Aşı üretimine hazırız

Adıyaman'da aşı geliştirme çalışmalarının yapıldığı Vetal firmasını ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de güvenlik seviyesi en yüksek olacak BSL-4 laboratuvarının inşaatına ilişkin yetkililerden bilgi aldı

Haberler 28.09.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, koronavirüse kar 3 a projesinde klinik aama çalmalarna gelindiini, sertifikasyon çalmalar tamamlandktan sonra insan üzerinde deneme aamasna gelen alar üretip yeni bir aamaya geçmek istediklerini bildirdi.

Adyamanda a gelitirme çalmalarnn yapld Vetal firmasn ziyaret eden Bakan Varank, Adyaman Üniversitesi (ADYÜ), TÜBTAK ve bu firmann i birliinde yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamnda çalmalarn yürütüldüü fabrikadaki incelemelerinin ardndan gazetecilere açklama yapt.

17 LABORATUVARI VAR

Veterinerlik alar anlamnda Türkiyenin en iyi altyapya sahip firmalarndan birisini Adyamanda ziyaret etmekten duyduu memnuniyeti belirten Varank, firmann güvenlik seviyesi ve sertifikasyonu yüksek olan 17 laboratuvara sahip olduunu söyledi.

Firmann ürettii veteriner alarn ihraç ettiini de ifade eden Varank, firmann ayrca Adyaman Üniversitesi ile anti serum çalmalar yaptn dile getirdi.

Kovid-19 Türkiye snrlarna girmeden önemli tedbirler aldklarn hatrlatan Varank, bu kapsamda TÜBTAK bünyesinde Kovid-19 Türkiye Platformunu oluturduklarn, a projelerinde de önemli bir mesafe katettiklerini kaydetti.

çALIMALAR, BLM NSANLARININ ÜSTÜN GAYRETYLE YÜRÜTÜLÜYOR

TÜBTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çats altnda balatlan a ve ilaç gelitirme projelerinin büyük bir kararllk ve bilim insanlarnn üstün gayretiyle sürdüüne dikkati çeken Varank, a gelitirme çalmalar kapsamnda 2 projede hayvan deneylerinin tamamlandn söyledi.

3 AI PROJESNDE KLNK AAMA çALIMALARINA GELDK

Varank, Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Osman Ergani hocamz da Vetal ile yürüttüü çalmada hayvan deneylerinde son noktaya geldi. Sonraki aamada dosyalarn Salk Bakanlmza teslim edecek. Böylece platformumuzda yer alan 3 a projesinde klinik aama çalmalarna geldik. diye konutu.

SALIK BAKANLIIMIZ LE GÖRÜÜYORUZ

Bakan Varank, öyle konutu:

Tabii ki bu alarn gelitirilmesinin yan sra seri üretimi de çok önemli. Bunlar Türkiyede üretebileceimiz altyapya sahip bütün irketlerimizi geziyoruz. Vetal de önemli bir adaymz. Buradaki tesisimiz Salk Bakanlmzn yetki vermesiyle insan as üretimi için çok rahat kullanlabilecek. Salk Bakanlmz ile de görümeleri yapyoruz, ekipleri buray ziyaret edip inceledi. Sertifikasyon çalmalar tamamlandktan sonra, insan üzerinde deneme aamasna gelen alarmz burada üretip, yeni bir aamaya geçmek istiyoruz.

Yerli ve milli bir ay halkn hizmetine sunmak istediklerini belirten Bakan Varank, nallah ülkemize ifa olacak alar kendimiz üretebilip vatandamzn hizmetine sunacaz. dedi.

A çalmalarnda Salk Bakanl ile koordineli çaltklarn dile getiren Varank, Hayvan denemeleri tamamlanan alarmzn dosyas Salk Bakanlna teslim edildi. Bakanmz öncülüünde gerekli incelemeler hzl bir ekilde yaplyor. çok ksa bir süre içerisinde Faz-1e geçeceimize inanyoruz, yeter ki mevcut inceleme süreçleri bir an önce tamamlansn. Vetal gibi önemli tesislerde de Faz-1 ve Faz-2 aamalarnda kullanlacak alar üretilebilsin. Biz ksa süre içerisinde insan denemelerine balayabileceimize inanyoruz. diye konutu.

TÜRKYENN GÜVENLK SEVYES EN YÜKSEK BSL-4 LABORATUVARI

Varank, halk saln ve çalanlar risk altna sokmakszn, ölümcül mikroplarn güvenli bir ekilde aratrlmas için gelitirilecek, Türkiyede güvenlik seviyesi en yüksek olacak BSL-4 laboratuvarnn inaatna ilikin de yetkililerden bilgi ald.

Bakan Mustafa Varanka ziyaretinde Adyaman Valisi Mahmut çuhadar, TÜBTAK Bakan Prof. Dr. Hasan Mandal, AK Parti Adyaman milletvekilleri Ahmet Aydn, Halil Frat, Yakup Ta ile Fatih Toprak ve Adyaman Üniversitesi Rektörü Mehmet Turgut elik etti.

Ana Sayfaya Git