Aşıda komplo teorileri!

Kovid-19 salgınıyla yeniden gündeme gelen aşı karşıtı grupların komplo teorileri, ilk modern aşının uygulandığı zamandan bu yana geçen yaklaşık iki yüzyıllık sürede hiçbir bilimsel temel bulamadı

Haberler 16.12.2020 - 04:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sr derisinden alnan çiçek as için a yaplrsa çocuklar sra benzer eklindeki propagandalar ile ngilteredeki fanatik rahiplerin, hastaln günahlar için verilen ceza ve ann eytanlk olduu yönündeki söylemleri, bilimsel gerçeklerin önüne geçemedi. Dünya genelinde çocuk felci ortadan kaldrld halde fanatiklerin kkrtmalar nedeniyle iki ülkede asz binlerce çocuk sakat kald.

Prof. Dr. Ural Akbulut Alar sayesinde her yl 3 milyon insann ölmesi engelleniyor. A yaptranlarn oran hedeflenen düzeye ularsa 1,5 milyon kiinin daha ölmesi engellenebilecek. Kovid-19 as yaptrmak bu nedenle büyük önem tayor. Yeni gelitirilen her üç ann da güvenilir ve etkili olduu bilimsel olarak kabul edilmitir. Bu alar milyonlarca insann yaamna salkl olarak devam etmesi için önemli bir gelimedir. A kartl devam ederse Kovid-19 salgn yllarca sürebilir ve milyonlarca can alabilir. Buna izin verilmemeli. Bu salgnda a yaptrmamak bakasnn canna kastetmek demektir

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla yeniden gündeme gelen a kart gruplarn komplo teorileri, ann ilk uyguland zamandan bu yana geçen iki yüzyllk süreçte bilimsel temel bulamad.

Prof. Dr. Ural Akbulut, a kartlnn tarihine ilikin açklamalarda bulundu. Ann ilk kez 1000 yl önce çinde çiçek salgnna kar uygulandn, çinlilerin çiçek hastaln atlatanlarn yara kabuklarn toz hale getirip pipetle çocuklarn burnuna üflediini anlatan Akbulut, daha sonra çin asnn Hindistan, Orta Dou, Anadolu ve Balkanlara ulatn ifade etti.

çiçek asnn 1700lerde stanbulda yapldn belirten Akbulut, ngiliz Büyükelçisinin ei Lady Montagunun, 1718de stanbulda iken oluna çiçek as yaptrdn, elçilik doktoru C. Maitlandn da ay stanbulda örenip 1721de ngilterede uygulaynca ABDde de alama balatldn dile getirdi.

ABDde ilk çiçek asnn Bostonda uyguladn, bu a türünde çiçek hastalarnn yara kabuklarnn kullanldn anlatan Akbulut, Bir yl sonra ngilteredeki fanatik rahipler, ann dine kar olduunu yaymaya balad ve Rahip Massey Hastalk, Tanrnn günahlarmz için verdii cezadr, a eytanlktr diye vaaz vererek halk kkrtt. ABDde yaayan a kart fanatik ngiliz doktor, Bostondaki baz rahiplerle i birlii yaparak a kartlnn temelini att. dedi.

Modern ann tarihinin de 18. yüzylda Edward Jenner ve çiçek asna dayandn dile getiren Akbulut, öyle devam etti:

Avustralyada doktor olan Jenner, 1796da inek sütü saanlarn çiçek hastalna yakalanmadn örendi. Sütçü bir kadnn elindeki inek çiçei kabarcndan irin alp bahçvann olunun koluna açt çiziklere sürdü. çocuk, çiçek hastalarndan alnan materyallerden hiç etkilenmeyince ann baars kantland. Bu a ngilterede ve ardndan dünyada yaygnlat. Ann sr derisinden aln fanatik rahiplerin ve eitimsiz kesimlerin tepkisini çekti. Protestocular a yaplrsa çocuklar sra benzer diye propaganda yapt. Bir karikatürcü 1802de adan sonra boynuzlar çkm insan karikatürleri çizdi. ngilterede 1866da A Kartlar Dernei kuruldu. A kartlarn örgütlemek için New Yorka giden ngiliz W. Tebb 1879da ABD A Kartlar Derneini kurdurdu. ngilterede 1853te bebeklere ve 1867de 14 yan altndaki çocuklara a yaptrma mecburiyeti getirildi. Almanyada a yaptrma mecburiyeti 1874te balad.

Akbulut, ngilterenin Leicester kentinde 1885te a kart derneklerin kkrtmasyla 3 kiinin çocuklarmza a yaptrmayacaz diyerek kendilerini göz altna aldrttn, derneklerin fanatik destekçilerinin de tutuklamay protesto bahanesiyle 90 bin kiilik protesto yürüyüü yaptn aktard.

Brezilyada 1902de a olma mecburiyetiyle ilgili yasann çkt gün, fakir mahallelerde yaayanlar ile baz askerlerin a kart bir ayaklanma giriiminde bulunduunu anlatan Akbulut, Alarn baarl olduu görüldükçe ülkelerin çounda a yaptrma mecburiyeti getiren yasalar çkartld. Zamanla a kartl azald ancak baz karma alarda yan etkiler görülünce 1970lerde a kartlar tekrar hareketlendi ama ksa sürdü. ngilterede Dr. A. Wakefield, 1998de kzamk, kabakulak ve kzamkçk karma asnn yan etkilerini abartarak ve hastane kaytlaryla oynayarak ann otizme neden olduunu açklad. Bu iddiasna dayal bilimsel bir makale yaymlayarak tüm a kartlarn ayaklandrd. Ancak yalan söyledii kantlannca makalesi ve doktorluk lisans iptal edildi. bilgilerini dile getirdi.

- A kartl nedeniyle 2 ülkede binlerce çocuk sakat kald

Akbulut, a kartlnn maalesef baz Müslüman ülkelerde eitim düzeyi düük fanatiklerce kkrtlmaya devam ettiini söyledi.

Pakistanda alarn Müslümanlar öldürmek veya ksrlatrmak amacyla yapld yalann yayan Talibann basksyla a görevlisi anne ve kzn öldürüldüü olay hatrlatan Akbulut, çocuk felci as yapan anne Sakina 36, kz Rizvana ise 16 yandayd. Pakistan ve Afganistandaki eitimsiz fanatikler, alar Hindistan tarafndan Müslüman nüfusu azaltmak için üretiliyor diyerek annelerin bebeklere a yaptrmasn engelledi. A sayesinde tüm dünyada çocuk felci ortadan kaldrld halde bu iki ülkede asz binlerce çocuk sakat kald. deerlendirmesini yapt.

Ural Akbulut, Kovid-19 asnn küresel salgn durdurmak için önemine iaret ederek, unlar kaydetti:

Alar sayesinde her yl 3 milyon insann ölmesi engelleniyor. A yaptranlarn oran hedeflenen düzeye ularsa 1,5 milyon kiinin daha ölmesi engellenebilecek. Kovid-19 as yaptrmak, bu nedenle büyük önem tayor. Yeni gelitirilen her üç ann da güvenilir ve etkili olduunun bilimsel olarak kabul edilmitir. Bu alar milyonlarca insann yaamna salkl olarak devam etmesi için önemli bir gelimedir. A kartl devam ederse Kovid-19 salgn yllarca sürebilir ve milyonlarca can alabilir. Buna izin verilmemeli. Bu salgnda a yaptrmamak bakasnn canna kastetmek demektir.

Ana Sayfaya Git