Avrupa'ya göç eden Ezidiler, Midyat'a dönüyor

Mardin'in Midyat İlçesi'nde yaşarken, 1980'li yıllardaki terör ve şiddet olayları nedeniyle çeşitli Avrupa ülkelerine göç eden Ezidiler, memleketlerine dönüyor.

Haberler 16.09.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupadan dönerek Midyat merkeze yaklak 15 kilometre uzaklkta bulunan Oyuklu ve Yenice köylerine yerleen 13 Ezidi aile, bakmszlktan harabeye dönen evlerini onarmaya çalyor. Almanyadan Yenice Köyüne geri dönü yapan ükrü Da, 35 yl önce ayrld köyüne dönmenin mutluluunu yaadn belirterek, Eskiden burada sknt vard. Ama imdi milletimiz burada huzur var diye geri dönü yapmak istiyor. Biraz altyap konusunda skntlarmz var, onlar giderilirse herkes köye geri dönecek dedi.

Oyuklu Köyüne geri dönü yapan Celal Delen de Avrupada her gece rüyasnda köyünü gördüünü belirterek unlar anlatt:

EZDLER DÖNÜYOR

Terör olaylar yüzünden 1986 ylnda Almanyaya göç ettik. Gece gündüz köyümüz rüyama girdi. imdi geri dönü yaptk. Köyümüzü tekrar canlandrmak için evimizin tamirini yaptk. u anda 5 aile, biz yeni ev yapmz. Hatta bizim Ezidilerin hepsi geri dönü yapmay düünüyor. Yalnz bizim en büyük sorunumuz yoldur. Biran bir an önce bu yol meselesi bitse biz de çok memnun oluruz. Kn yamur geldii zaman, kimse bizim hayvanlarmza yem getirmiyor. Hatta bize taksi de gelmiyor, ulam kapanyor. Biz devletimizden rica ediyoruz, bir an önce köyün yolu çakl veya herhangi bir asfalt ne gerekiyorsa yaplsa çok memnun oluruz.

Almanyadan Yenice Köyüne geri dönü yapan ükrü Da ise, 35 yl önce ayrld köyüne dönmenin mutluluunu yaadn belirterek öyle konutu:

imdi eskiden burada biraz skntlar vard. 35 yl oldu Avrupaya göç ettik. Ama imdi milletimiz burada huzur var diye geri dönü yapmak istiyor. Yenice Köyüne dönü yaptk, Avrupadan geliyoruz. Biraz yolumuzda sknt var, o yolumuz yaplrsa çocuklar, herkes köye geri dönecek.

Ana Sayfaya Git