Av. Ergül: Musa Orhan tutuklanmalı

İpek Er’e tecavüz ettikten sonra intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan’ın tutuklanması gerektiğini belirten avukat Rengin Ergül, mahkeme kararına karşı itirazlarda bulunacaklarını söyledi.

Haberler 06.12.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte pek Ere tecavüz ettikten sonra intihara sürükleyerek yaamn yitirmesine neden olan uzman çavu Musa Orhan hakknda, nitelikli cinsel saldr suçundan Siirt 1inci Ar Ceza Mahkemesinde açlan dava karara baland.

Durumalara SEGBS ile balanan ve davann tanyla adliye gelip giden Musa Orhana, Türk Ceza Kanununun (TCK) Nitelikli cinsel saldr fiilini düzenleyen 102/2 maddesi uyarnca verilen 12 yl hapis cezas, iyi hal indirimi uygulanarak 10 yla indirildi.

Mahkeme ayrca failinin kaçma üphesi bulunmad gerekçesiyle adli kontrol tedbiri uygulanarak, tutuksuz yarglanmasna karar verdi. Oy çokluu ile alnan karara, mahkemenin bir üyesi beraat karar verilmesi yönünde erh koydu.

FAL KORUNDU

Yerel mahkemenin kararn deerlendiren Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD) Genel Sekreteri Av. Rengin Ergül, cinsel saldr dosyas ile yarglanan fail Musa Orhann 5 duruma boyunca tutuksuz bir ekilde yarglanmasna tepki gösterdi. Ergül, Cinsel saldr olaylarna ilikin bu fiili gerçekletiren kiinin tutuklu yarglanmas gerekiyor. Ancak Adli Tp Kurumunun (ATK) raporlar, pekin brakt mektup ve beyanna ramen bu kii tutuklu yarglanmad. Tüm bu kuvvetli delillere ramen mahkeme tutuklama karar vermedi. Savcnn tutuklamaya ilikin verdii mütalaa da görmezden gelindi. Önceki duruma ile karar durumasnda savclk tutuklama istedi. Mahkeme tutuksuz yarglamada srar etti. Bunun hukuken bir açklamas yok. 70 yalarnda hasta birini tutuklu yarglayan erkek yarg, burada üniformal failli koruma amaçl bir karar verdi diye konutu.

DELLER KARARTILDI

Orhann tutuksuz yarglanmasnn delilleri karartmaya neden olduunu dile getiren Ergül, Zaten tutuklamann gerekçesi var olan delilleri karartmann önüne geçmek. Savclk da delilerin karartabilecei üphesinin varlndan bahsederek tutuklama istedi. Savc, Musa Orhann, madur pek Ere yönelik birden fazla eylemi ayn kastla ve ayn zaman dilimi içinde ilemi olduundan üzerine atl suçu vasf ve suç için kanunda öngörülen ceza süresi nedeniyle sann kaçaca ve delil karartaca yönünde somut olgu niteliinde olmas hususlar gözetildiinde hükümle birlikte tutuklanmasna karar verilmesini talep etti.

Tutuksuz yarglanan Orhann tanklar üzerinde etkisinin olduunu gördük. Tanklarn ikisi mesai arkada bu ikisinden biri de ev arkada ayn zamanda. Orhan tanklardan birini evinden alp mahkemeye getirdi. Yalan söyledikleri mahkemede de ortaya çkt. Yönlendirildikleri açkça ortadayd. Sorularmza Susma hakkmz kullanyoruz cevab verdiler. Böyle bir hakk olmamasna ramen talepte bulundu. çünkü yalanlar ortaya çkt ifadelerini kulland.

DOSYANIN TAKPçS OLACAIZ

pek Erin bavurusu sonras ATK tarafndan yaplan muayenede, cinsel saldrnn gerçekletii yönünde kararn çktn kaydeden Ergül, görülen son durumada bu eksiklikleri gideren bir raporu mahkemeye sunarak delileri güçlendirildiklerini ancak buna ramen Orhann tutuklanmadn söyledi.

Ergül, Nitelikli cinsel saldr suçundan karar verildi. Takdiri indirim uygulanarak ceza 12 yldan 10 yla indirildi. Ancak erkek yarglamalarnda takdirin uygulanmamas gerekir. Cinsel saldry gerçekletirmi birinin darda olmas tehlike arz ediyor. Adli kontrol ve yurt d yasa verildi. Öncelikle adli kontrol ile yarglanmasna itiraz edeceiz. Sonrasnda istinaf, Yargtaya gideceiz. Dosya bozulmad sürece Siirte görülmeyecek. Failin en ar cezay almas için davann takipçisi olacaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git