Askeri fanlar yerlileştirildi, Türkiye dünyadaki üçüncü üretici oldu

Türkiye savunma sanayisi ekosistemi, askeri fanları yerlileştirerek Türkiye'yi bu alandaki üçüncü üretici haline getirdi.

Haberler 21.06.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ASELSAN, tedarikçilerine verdii destek ve yürüttüü i birliiyle ihtiyaç duyduu ürünlere yerli ve milli çözümler gelitirilmesini salyor.

Bu çabalar kapsamnda yerliletirilen ürünlerden olan askeri fanlar, yüksek soutma kapasitelerini düük hacim ve arlklarda salamak için kullanlyor. Bu fanlar, en zorlu çevresel koullar altnda fonksiyonel gereklilikleri yerine getirmek amacyla tasarlanyor.

Anova Ar-Ge Teknolojileri Gelitirme Müdürü Dinçer Ouz, AA muhabirine yapt açklamada, askeri fan ürün ailesinin üzerinde yaklak 4 yldr çaltklarn ve ülke için son derece önemli bir yerliletirme kalemi olduunu söyledi.

Askeri fanlarn dünyada 2 üreticisi var, biz de üçüncüsü olduk. Bunu gururla söyleyebilirim. diyen Ouz, bu fanlarn askeri kara ve hava platformlarnn tamamnda kullanldna iaret etti.

Ouz, Ülkemizdeki bu ihtiyacn iletilmesiyle beraber Ar-Ge faaliyetlerimizi balattk. Gelinen aamada ülkemizde en çok kullanlan 14 farkl askeri fan üretiyoruz. Savunma sanayimizin ana kurulularnn envanterine ürünlerimiz girdi. dedi.

HRACAT çALIMALARI DA BALADI

Yurt dndan salanan bu tarz ürünlerin yerliletirilmesinin ülkeye toplamda ciddi bir finansal getirisi olduunu vurgulayan Ouz, bu açdan da yerliletirmenin kymetli ve anlaml olduunu ifade etti. Ouz, Yakn dönemde ülke içindeki pazar paymzn büyümesiyle beraber globalde de ürünlerimizi pazarlamay hedefliyoruz. Bu anlamda ön çalmalarmz da balatm bulunmaktayz. diye konutu.

Ouz, bir ürünün askeri nitelik kazanmas için birçok standarda uygun olmas gerektiine iaret ederek askeri fanlarn zorlu testlerden baaryla geçtiini söyledi.

KAYNAKLAR ÜLKEDE KALIYOR, OLASI AMBARGOLAR BERTARAF EDLYOR

Gelitirdikleri fanlarn hava platformlarnda kullanlmaya baland bilgisini veren Ouz, ürünlerin ayn zamanda kara platformlarndaki alt sistemlerde yer aldn dile getirdi. Dinçer Ouz, unlar kaydetti:

Bu ürünler uzun yllardr ülkemizin yurt dndan ithal etmi olduu ürünler. Teknolojik olarak birçou aslnda belki de 20 yl önce gelitirilmi, Ar-Ge faaliyetleri tamamlanm ürünler. Biz ürünlerin güncel isterler dorultusunda Ar-Ge çalmalarn da yapyoruz. Dolaysyla gelitirmi olduumuz ürünler hali hazrda kullanlan ürünlere göre teknolojik anlamda daha gelimi ya da kullancnn isterlerine göre uyarlanan ürünler. Bu anlamda teknik olarak isterleri, ihtiyaçlar karlama anlamnda kymetli bir noktada olduumuzu söyleyebilirim. Bu ürünlerin ülke içinde tedarik edilmesi milli servetin ülke içerisinde kalmas, ürünleri ithal etmenin oluturduu finansal yüklerin ortadan kalkmas gibi sonuçlar douruyor. Parasn ödediimiz halde ithal edememek, tedarik edememek gibi skntlar da bertaraf edecek bir durum. Bu yerliletirme hamlesi ürünün temini noktasnda kendi göbeimizi kendimizin kesmesini salayacak önemli bir çalma oldu. Öte yandan, yurt dndan tedarik edilen ürünlerde tedarik süreleri ihtiyaçlarnz karlamayabiliyor ama ülke içerisinde gelitirip ürettiimiz bu ürünlerde istenilen sürede ürün temin ediliyor. Ayrca olas ambargolar da bertaraf ediliyor.

Ana Sayfaya Git