Aşılamayan dağlar aşılıyor

Huzurun tesis edildiği Siirt ve Şırnak'ta dağlarda açılan tünellerle ulaşım kolaylaşacak

Haberler 03.06.2021 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Huzura kavuan Siirt ve rnakta güvenliin tesis edildii dalarda açlan tünellerle bölgede ulam kolaylaacak.

Güvenlik güçlerinin kararl mücadelesi sonucu terörden arndrlan bölge, artk yatrmlarla adndan söz ettiriyor. Terör örgütünün yllarca engellemeye çalt yol çalmalarna arlk verilen bölgede geçit vermez dalarda ulam kolaylatrmak için tüneller açlyor.

Bu kapsamda Siirt ve rnakn yan sra bölge illeri arasndaki ulamn salanmasnda önemli rol oynayacak 69 kilometre uzunluundaki Eruh-Fndk Yolu ve Tünel Projesinde çalmalar hz kazand.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann büyük önem verdii projenin en ksa sürede tamamlanmas için çalmalar sürüyor.

45 kilometrelik bölümü Siirt, 24 kilometrelik bölümü ise rnak snrnda yürütülen Gabar Da eteklerinden geçen proje kapsamnda yüksek standartl yolun yan sra toplam uzunluu 4 bin 502 metre olan 3 tünelin tamamlanmasyla güvenli ve konforlu ulam imkanna kavuulacak.

Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Barajnn yaplmasyla su altnda kalan yollarn yerine projelendirilen bu yol ile engebeli olan bu bölgenin tünellerle geçilerek çevre köy, belde ve ilçelerin Siirt ve rnaka kesintisiz ve konforlu ulam salanacak, zamandan da tasarruf salanarak ülke ekonomisine ve bölgenin geliimine katk sunulacak.

FINDIK-AKDZGN BALANTI YOLU DA YAPILACAK

Projenin devamnda rnakn Güçlükonak ilçesindeki Fndk ile Akdizgin yolu da yeni güzergaha kavuacak.

Eimin yüzde 20lere kadar çkt yolun yerine Cizre Baraj yollar da hesaba katlarak 18 kilometrelik yeni güzergah belirlendi. Klavuz planlar onaylanan yol çalmas kapsamnda harita almlar için ihale yapld. Bu yollarn bölgeye kazandrlmasyla konforlu ve güvenli ulam ann bölgede turizmi canlandrmas ve spor organizasyonlarnn saysn da artrmas bekleniyor.

HUZURUN GELMESYLE BU çALIMALAR çOK BÜYÜK BR VME KAZANMITIR

Siirt Valisi Osman Hacbektaolu, Eruh Kaymakam Ali Erdoan ve Eruh Belediye Bakan Cevher çiftçi ile yürütülen yol çalmalaryla ilgili incelemelerde bulundu.

Hacbektaolu, AA muhabirine yapt açklamada, bölgede tünel, köprü ve yol yapm çalmalarnn hz kesmeden devam ettiini söyledi.

Eruh-Fndk Yolu ve Tünel Projesinin önemine deinen Hacbektaolu, Allaha ükür ilimize, bölgemize huzurun gelmesiyle bu çalmalar çok büyük bir ivme kazanmtr. Eruh ilçemizden Güçlükonakn Fndk köyüne ve oradan da rnak ve dier ilçelere balant salayacak yol yapm çalmas da bütün hzyla devam ediyor. dedi.

Bu çalmalar bölgenin kaynaklarnn, madenlerinin üretime katlmasn, zenginlemesini salayacak. nallah bölgemize, illerimize ve hane halkna çok önemli etkileri olacak. Bu çalmalar için Sayn Cumhurbakanmza, bütün bakanlarmza, özellikle yol çalmalarnda Karayollar Genel Müdürlüümüze müteekkiriz. diyen Hacbektaolu, bunlarn çok büyük ve zor iler olduunu, gayretle çalan yüklenici firmalara da bu anlamda teekkür ettiklerini belirtti.

BÖLGEDE YÜRÜTÜLEN DER YOL PROJELER

Hacbektaolu, bölgede yürütülen dier yol projelerine de deinerek, Siirt-Eruh yolu projesinin de 57 kilometreden olutuunu dile getirdi.

Zarova ve Botan köprülerinin Siirt ve rnak arasnda yer aldn, Botan Köprüsünün hizmet vermeye baladn aktaran Hacbektaolu, Zarova Köprüsü tamamlandnda buradaki yol yapm çalmasnn da tamamlanm olacan bildirdi.

Hacbektaolu, unlar kaydetti:

Komu illerimiz rnak, Van, Bitlis ve Batman ile Van-ran ile Irak ile balant salayan kara yollar üzerinde çok büyük çalmalar var. 80 kilometre olan Siirt-Pervari yolunun en ksa zamanda ihalesi yaplacak. Sayn Ulatrma ve Altyap Bakanmz Adil Karaismailolunun da çok yakn takipleriyle antiye kurularak, yapm çalmalarna balanacak. Yine Pervari-Doan yolunda çalmalar balad. Geçen yl da Pervari-Hizan aras Beendik Köprüsü ve bal 72 kilometrelik yol yapm çalmas tamamlanarak hizmete alnmt.

Eruh-Fndk Yolu ve Tünel Projesini yürüten irkette görevli antiye efi ve inaat mühendisi Ahmet Yldz da 420 personel ve 152 i makinesiyle çalmalar sürdürdüklerini belirtti.

Tünellerde nihai beton kaplama çalmas yaptklarn dile getiren Yldz, Bagöze balant yolunda da 10 kilometre boyunca üstyap çalmasnn sürdüünü kaydetti.

Yldz, projenin tamamlanmasyla Siirt, rnak, Batman, Mardin ve dier illere ulamn konforlu ekilde salanacan söyledi.

BU YATIRIMLARI YAPAN DEVLETMZE ÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ

Eruh ilçesinin çetinkol köyü muhtar Mehmet Can Tein ise huzur ve güven ortamna kavuan bölgenin yatrmlarla bulutuunu belirtti.

Tein, ilçenin geçmite terörle anldn belirterek, Allaha ükürler olsun ki terörün beli krld. Terör yava yava bitmeye doru gidiyor. diye konutu.

Yol çalmalarnn köylerin gelimesine de katk sunduunu anlatan Tein, Artk köylüler tarlalarna fstk ekmeye, hayvancla balad. 20 yl sonra köyüne dönüp, tarlasn eken var. Bu yolun yaplmas bizim için çok faydal oldu. Devletimizden tek istediimiz bu yolun bir an evvel bitmesi. ifadelerini kulland.

Tein, u anda güzel bir huzur var. Turistler gelsin, rahatlkla dolasn, gezsin. Yolun tamamlanmasyla komu köylerle aramzdaki mesafe 5 dakikaya düecek. rnak, Mardin ve Batmana giderken ksa sürede ulaacaz. Bu yatrmlar yapan devletimize ükranlarmz sunuyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

BU YOLLARIN AçILMASI BÖLGEYE DAHA DA HUZUR GETRECEK

Demiremek köyü muhtar Abbas Tefrol da daha önce bat illerinde gördükleri tünel ve yol çalmalarn, yörelerinde görmenin sevincini yaadklarn söyledi.

Tefrol, Bölgemize huzur geldi. Artk terörle anlmak istemiyoruz. Bu yollarn açlmas bölgeye daha da huzur getirecek. Allaha ükür burada tünel, köprü ve yol çalmalarna ahit oluyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git