyon, ama muhtemelen 20 milyon gibi, temin etmiş olacağız. Ocak ayında 20 milyon, şubat ayında 10 milyon. Bu rakamları daha da artırma gayreti içindeyiz"

Haberler 02.12.2020 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Ayla ilgili olarak, aralk aynda youn bir ekilde balamak istiyoruz. Aralk aynda en az 10 milyon, ama muhtemelen 20 milyon gibi, temin etmi olacaz. Ocak aynda 20 milyon, ubat aynda 10 milyon. Bu rakamlar daha da artrma gayreti içindeyiz. dedi.

Mecliste gazetecilerin sorularn yantlayan Koca, Kovid-19a kar gelitirilen alardan Türkiyeye ne kadar getirilecei ve a çalmasnn ne zaman yaplacann sorulmas üzerine, Ayla ilgili olarak, aralk aynda youn bir ekilde balamak istiyoruz. Bununla ilgili inaktif dediimiz, daha önceden teknik olarak iyi bildiimiz, yan etkisinin de az olduunu düündüümüz adan 50 milyon sözleme imzaland. Aralk aynda en az 10 milyon, ama muhtemelen 20 milyon gibi temin etmi olacaz. Ocak aynda 20 milyon, ubat aynda 10 milyon. Bu rakamlar daha da artrma çaba ve gayreti içerisindeyiz. diye konutu.

Koca, özelikle en erken dönemde, aralk ve ocak ay hedefiyle daha youn alama planladklarn belirtti.

- Pfizer ne kadar verebilecekse talibiz

Pfizer asyla ilgili de youn görümeler içerisinde olduklarn bildiren Koca, Özelikle Pfizerin asyla ilgili de, yerli amz nisan ve sonras dönemde devreye girecei için nisan ayna kadar bize temin edebilecekleri bütün ay alma eklinde bir yaklammz oldu. Yani nisan ayna kadar verebilecekleri ne kadar a olursa, biz onu almaya talip olduumuzu söylemi olduk. Fiyat ve benzeri konularda zaten mutabk kalmtk. bilgisini verdi.

Dünyada erken dönemde ruhsat alabilecek firmalarla da yakn iletiim ve görüme halinde olduklarn anlatan Koca, en erken aralk ve ocak ayn hedefleyerek, vatandalara youn bir ekilde ay yapmak istediklerini söyledi.

Koca, yerli ann birinci faznn 14-15 Aralkta bitmi olacan dile getirerek, Eer bu ekilde devam ederse faz-2ye geçilmi olur. Her ey normal seyrederse, bizim yerli amzn da nisan aynda faz-3 ve yaygn kullanmna geçebileceimizi düünüyoruz. dedi.

Yerli ann da inaktif a olduuna iaret eden Koca, farkl mRNA, protein ve benzeri 16 tane ann daha olduunu, onlarla ilgili çalmalar da çok yakn takip ettiklerini vurgulad.

Koca, Biz vatandamz için güvenilir ve etkinlii olan ay daha çok tercih ederek erken dönemde bunu temin edip yapma taraftaryz. diye konutu.

- Alama stratejisi hazrland

A Bilim Kurulunun, 11 Aralktan sonra erken dönemde, yaygn bir ekilde, salk çalanlarndan öncelikle balamak üzere a yaplmas yönünde strateji hazrladn aktaran Koca, unlar kaydetti:

Bu strateji de salk çalanlar bata olmak üzere kimlere nasl yaplmas gerektiiyle ilgili bir çalma da bir hafta on gün içerisinde en geç tamamlam olur. Bununla ilgili bir netlik olutuunda vatandamzla paylam olacaz. Salk çalanlarmz, riskli kiiler öncelikli olacak. Belki hizmet sektöründen, belki bir ekilde vatandamzla temas içerisinde olan kiiler olabilir, bununla ilgili nasl bir planlama olaca da A Bilim Kurulunun hazrlayaca stratejiye göre planlanr ve biz onu da açklam oluruz.

Fahrettin Koca, A güvenilirlii nedir? Koruyuculuuyla ilgili çeitli spekülasyonlar var. sorusuna, Bu alarn sonuçta bir deeri var. Bu alar üreten geri planda firmalar var. Dolaysyla bu anlamda herkesin farkl bir stratejisi olabilir. Biz vatandamza, özellikle güvendiimiz ve etkinliini bildiimiz ay daha çok tercih etmek zorundayz. Bunu bilebilecek, bu konuyla ilgili yaklam ve bilgilendirmeyi yapabilecek olan da zaten Bilim Kurulumuz olacak. Dolaysyla, Bilim Kurulunun kendisi için istediini, önerdiini, tabii ki vatandamz için de istemi olacaz ve gereini yapacaz. cevabn verdi.

Ana Sayfaya Git