Aşılar evde de uygulanabilir!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Çin menşeli koronavirüs aşısının Türkiye'ye geldikten sonra aşı merkezlerine dağıtımı konusunda Sağlık Bakanlığı'nın çalıştığını söyledi.

Haberler 10.12.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, çin asnn 11 Aralktan itibaren Türkiyeye gelmeye balayacan, Türkiye Tbbi laç ve Cihaz Kurumu tarafndan ann ülke standartlarna uygunluunun test edileceini kaydetti. Bu srada Faz 3 çalmalarnn erken sonuçlarnn da deerlendirileceini ifade eden Doç. Dr. Kaypmaz, Eer uygunluk bulunur ise erken kullanm izni verilecek ve onun ardndan alanma balayacak. Bu 2 haftalk bir süreç. Bizim için önemli olan ann etkinlii ve güvenirliidir. Etkin ve güvenilir olduu ortaya konmu her a bizim için deerlidir. Bu hastalktan kurtulu için elimizdeki en önemli çare a. çünkü siz a vurulduunuz zaman virüs ile karlasanz dahi hastal daha hafif atlatabiliyorsunuz; vücudunuzda virüse kar antikorlar hazr halde bekledii için. Bundan dolay alanmann önemi yadsnamaz diye konutu.

U AN çN BU AILAR ETKN VE GÜVENLR AILAR

Doç. Dr. Kaypmaz, geçmi yllara bakldnda birçok hastalktan kurtuluun a sayesinde olduuna dikkat çekerek, Ünlü halk ozanmz Ak Veysel, ama idi. çiçek hastal dolaysyla ama olmutu. 2 kardeini çiçek hastalndan kaybetmiti. imdi çiçek as var. Ve insanlar artk çiçek as sayesinde hastalk ortadan kalkt için u anda böyle bir sorunla uramyor. Ama bundan 70-80 yl geriye gittiimizde bir çiçek hastal probleminin olduunu görüyorsunuz. O yüzden alar bu bulac hastalklardan korunmada bizim olmazsa olmazmz. u anda ön plana çkan alarda zaten beklediimiz, istediimiz etkinlik düzeyinin üzerinde bir etkinliin olduu ilan edildi. Zaten Türkiyede yaplacak deerlendirmenin ardndan devreye girecek dedi.

EVDE SALIK HMETLER KAPSAMINDA UYGULANABLR

Doç. Dr. Kaypmaz, alarn erken kullanm izni aldktan sonra a merkezlerine datmnn nasl yaplaca üzerinde Salk Bakanlnn çaltna dikkat çekerek, Salk Bakanl bu konu ile ciddi bir çalma yürütüyor. Aama aama insanlarn a olmas planlanmt. Öncelikle en yüksek riskteki kiiler alanacak. Alarn kullanm izni almas sonrasnda bunlar belirlenecek. Salk kurulularnda, temel salk hizmetlerinin sunulduu Aile Sal Merkezi, Toplum Sal Merkezi gibi kurulularda hatta ilk bekleyen hastalara Evde Salk Hizmetleri balamnda bu alar uygulanabilir. Bunu en uç noktaya kadar tayabilecek u anda datm alt yaps var. Bu mRNA alarnda en büyük karlalan sorun; ciddi bir soukluk derecesi gerektiriyor ann saklanaca koullar. Ondan dolay belli bal merkezler belirleniyor bu ülkelerde ve insanlarn o merkezlere gelip ay olmas tavsiye ediliyor. Yani donanml, kapasiteli hastanelerde bu i yaplyor. naktive as bize bir avantaj olacak. Art 2 eksi 8 derece arasnda saklanabildii için ülkenin en uç noktalarna kadar bu ay götürebileceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git