Avrupa'ya vizesiz geçişlerde yeni tarih belirlendi! 2016'da tamamlanacak

AB-Türkiye zirvesinin taslak sonuç bildirgesinde, Avrupa'ya vize serbestisinin haziran ayında başlaması, sığınmacılar için ödenen 3 milyar euro'luk yardımın iki katına çıkarılması gibi maddeler yer aldı

Haberler 07.03.2016 - 19:56 Son Güncelleme : 07.03.2016 - 19:56

AB-Türkiye zirvesinin taslak sonuç bildirgesinde, Avrupaya vize serbestisinin haziran ayında başlaması, sığınmacılar için ödenen 3 milyar euroluk yardımın iki katına çıkarılması gibi maddeler yer aldı

Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat haziran sonunda başlayabilir.

Bu ifade, Brükseldeki Avrupa Birliği-Türkiye zirvesinin taslak sonuç bildirgesinde yer aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlunun, Türkiye-AB Zirvesinde, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonuna kadar kaldırılmasını, Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euroluk ek fon verilmesini, her kabul edilecek sığınmacı için ABnin Türkiyeden bir sığınmacı almasını içeren bir teklif sunduğu öğrenildi.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye, zirvede yeni bir teklifte bulundu.

29 Kasımda yapılan Türkiye-AB Zirvesinde varılan anlaşmada, Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılacağı tarih olarak belirlenen Ekim 2016 da öne çekiliyor. Yeni teklifte Türk vatandaşları için vize kısıtlamasının haziran sonunda kaldırılması isteniyor.

Türkiye, ABnin Yük paylaşımı adı altında Suriyeli sığınmacılar için vereceği 3 milyar euroluk fonun arttırılmasını da istedi.

Yeni teklifte önümüzdeki seneler için bu miktar toplam 6 milyar euro olarak öngörülüyor. Mevcut 3 milyar euroluk fonun da kısa sürede Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan projelere tahsis edilmesi isteniyor.

Türkiyenin diğer bir teklifi de sığınmacıların kabulüne ilişkin oldu. Türkiye, Yunanistandan gönderilecek her bir sığınmacı için ABnin Türkiyeden Suriyeli bir sığınmacı almasını öneriyor. Türkiye bu yolla, insan kaçakçılığının ve Ege Denizinde ölümlerin son bulmasını amaçlıyor.

Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren Türkiye-AB Zirvesinde sunulan teklifler, AB liderleri tarafından değerlendiriliyor.

Başbakan Davutoğlu, AB liderleriyle akşam yemeğine de katılacak. Sığınmacı krizi konusundaki görüşmeler bu yemekte de devam edecek.

Ana Sayfaya Git