Avrupa'daki güzellik merkezlerine bıttım sabunu satıyor

Siirt'te üretici Veysel Varıl, menengiç (bıttım) ağaçlarından elde ettiği gizven taneleriyle, hiçbir kimyasal madde katmadan yaptığı organik bıttım sabunlarını, Avrupa'daki güzellik merkezlerine satıyor. Siparişleri yetiştirmekte güçlük çektiğini söyleyen Varıl, "Ürettiğim bıttım sabunu daha çok Avrupa ülkelerinde rağbet görüyor. Avusturya'da güzellik salonu işleten Türk işletmeci benden kilolarca sabun satın aldı. Aynı zamanda Almanya'dan gelen gurbetçilerimiz ben de satın aldılar" dedi.

Haberler 02.11.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtteki Botan Nehri kysnda bulunan arazisinde yetitirdii bttm aaçlarndan elde ettii gizven tanelerini kaynatarak organik bttm sabunu elde eden Veysel Varl, siparilere yetiemiyor. Bttm sabununun tamamen doal ortamlarda yapldn ve birçok hastalklara faydasnn olduunu anlatan Varr, Dededen kalma mesleimiz olan bttm sabunu üretimini tekrar hayata geçirdim. Bttm sabunlarn eski usulüne uygun bir ekilde yaparak satmaya baladm. Bunu gören gerek Siirt merkezde ve gerekse ülke dnda birçok vatanda beni arayarak ürettiim sabunu satn almak istediler. Gün geçtikçe ilerim açlmaya balad ve imdi sipari alyorum ve ona göre bttm sabunu üretimi yapyorum dedi.

YILDA 15 TON BITTIM SABUNU ÜRETYOR

Sonbahar aylarnda üretime baladn söyleyen Varr, ylda ortalama 15 ton bttm sabunu elde ettiini anlatt. Varr, Bttmn meyvesi her yl eylül aynda hasadna balanr ve ekim ayna kadar sürer. Her yl 15 ton bttm sabunu üretiyorum. Ürettiimiz sabunu tamamen doal ortamlarda yapyorum. 4 aamadan geçtikten sonra bttm sabununa dönüüyor. Yaklak 6-7 saat kaynayan bttmlardan çkan köpükleri alarak farkl kazanlara koyuyoruz ve buradan en son olarak son kazan deimiz yere koyuyoruz ve burada ise yaklak 2 saat kaynayan bttm sabunu ekillenmeye balyor ve soutma ilemine geçiyoruz. Soutma ilemi bitmesinin hemen arndan sabunumuzu kalplara koyarak kurumasn bekliyoruz ve yaklak bir ay sonra satlmas için vitrinlerin yerini tutuyor. Bir hayli meakkatli olan iimizin son ylda meyvesini alamaya baladm diye konutu.

AVUSTURALYA VE ALMANYAYA GÖNDERYOR

Üretici Varr, ürettii bttm sabununu Avusturyadaki güzellik merkezine gönderdiini ifade ederek, Avrupann birçok ülkesinde de sipari aldn aktard. Varr, Ürettiim bttm sabunu daha çok Avrupa ülkelerinde rabet görmektedir. Avusturyada güzellik salonu ileten Türk iletmeci benden kilolarca sabun satn ald ve kendi mekannda satacan açklad. Bunun yannda ise Almanyadan gelen gurbetçilerimiz bende kilolarca aldlar ve sipari verdiler. imdi ise onlarn siparilerini yetitirmeye çalyorum. Rabet gün geçtikçe artt ve atmaya devam edeceini düünüyorum. Bu ilginin sebebi ise ürettiim bttm sabunun tamamen doal bir ortamda ve kimyasal katk sunmadan yapmamdr. Ürettiim bttm ise kilosunu 150 TLden satyorum dedi.

Ana Sayfaya Git