Aşılar hastanelerde

TURKOVAC gelecek haftadan itibaren tüm devlet hastanelerinde uygulanacak

Haberler 18.02.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, yerli Kovid-19 as TURKOVACn gelecek haftadan itibaren 81 ildeki tüm devlet hastanelerinde uygulanabileceini bildirdi.

Bakan Koca, dün yaplan Cumhurbakanl Kabine Toplantsnn ardndan gazetecilerin sorularn yantlad.

Kovid-19 vakalarnn geçen hafta sonu itibaryla zirve yaptn ve gelecek hafta azalmaya balayacan tahmin ettikleri söyleyen Koca, Hastane yükü de giderek azalacak. u an hastaneye yatlar yüzde 28-30 gibi azalm oldu. Youn bakma yat yüzde 15 orannda azald. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde belirgin düeceini tahmin ediyoruz. dedi.

Avrupada Kovid-19 tedbirlerinin gevetilmeye balandnn hatrlatlmas üzerine Koca, gelecek hafta çaramba günü salgnla mücadelede gelinen noktann ve bundan sonra yaplmas gerekenlerin ifade edilecei bir basn toplants düzenleyeceklerini bildirdi.

Koca, Kovid-19a yakalanan Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun salk durumunun iyi olduunu ve hastal hafif geçirdiini söyledi.

Kovid-19 tedavisinde molnupiravir etken maddeli ilacn kullanmna balandn hatrlatan Koca, Molnupiravir ilacn piyasaya dattk. 700 küsur dolar olan ilac 70te 1 maliyete indirerek piyasaya verdik. Dünyada da kullanlan bu ilac hzla yerliletirip yaygn kullanlmak üzere piyasaya verdik. 65 ya üstüne, kronik hastalara ve risk tayanlara veriyoruz. dedi.

Bakan Koca, 65 ya üstündekilerin Kovid-19 tedavisinde erken dönemde molnupiravir kullanmalarnn önemli olduunu belirtti.

DEVLET HASTANELERNDE DE UYGULAMA BALAYACAK

Yerli Kovid-19 as TURKOVACn 81 ildeki devlet hastanelerine sevkiyatnn balayacan bildiren Koca, Gelecek haftadan itibaren sadece eitim ve aratrma veya ehir hastaneleri deil, ilçeler dahil olmak üzere bütün devlet hastanelerinde TURKOVAC uygulamas balayacak. dedi.

Koca, TURKOVACn Omicron varyantna kar etkinlik çalmasnn sürdüünü hatrlatarak TURKOVACn Omicron ile ilgili hayvan çalmalar balad. Hayvan çalmalarnn ikinci dozu zannediyorum yarn yaplacak. Mart ayna da Omicron varyantna yönelik TURKOVAC asn tamamlamay düünüyoruz. diye konutu.

HASTANELERE GÖNDERLEN TURKOVAC MKTARI 800 BN DOZA ULATI

TURKOVACn uygulanma miktarna ilikin verilerin sorulmas üzerine Koca, unlar kaydetti:

u ana kadar piyasaya verdiimiz toplam 800 bin doz oldu. Zannediyorum pazartesi 200 bin doz daha ve ondan sonra her hafta artarak devam ediyor olacak. Ortalama ayda 2-2,5 milyona kadar çkm olacaz. Talep iyi, daha iyi olacan tahmin ediyoruz. çünkü bugüne kadar sadece eitim ve aratrma, büyük hastanelerde oldu. Bütün illere yeni yayld. Aile hekimlerine daha verilmedi. Aile hekimlerine zannediyorum iki hafta sonra datlm olur. O durumda eriimi daha kolay oldukça kullanm da artm olacak.

Koca, 2 doz BioNTech asndan sonra TURKOVACn uyguland çalmaya ilikin soru üzerine, 2 BioNTech üzeri TURKOVAC devam ediyor. Gebelerle ilgili de çocuklarla ilgili de balad. dedi.

Ana Sayfaya Git