Aşıda ilk denemeler

Hacettepe Üniversitesinden Türkiye'deki ilk Kovid-19 aşı denemelerine ilişkin açıklama

Haberler 18.09.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hacettepe Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Türkiyede ilk kez uygulanan Kovid-19 faz 3 a çalmasna ilikin, Türkiyede 13 bin kiiyi hedefliyoruz bu çalmaya almay. Bu 13 bin kiinin ilk aamada 1200ü, hastalk açsndan ön planda ve en yüksek riskli grubu tekil eden salk personeli olacak. dedi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Hacettepe Üniversitesi Tp Fakültesi Enfeksiyon Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve A Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Türkiyede ilk kez denenmeye balayan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) faz 3 a çalmalarna ilikin basn toplants düzenledi.

Prof. Dr. Güran, burada yapt açklamada, faz 3 a çalmalarna geçen 9 a çalmasnn bulunduunu, bu çalmalar içerisinde en önde ve potansiyeli olan çalmann Sinovac firmas tarafndan yürütülen çalma olduunu belirterek Hacettepe Üniversitesi, Salk Bakanlyla i birlii içerisinde ann faz 3 çalmalarnn Türkiyede koordinasyonunu salayan bir misyona sahip. Dün ilk alama yapld. Ülkemiz ve dünya açsndan bu çalmalarn olumlu sonuçlanmasn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

- Üç aydr bilimsel olarak hazrlanyoruz

Prof. Dr. Serhat Ünal da üniversitenin tan ve tedavinin yan sra a gelitirme konularnda öncü rol oynadna iaret etti.

Dünyada vaka saysnn 30 milyonu geçtiini, 1 milyona yaklaan ölüm says olduuna iaret eden Ünal, Bu yangn nereye kadar gidecek? Hepimizin merak ettii konu bu. Bütün hekimlerimiz ve salk personelimiz hasta olan kiileri tedavi etmek için elinden gelen her eyi yapyor. Önemli olan, yeni vaka saylarn azaltmak. dedi.

Ann, enfeksiyon hastalklarnn önlenmesinde 100 yl akn zamandr kullanlan, önleyici bir yöntem olduunu anlatan Prof. Dr. Ünal, Türkiyede de 13 a aday çalmalarnn devam ettiini söyledi.

Prof. Dr. Ünal, a çalmalarnn gönüllü baznda ve belirli kurallara göre yapldn belirterek öyle konutu:

Almanya, Amerika, ngiltere, Brezilya, ili ve Endonezyada o ülkelerin kabul ettii kurallar çerçevesinde gönüllü baznda yaplarak ve her türlü tedbir alnarak yaplan çalmalardr. Orada yaplan çalmalardan buradakinin bir fark olamaz. Salk Bakanlmz onaylaynca çalmaya destek olacak 25 merkez belirlendi. Bütün hazrlklar tamamlandktan sonra Hacettepe ilk merkez oldu. Ülke çapnda faz 3 çalmas yaplacak. nsanla hizmet edeceiz. Hacettepe koordinatör merkez olacak. Üç aydan daha fazla bir süredir bu ie hazrlanyoruz, bilimsel, etik ve uygulanabilirlik olarak. Hacettepenin öncülük etmesinden hepimiz gurur duyuyoruz. Hacettepe Üniversitesi A Enstitüsünde gelitirilen yerli ann da hayvan çalmalar basamana balamak üzere. nallah oradan da iyi sonuç alrz.

- A çalmalar 25 merkezde sürdürülecek

Prof. Dr. Murat Akova ise ann bir faz 3 çalmas olduunu belirterek Bu, artk ruhsatlanma öncesinde yani toplumda yaygn kullanm izni verilmesi öncesindeki son aama. Elinizdeki ürünün bu aamada bilimsel olarak baarl olduu gösterilirse bundan sonraki aamada ruhsatlanr ve toplumda yaygn olarak kullanlmaya balar. Bizim u anda yaptmz çalma bu. diye konutu.

Prof. Dr. Akova, kullanlan ann inaktive bir virüs as olduunu ifade ederek u bilgileri paylat:

naktive, öldürülmü, canll yitirilmi virüs anlamna geliyor. Bütün bir virüs inaktive ediliyor, öldürülüyor ondan sonra a olarak kullanlyor. çocuk felci asndan tutun da bu tür alar imdiye kadar yaygn olarak kullanlm, çok alk olduumuz baklk sistemini iyi uyardn bildiimiz bir yöntem.

u anda dünyada faz 3 çalmasnda denenen 9 a var. Bu alardan 4ü inaktive dediimiz, bizim kullandmz aya benzer a. lk Hacettepede balad. 25 merkezde Türkiyede sürdüreceiz. Türkiyede 13 bin kiiyi hedefliyoruz bu çalmaya almay. Bu 13 bin kiinin ilk aamada 1200ü hastalk açsndan ön planda ve en yüksek riskli grubu tekil eden salk personeli olacak. Bu 1200 kiilik grubu ikiye böleceiz. Bu tamamyla kör ya da maskelenmi olarak yaplacak. Ne ay uygulayan bizler ne de ann uyguland gönüllüler bunu bilecekler. Bu grubun yarsna a, dier yarsna da bo a vereceiz. Gerçek anlamda bir molekülün etkili olup olmadn gösterebilmenin yolu bu. u anda Kovid-19a kar etkili olduu bilinen bir a yok. Bo bir a ile karlatryoruz. Eer bizim gerçekten a yaptmz grupta, hastala kar a koruma gösterecek olursak bu ann etkin olduunu da göstermi olacaz.

Akova, 1200 kiilik salk grubunu alarken belli aamadan sonra bunu dier gönüllülere de açacaklarn ifade ederek, Dier gönüllülere yaparken 2 kiiye a, bir kiiye ise bo a vereceiz. A alan gönüllüleri de izlemeye devam edeceiz. A yaplan veya bo a yaplan gönüllülerde belli sayda hastalk ortaya çkacak olursa, denetleme kurulumuz hastalk ortaya çkan grupta kime gerçek kime bo a yaplm ona bakacak. Eer a yaplan grupta hastalk daha az ya da hiç görülmemise o zaman ann etkili olduunu bir ara karar olarak oluturacaz. Bo a alanlara size de a öneriyoruz diyeceiz. ifadelerini kulland.

- A gönüllüleri 7 ay takip edilecek

Alama yapldktan sonra bu kiiler periyodik olarak kontrol edileceklerini anlatan Akova, unlar kaydetti:

Bizim kontrol süremiz 210 gün, yaklak 7 aylk bir süre kontrol edilecek. Hepsinin kanlarnda antikor dediimiz ann ürettii etkili anti madde var m? Onlara bakacaz. T hücresi dediimiz ikinci bir immün sisteminin ortaya çkp çkmadna bakacaz. En önemlisi de bir yan etki çkyor mu ona bakacaz. O nedenle gönüllülerin hepsinin elinde bir kart var. Onlar günlük olarak o kartlara bulgularn ileyecekler. Herhangi bir durum hissettikleri vakit bizimle temas kuracaklar. Biz onlar çaracaz.

Prof. Dr. Akova, gönüllüler seçilirken nelere dikkat ettikleri konusunda ise 18-60 aralna bakyoruz. Daha önceden Kovid geçirmemesine, kanda antikor var m, bunlara dikkat ediyoruz. Burundan örnek alyoruz. Hamile olmamak ve daha önceden de a alerjisinin olmamas gibi durumlarda gönüllüleri alyoruz. A gönüllüsü olmak isteyenler de a merkezlerine bavurabilecekler. dedi.

Akova, ann Brezilya ve Endonezyada toplam 10 bin kii üzerinde uygulandn, ciddi bir yan etkisinin bildirilmediini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git