Asırlardır dinmeyen acı: Kerbela

Asırlardır dinmeyen acı: Kerbela

Haberler 27.07.2023 - 11:04 Son Güncelleme : 27.07.2023 - 11:04

ANKARA (AA) - Hz. Muhammedin torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakınının 10 Ekim 680de Yezid bin Muaviyenin adamlarınca şehit edilmesiyle sonuçlanan Kerbela olayı, asırlardır Müslümanların dinlemeyen acısı olarak hüzünle yad ediliyor.

Yarın idrak edilecek, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Gününde şehit edilmesi nedeniyle matem günü olarak görülen gün, İslam tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri niteliğini de taşıyor.

Emevi Devletinin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyanın uzun süren siyasi mücadeleler sonucu 661de halifelik makamını ele geçirmesiyle başlayan süreç, halifelik makamını saltanata dönüştürmek için oğlu Yezid adına halktan biat etmelerini istemesiyle devam etti.

Muaviyenin 680de ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid, ilk iş olarak Dördüncü Halife Hz. Alinin oğlu Hz. Hüseyinin kendisine biat etmesi talebinde bulundu.

Yezidin halifeliğinin kabulü için Ehlibeyt üzerinde kurduğu baskıyı zamanla artırması üzerine Hz. Hüseyin, çevresindekilerle Mayıs 680de Mekkeye doğru hareket etti.

- Kufeliler Ehlibeyte ihanet etti

Yezidin halifeliğini kabul etmeyen Kufeliler de Mekkeye gelerek, Emevilere karşı birlik olma teklifiyle Hz. Hüseyin ve akrabalarını şehirlerine davet ettiler.

Daha önce hem babası Hz. Aliye hem de ağabeyi Hz. Hasana ihanet eden Kufelilerin bu teklifine şüpheyle yaklaşan Hz. Hüseyin, öncü olarak amcasının oğlu Müslim bin Akili Kufeye gönderdi.

Kufede 18 bin kişi Müslimin önünde Hz. Hüseyine biat etti. Ancak daha sonra Kufeliler ihanet ederek, Emevilerin Müslimi öldürmesine göz yumdu.

Kufelilerin halifeliğine biat etmesini memnuniyetle karşılayan ama Müslimi öldürmesinden haberdar olmayan Hz. Hüseyin, aile fertleriyle Kufeye doğru yola çıktı.

Yolda Müslimin başına gelenleri haber alıp Kufeye gitme kararını gözden geçiren Hz. Hüseyin, Müslimin oğullarının babalarının intikamını almak istemelerini söylemesi üzerine ilerleyişine devam etti.

- Çölün ortasında susuz bırakıldılar

Kufe Valisi Ubeydullah bin Ziyadın bin askerle gönderdiği Hürr bin Yezid, kafilenin yola devam etmesine izin vermeyerek, Hz. Hüseyine validen yeni bir emir gelinceye kadar Kufe ile Medine arasında bir yol takip etmesini söyledi.

Bunun üzerine Fırat Nehri kenarındaki Kerbela Çölüne önce Hz. Hüseyin, sonra Yezidin komutanı Ömer bin Sad vardı. Kufe Valisi Ubeydullah, Ömere, Hz. Hüseyinden Yezid adına biat almasını, aksi halde suyla bağlantısının kesilmesini emretti. Biat teklifini kabul etmeyen Hz. Hüseyin ve Kerbela Çölünün ortasında susuz bırakıldı.

- 72 kişi şehit oldu

Durum değerlendirmesi yapan Hz. Hüseyin ve beraberindekiler, zulme boyun eğmemek için çarpışarak Allah yolunda ölmeyi tercih etti. Yaptığı zulüm karşısında ordusunun isyanından çekinen Ömer bin Sad, ilk oku atınca taraflar arasında çarpışma başladı.

Çarpışmada, Hz. Muhammedin torunu Hz. Hüseyin ve aralarında kadınların, çocukların da olduğu 71 yakını şehit oldu. Başta Hz. Hüseyin olmak üzere bazı Ehlibeyt mensuplarının başları kesilerek mızraklara takıldı. Hz. Hüseyinin kesilen başı Yezide gönderildi, cenazeleri ise Beni Esed mensubu El-Gadiriye köylülerince Hair denilen yerde toprağa verildi.

Ana Sayfaya Git