At sırtında gelin götürme

Güneydoğu'da yıllar önce yaygın bir şekilde yaşanan at üstünde gelin götürme geleneği yeniden canlanmaya başladı.

Haberler 28.08.2017 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silopi lçesinde unutulmaya yüz tutmu at üzerinde gelin getirme gelenei mrak ailesi tarafndan yeniden canlandrld. Silopide bugün düünü olan 18 yandaki Hatice mrak, ata bindirilerek, 23 yandaki damat Hüseyin mrakn evine götürüldü.

rnakn Silopi lçesinde 1990l yllardan itibaren görülmeyen ve unutulmaya yüz tutan at üzerinde gelin getirme gelenei yeniden canlandrld. At üstünde gelin getirme geleneini yaatmak isteyen damat 23 yandaki Hüseyin mrak, evlenecei Hatice mrakn hayalini gerçekletirmek için düün öncesi bir at kiralad.

KRALADIKLARI ATLA GELN GÖTÜRDÜLER

Einin hayalini gerçekletirmek için önceden hazrlk yapan Hüseyin mrakn yaknlar, bugün yaplan düün ardndan gelin Hatice mrakn evine gitti. Hatice mrak ailesinin Karyaka Mahallesindeki evine giden damadn yaknlar, gelini burada at srtna bindirip, kendi evine götürdü. Gelinlik nedeniyle ata binmekte zorlanan Hatice mraka damadn yaknlar yardm etti. Güçlükle ata bindirilek Hatice mrak, yaklak 500 metre at üzerinde tand. Davul- zurna eliinde iki tarafn yaknlarnca damadn evine götürülen gelini, damat Hüseyin mrak kapda karlad.

DAMAT GELN ATTAN NDRD

Einin elini tutarak attan inmesine yardmc olan Hüseyin mrak, geleneklere göre duvan 3 kez kaldrp indirdii gelini alnndan öptü.Gelinle birlikte evin avlusunda halay çeken damat ve geline akraba ve yaknlar da elik etti. Damat Hüseyin mrak, atalar ve dedelerinden kalma bir gelenei yaattklar için çok mutlu olduunu söyledi. Gelin Hatice mrak ise, eski geleneklerini yeniden yaatmann çok heyecan verici ve güzel bir duygu olduunu belirterek, Ata binmek tek hayalimdi. Ata bindim ve çok mutluyum dedi.

Ana Sayfaya Git