Ay'a Dönüş" anlatıldı

Artemis II misyonunda pilot olarak görev alacak ve Ay'a gidecek olan NASA astronotu Victor Glover, "Bizim amacımız uzay aracımızı kontrol edip insanlar için güvenli olup olmadığını görmek" dedi.

Haberler 29.09.2023 - 00:27 Son Güncelleme : 30.09.2023 - 00:59

Uzay Kaşifleri Derneğince (Association of Space Explorers-ASE) Bursada düzenlenen 34. Gezegen Kongresinde, Aya Dönüş oturumu gerçekleştirildi.

Uzay Kaşifleri Derneği (Association of Space Explorers-ASE) Başkanı Reinhold Ewald, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezinde (GUHEM) gerçekleştirilen etkinlikte, uzaya yolculuğun Sputnik ile başladığını ifade etti.

İlk uzay yoluculuğu hakkında da bilgiler veren Ewald, deneyimlerini de anlattı.

Avrupa Uzay Ajansında görevli İtalyan Astronot Paolo Nespoli de uzay yolculuğunda Uluslararası Uzay İstasyonunun fotoğrafını çektiğini ve bunun kendisi için çok önemli bir an olduğunu anlattı.

Nespoli, uzay istasyonu inşaatında çalıştığını ve istasyonun parçalarını teker teker yerleştirdiğini söyledi.

Küçük yaşlarda astronot olmak istediğini ifade eden Nespoli, şöyle devam etti:

çok çalıştım ve ilk astronot programına başvuru yaptım ve seçilmedim. Tekrar başvuru yaptım, tekrar seçilmedim. Üçüncü defasında beni seçmek zorunda kaldılar. Yoksa ağlardım... Astronot programına seçildiğimde aslında biraz hayal kırıklığına uğradım çünkü ben Aya gitmek istiyordum. Öğrendim ki 1972 yılından sonra bir daha Aya gitmedik. Ayın Dünyaya uzaklığı 380 bin kilometre. Uzay istasyonu ise 400 kilometre. Bana soruyorlardı Ayın yüzeyi nasıldı? Özür dilerim ben Aya gidemedim. 1972 yılından beri Dünyaya çok yakın kaldık. En uzak gittiğimiz yer Uluslararası Uzay İstasyonu. Önümüzdeki yıl veya sonraki yılı beklememiz gerekecek ki Victor Glover Ayın çevresinde tur atsın, ondan sonraki mürettebatın Aya gitmesini için bekleyeceğiz.

Artemis II misyonunda pilot olarak görev alacak ve Aya gidecek olan NASA astronotu Victor Glover, uzaktan bağlantıyla katıldığı etkinlikte, 3 Nisanda isminin açıklanmasıyla sevinç yaşadığını aktardı.

Glover, Aya gittiklerinde orada neler yapacaklarını şöyle ifade etti:

Bizim amacımız uzay aracımızı kontrol edip insanlar için güvenlik olup olmadığını görmek. Bizim yapacağımız şey sadece ufak bir adım. Biz Aya gittiğimiz zaman, Ayın diğer tarafını göreceğiz. Bu tarafını daha önce hiç kimse görmedi. Ayın diğer tarafını görmek çok eğlenceli olacak bence. Giderken önce Dünyanın etrafından dönüp sonra Aya gideceğiz. Roket atıldıktan sonra yaklaşık 10 dakika sonra uzayda olacağız. Dünyanın etrafını dolaşmak bizim yaklaşık bir günümüzü alacak. Bir gün boyunca uzay gemimizin güvenli olup olmadığını anlayacağız. Bundan sonra biz Aya uçmak için onay alacağız. Aya gidebilmek için 4 günümüz olacak. Ayın arkasından döneceğiz. Bu anlarda 2 bin ila 10 bin kilometre Aydan uzak olacağız. Dünyaya dönmek için 4 güne ihtiyacımız olacak. Dünyaya döndükten sonra yeni misyonlar için hazırlıklara başlayacağız. Bu işlemlerde takım çalışması çok önemli. Bir takım olarak birlikte hazırlayıp birlikte gidiyoruz.

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Glover, hayat boyunca öğrenmeye devam etmeleri gerektiğini anlattı.

Program soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi.

Ana Sayfaya Git