Aşıların dağıtımı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının 81 ile dağıtımı, iklimlendirme özelliğine sahip, eksi 20 ila artı 20 derecede ayarlanabilir sıcaklıkta, 60-90 metreküp hacminde frigorifik araçlarla yapılacak.

Haberler 13.01.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinli Sinovac firmasnca üretilen ve 30 Aralkta Türkiyeye getirilen CoronaVac alarnn 3 milyon dozluk ilk partisi, Salk Bakanl Halk Sal Genel Müdürlüü A ve laç Deposunda muhafaza ediliyor.

Alardan rastgele alnan numunelerin, Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) laboratuvarlarndaki analizleri sürüyor. Testlerin olumlu sonuçlanmasnn ardndan alar Acil Kullanm Onay verilerek Salk Bakanlna ait özel araçlarla illere datlacak.

Bakanlnn Ankaradaki merkez depolarnda, iklimlendirmeli, eksi 20 ila art 20 derecede ayarlanabilir scaklkta, a ve ilaç tamaya uygun 60-90 metreküp hacminde 10dan fazla frigorifik araç bulunuyor.

çevre dostu soutucu gaz kullanlan ve düük ses emisyonuna sahip araçlar, rehberlere uygun temizleniyor ve dezenfekte ediliyor.

KOVD-19 SALGINI SÜRECNDE KULLANILDI

Araçlar, Kovid-19 salgn boyunca souk zincire tabi test malzemeleri, ilaç ve numunelerin tanmas srasnda da kullanld.

Tamam canl takip edilebilen araçlarn scakl, konumu ve içindeki ürünlerin tüm ayrntlar nakil srasnda izlenebiliyor. çou araçta görüntü dahil birçok parametre kayt altna alnabiliyor.

Canl izlem haricinde kalite standartlar gerei her araç, scaklk kaytlarnn görülebildii sistemi de barndryor.

Araçlar alar, belirlenen güzergah ve rota planlamas dahilinde datacak. Ankaradan yola çkacak a datm araçlar, bu güzergah takip ederek alar Türkiyenin en ücra köesindeki ile kadar ulatracak.

LLERDEK TAIMA ARAçLARININ ÖZELLKLER

Alar, illere ulatrlmasnn ardndan souk hava depolarnda koruma altna alnacak ve bölge ihtiyaçlarna uygun 1, 5, 8 ve 13 metreküp hacimlerinde frigorifik araçlarla ehrin tüm noktalarna datlacak.

l içi datmlarda, mevcut 223 araca ek olarak Bakanla ait a ilave nakil kamyonlar da kullanlabilecek.

TÜRKYE SOUK ZNCR ALTYAPISIYLA DKKAT çEKYOR

Türkiyede bir ann etkinliini üretiminden kiiye uygulanana kadar koruyan ve ihtiyac olanlara yeterli miktarda etkin ann ulamasn salayan güçlü souk zincir altyaps bulunuyor.

A saklanan tüm depolarda yedek sistemler, jeneratörler her an çalabilir durumda tutuluyor. Her deponun scakl birden fazla yöntemle takip ediliyor.

Kademeli olarak, 2014 Ekim ayndan itibaren devreye sokulan A Takip Sistemi (ATS) kapsamnda karekod bilgisiyle her doz a, ana depodan uygulanncaya kadar takip ediliyor, uygulanan ve uygulayan kii bilgileri eletiriliyor.

Karekod okutularak ann miad kontrol ediliyor, seri durdurulmas olup olmadna baklyor ve souk zincire uygunluu teyit ediliyor.

Sistem sayesinde her bir doz aya kimlik verilmesi ve depodan kullancya kadarki sürecin takip edilmesi, sahte ann dolama girmesi de engelleniyor.

Bu sistem, dünyada alarn güvenlii ve yönetimi konusunda gelitirilen ilk ve hala tek tümleik sistem olarak öne çkyor. Tamamen yerli imkanlarla gelitirilen sistemin fikri mülkiyet haklar Salk Bakanlnda bulunuyor.

A nakillerinin tamamna, genelgelere uygun eitim alan tecrübeli salk memurlar elik ediyor.

Alarn nakli srasnda yaanabilecek araç, klima arzas ya da personelin salk durumuna ilikin olumsuz durum halinde sevkiyatn kesintiye uramamasna yönelik senaryolar da hazrland. Böylece alarn en ksa sürede souk zincir bozulmadan nakli salanacak.

Ana Sayfaya Git