Aşı randevusu MHRS güncellendi

Sağlık çalışanları için Kovid-19 aşı randevuları MHRS'de güncellendi

Haberler 14.01.2021 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyeye çinden getirilen CoronaVac alarnn salk çalanlarna uygulanmas için Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) a randevu bölümü eklendi.

Sistemin devreye alnmasnn ardndan alarn uygun artlar tayan salk çalanlarna tanmlanmasyla, Salk Bakanl tarafndan ilgili kiilere bildirim yaplacak.

Ayrca salk çalanlar, MHRS üzerinden randevu alarak alarn yaptrabilecek. Salk çalanlarnn ardndan belirlenen öncelik sralamasna göre vatandalara da alama gerçekletirilecek.

30 Aralkta Türkiyeye getirilen 3 milyon dozluk CoronaVac alarnn, Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) laboratuvarlarnda yaplan analizlerinin bugün tamamlanmas bekleniyor. Analiz sonuçlarndan olumlu sonuç alnmas durumunda a için Acil Kullanm Onay verilecek.

AILAR SÜREç çNDE TÜRKYE GENELNE DAITILACAK

Bu süreçte alarn, Salk Bakanlna ait iklimlendirme özelliine sahip, özel tasarlanm araçlarla il depolarna datmna da baland. Alarn, süreç içinde Türkiye genelinde tüm illere datm tamamlanacak.

Salk Bakan Fahrettin Koca tarafndan geçen aralk aynda yaplan açklamaya göre, Bilim Kurulunca çeitli nüfus gruplar arasnda enfeksiyon kapma, ölüm oran, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alnarak genel öncelikler belirlendi ve bu önceliklere göre alama çalmalarnn dört aamada yürütülmesi planland.

lk aamada salk çalanlar, 65 ya üstü vatandalar ile yal, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalk yerlerde yaayan yetikinler alanacak.

kinci aamada toplumun ileyii için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik ilerde çalan kiiler ile 50 ya ve üzeri en az bir kronik hastal bulunan kiiler alanacak.

Üçüncü aamada, 50 ya alt en az bir kronik hastal bulunan vatandalar, genç yetikinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalanlar a olacak.

Dördüncü ve son aamada ise ilk üç grubun dnda kalan tüm bireyler alanacak.

VATANDALAR HASTANEDEN RANDEVU ALARAK AILARINI YAPTIRABLECEK

Vatandalar ise alama takvimi dorultusunda Kovid-19 as için MHRS üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya Alo 182den randevu alabilecek.

Vatandalar, öncelik gruplarna göre kendilerine ulaan bildirimden sonra MHRS üzerinden, aile hekimlerinden veya uygun bir kamu ya da özel hastaneden randevu alarak alarn yaptrabilecek.

Hastanelerde yaplacak Kovid-19 a uygulamalarna yönelik tedbirler ve uygulama esaslar dorultusunda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde a yaplmas için A Uygulama Odas belirlendi.

A uygulamalar, belirlenen kriterler dahilinde bu odalarda yaplacak.

Söz konusu inaktif alar, 28 gün ara ile iki doz olarak yaplacak.

Kovid-19 alamasyla ilgili uygulamaya yönelik kurallar ve klavuzlar salk kurulularna iletilecek. Ayrca bilgilendirme amaçl web sayfas ve süreç yönetimi açsndan bir mobil uygulama devreye alnacak. Ann güvenli nakil süreci, uygulanmas ve kayt altna alnmas dijital sitem üzerinden anlk takip edilecek.

Vatandalar, konumlarna göre Kovid-19 risk sralamasn web sitesinden görebilecek.

AILAR NASIL YAPILACAK

A uygulama odasna her defasnda sadece bir alanacak kii alnacak. A uygulama esnasnda alamayla ilgili gerekli kaytlar tutulacak. A için gelen kiinin kimlik bilgileri ve randevusu kontrol edilecek.

Ay uygulayacak salk çalan, kimlik bilgileri ve kii için ayrlan a ile eletirilecek ve uygulanacak.

Günlük a uygulamas sonunda a flakonlar tbbi ata gönderilecek.

Ana Sayfaya Git