Aşılar nasıl yaptırılacak

Hastanelerde yapılacak Kovid-19 aşı uygulamalarına yönelik tedbirler ve uygulama esasları belirlendi

Haberler 08.01.2021 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca, Kovid-19 salgn sürecinde, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde a yaplmas için A Uygulama Odas belirlenecei, a odalarnn acil servisten uzakta olaca, a uygulamas yaplacak vatandalarn hastanelere randevu alarak gelecei bildirildi.

Salk Bakanl Salk Hizmetleri Genel Müdürlüünce Hastanelerde A Uygulama Odas Oluturulmas Hakknda resmi yaz, 81 l Salk müdürlüüne gönderildi.

Resmi yazya göre, koronavirüs salgnnn görüldüü andan itibaren, Bakanlk tarafndan Bilim Kurulunun önerileri dorultusunda, salgnn/bulan toplum sal ve kamu düzeni açsndan oluturduu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yaylm hzn kontrol altnda tutma amacyla birçok tedbir karar alnarak uygulamaya geçirildi.

Kovid-19da kesin tedavi yönteminin henüz bulunamamas ve salgnn tam olarak sonlanmamas nedeniyle virüse özgün en etkili korunma yönteminin a olduu kabul edildi.

BELRLENEN HUSUSLAR TÜM HASTANELERE TEBL EDLECEK

Resmi yazda, Bilim Kurulunun önerileri dorultusunda belirlenen hedef gruplara yönelik Kovid-19 alamalarnn yaplaca birinci basamak salk kurulularyla birlikte hastanelerde de a uygulamas gerçekletirilmesi planlandndan, hastanelerde belirlenen tedbirlerin alnmas ve a uygulamalarnn Bakanlk tarafndan hazrlanan a uygulama rehberi ve belirtilen esaslar dorultusunda yaplmas gerektiine iaret edildi.

Yazda, belirlenen hususlarn illerde bulunan kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastanelere tebli edilmesi, yaplan hazrlklarn ve a uygulamalarnn l Salk müdürlüklerince yerinde incelenmesi gerektii kaydedildi.

HASTANELERDE AI UYGULAMA ODASI BELRLENECEK

Resmi yaznn ekinde, Hastanelerde Kovid-19 a uygulamalaryla ilgili tedbirler ve uygulama esaslar yer ald.

Buna göre, alnacak tedbirler kapsamnda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde a yaplmas için A Uygulama Odas belirlenecek. A uygulama odas, poliklinik oda standartlarn karlayacak.

Salk kuruluu yöneticileri tarafndan a uygulama oda says, salk kuruluuna müracaat edecek kii saysna göre artrlarak oda önünde bekleme ya da ylmalar önlenecek.

Hastane yatak saysna göre asgari a uygulama oda saylar belirlendi. Buna göre, yatak says 50 ve altndaki hastanelerde 5, yatak says 51-199 olan hastanelerde 10, yatak says 200-399 olan hastanelerde 15, yatak says 400-999 olan hastanelerde 20, yatak says 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 a uygulama odas bulunacak.

Her 10 a uygulama odasna 1 sorumlu hekim olacak ekilde görevlendirme yaplacak. A uygulama oda says 10dan az olan hastanelerde en az 1 hekimin görevlendirilmesi zorunlu tutulacak.

AI UYGULAMASI YAPILACAK VATANDALAR HASTANELERE RANDEVU ALARAK GELECEK

A uygulamas için hastanelere bavuran vatandalara hizmet sunumunda, sosyal mesafeye önem verilecek. A uygulamas yaplacak genel alanlarda, asansörlerde, servis ve polikliniklerde sosyal mesafe kuralna uygun geçi iaretlemeleri yaplarak mesafenin korunmas salanacak ve kalabalklama önlenecek.

Asansörlerin kapasitesi sosyal mesafe kuralna uygun olarak belirlenecek, buna uygun iaretlenecek. Normal veya yürüyen merdivenlerin önlerine, öndeki kiiyle arada en az 3 basamak mesafe braklmas gerektiine dair uyarc tabelalar yerletirilecek.

A uygulama odalar, hastane bünyesinde kolay ulalan bir yerde olacak ve a odasnn bulunduu yerde geni ve ferah bekleme alan oluturulacak.

A odalar acil servisten uzakta, normal poliklinik hastalaryla a uygulanacak kiilerin karmayaca bir lokalizasyonda bulunacak.

Hastane poliklinik odalarnn, a uygulama odas olarak kullanlmas planlanmsa günlük çalma saati 08.30-24.00 arasnda düzenlenecek ve poliklinik hastalar ile a uygulanacak kiilerin karmas önlenecek. Normal poliklinik mesaisi süresince a uygulama oda says düük tutulabilecek ancak 17.00-24.00 saatlerinde belirtilen sayda a uygulama odas faal olacak.

A yaplacak vatandalarn hastane giriinden a uygulama alanna ulamnda hastanenin giriinden itibaren yönlendirme levhalar olacak veya yönlendirme elemanyla ulam kolaylatrlacak.

Yönlendirme elemanlar, hastaneye girite randevusuz gelen vatandalar, randevu çizelgesi uygun hekimin listesine ileyerek ilgili a uygulama odasna yönlendirecek.

A uygulama odas bekleme alan ve muayene odasnn havalandrmas yeterli olacak. Varsa pencere ve kaplar açlarak temiz hava girii salanacak.

Vatandalar ve refakatçiler bekleme alannda dierlerinden en az bir metre aralklarla oturacak. Oturma düzeni koltuklarn iaretlenmesi veya koltuk eksiltilmesiyle salanacak.

A uygulamas yaplacak vatandalar hastanelere randevu alarak gelecek. A uygulama alanlarnda el antiseptii eriilebilir bir yerde olacak.

TEMZLK DÜZENL VE SIK OLACAK

A uygulama bekleme alan temizlik ve dezenfeksiyonu, düzenli ve sk yaplacak.

A uygulama odalarna refakatçiler alnmayacak ya da ihtiyaca göre a uygulanacak kiinin yannda en fazla bir refakatçi olacak.

A uygulama odasnda el ykama ünitesi bulunacak, salk çalan alama ilemi öncesinde ve kirli malzeme ya da kanla temas durumunda ellerini ykayacak.

A uygulama odasnda salk personelinin kullanlm ineleri elinden brakmadan ve etrafta dolamadan güvenli atk kutusuna atabilecei ekilde planlama yaplacak.

Belirtilmeyen dier hususlarla ilgili olarak Kovid-19 Pandemisinde Salk Kurumlarnda çalma Rehberi ve Enfeksiyon Kontrol Önlemleri rehberinde belirtilen kurallara uygun hareket edilecek.

AI UYGULAMASI NASIL OLACAK?

A uygulama odasna her defasnda sadece bir alanacak kii alnacak. A uygulama esnasnda alamayla ilgili gerekli kaytlar tutulacak.

A için gelen kiinin kimlik bilgileri ve randevusu kontrol edilecek. Ay uygulayacak salk çalan kimlik bilgileri ve kii için ayrlan ayla elemesini salayacak. Kii için ayrlm a açlarak kiiye a uygulamas yaplacak. Günlük a uygulamas sonunda a flakonlar tbbi ata gönderilecek.

Ana Sayfaya Git