Aşılar yola çıkarılıyor!

Kovid-19 aşılarını yurt geneline ulaştıracak özel tasarlanmış araçlar basına tanıtıldı

Haberler 12.01.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinden Türkiyeye getirilen CoronaVac asnn 3 milyon dozluk ilk partisi, analizler olumlu sonuçlanrsa Salk Bakanlna ait özel tasarlanm iklimlendirme özellikli araçlarla illere datlacak.

Sinovac firmas tarafndan üretilen CoronaVac alarnn illere datmn yapacak Salk Bakanlna ait iklimlendirme özellikli firigofirik araçlar, Halk Sal Genel Müdürlüü A ve laç Deposunda hazr bekletiliyor.

Halk Sal Genel Müdürlüü A le Önlenebilir Hastalklar Dairesi Bakanlndan Dr. Tarkan Mustafa Yamanolu, gazetecilere yapt açklamada, alarn güvenli ekilde depolanmas ve datm için gerekli tüm tedbirleri aldklarn belirtti.

Alarn illere datmnn nasl yaplacana ilikin bilgi veren Yamanolu, Araçlarmzn scakl, eksi 20 ile art 20 derece arasnda ayarlanabilir. Scaklk hem uzaktan hem de kaytl ekilde sürekli izlenebiliyor. Araçlar, alarn datmn yaparken tek bir ile gitmiyor. Güzergah ve rota planlamas yaplyor. Bu durum, ann hacmine ve gidilecek yere göre deimekle birlikte genelde rotalarmz var. Bu rotalarla Ankaradan çkan araç Türkiyenin en ücra köesindeki ile kadar ulayor. diye konutu.

AILARIN DAITIMINI YAPACAK

Yamanolu, alarn illere ulatrlmasnn ardndan souk hava depolarnda koruma altna alnacan ve daha küçük araçlarla ehirlerin tüm noktalarna datlacan anlatt.

Alnmas planlanan mRNA asnn daha düük scaklklarda muhafaza edilmesi artnn hatrlatlmas üzerine Yamanolu, çok düük scaklklarda tanma srasnda esasen aracn soutmasndan ziyade ambalaj yaps önemli. Genelde eksi 20nin altnda tamalarda kuru buz kullanlyor. Kuru buz, paketlerin içine konuyor ve dardan scaklk takibi yaplarak tama gerçekletiriliyor. Zaten bu, u an birçok malzeme için yaplyor. ifadelerini kulland.

Yamanolu, lojistik ve tamaclkta temel kuraln riskleri iyi yönetmek olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Bu konuda tecrübemiz oldukça fazla. Araç arzas olduunda yapacaklarmz, klima arzas olduundaki yönetim sürecimiz bellidir. Hatta personelin hasta olmas ve yola devam edememesi gibi durumlar da düünerek farkl senaryolar için hazrlmz halihazrda bulunuyor. llerde zaten yeterince aracmz var. Yedek araçlarmz da var. Büyük araç gerekiyorsa en yakn noktadan onu çkarabiliriz veya illerdeki küçük araçlar 2 saat gibi ksa sürede araca ulatrp alar bozulmadan aktarm yapabiliriz.

Halk Sal Genel Müdürlüü Merkez A ve laç Depo Sorumlusu Mustafa Topcu da iller için belirlenen saylara göre alarn datlacan ifade ederek, Alar, illere verilen rakamlara göre, 10un üzerindeki iklimlendirmeli araçla tüm Türkiyeye ayn anda sevk edilecek, en ksa sürede 81 ilin deposuna teslim edilecek. bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git