Ayasofya ibadete açılacak mı? Yunanistan'ın yorumuna sert cevap

Ayasofya ibadete açılacak mı sorusu geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'ın açıklamsı sonrasında cevabı heyecanla beklenen sorular arasında yerini aldı. Yunanistan'ın Ayasofyayı ibadethaneye çevirmeyin sözlerine karşılık da Erdoğan'ın net yanıtı herkese tebrik ettirdi. Peki Ayasofya son durum Ayasofya açılacak mı soruları ve Erdoğan'ın konu ile alakalı yanıtları

Haberler 09.06.2020 - 01:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayasofya ibadete açlacak m sorusu geçtiimiz gün Cumhurbakan Recep tayyip Erdoann açklams sonrasnda cevab heyecanla beklenen sorular arasnda yerini ald. Yunanistann Ayasofyay ibadethaneye çevirmeyin sözlerine karlk da Erdoann net yant herkese tebrik ettirdi. Peki Ayasofya son durum Ayasofya açlacak m sorular ve Erdoann konu ile alakal yantlar

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, gündemdeki gelimeleri TRT ortak yaynnda deerlendirdi. Bakan Erdoan, ibadete açlmas beklenen Ayasofya ile ilgili çok önemli açklamalarda bulundu.

Erdoan, Bu sefer de kalkyorlar sakn ha Ayasofya ile ilgil oray camiye çevirmeyin diyorlar. Türkiyeyi siz mi idare ediyorsunuz. Böyle bir adm atlacaksa bunun yetki sahipleri bellidir. Bu ülkenin dinamiklerinde yanan bir ey var. u anda biz bir hukuk devleti olarak Dantayn verecei karar bekliyoruz. Karar verdikten sonra atlmas gereken neyse o admlar atlr.. ifadelerini kulland.

AYASOFYA TE BU YÜZDEN ÖNEML

Ayasofya (Modern Yunanca: A ο Aga Sofa, tam ad: ο εο ο Azize Sofya Kilisesi, Latince: Sancta Sophia ya da Sancta Sapientia), stanbulda bir müze, tarih bazilika ve cami. Bizans mparatoru I. Justinianus tarafndan, 532-537 yllar arasnda stanbulun tarih yarmadasndaki eski ehir merkezine ina ettirilmi bazilika planl bir patrik katedrali olup 1453 ylnda stanbulun Osmanllar tarafndan alnmasndan sonra Fatih Sultan Mehmet tarafndan camiye dönütürülmütür. 1935 ylndan beri müze olarak hizmet vermektedir. Ayasofya, mimar bakmdan bazilika plan ile merkez plan birletiren kubbeli bazilika tipinde bir yap olup kubbe geçii ve tayc sistem özellikleriyle mimarlk tarihinde önemli bir dönüm noktas olarak ele alnr.

Ayasofya adndaki aya sözcüü kutsal, azize, sofya sözcüüyse herhangi bir kimsenin ad olmayp Eski Yunancada bilgelik anlamndaki sophos sözcüünden gelir. Dolaysyla aya sofya ad kutsal bilgelik ya da ilah bilgelik anlamna gelmekte olup Ortodoksluk mezhebinde Tanrnn üç niteliinden biri saylr. 6. yüzyln ünlü bilim adamlar, fizikçi Miletli sidoros ve Trallesli matematikçi Anthemiusunyönettii Ayasofyann inaatnda yaklak 10.000 için çalt ve I. Justinianusun bu i için büyük bir servet harcad belirtilir.[8] Bu çok eski binann bir özellii, yapmnda kullanlan baz sütun, kap ve talarn binadan daha eski yap ve tapnaklardan getirilmi olmasdr.

Bizans döneminde Ayasofya, büyük bir kutsal emanetler zenginliine sahipti. Bu emanetlerden biri de 15 metre yüksekliindeki gümü ikonostasistiKonstantinopolis Patriinin patrik kilisesi ve Ortodoks Kilisesinin bin yl boyunca merkezi olan Ayasofya, 1054 ylnda Patrik I. Mihail Kirulariosun Papa IX. Leo tarafndan aforoz edilmesine ahitlik etmi olup bu olay, genel olarak Schismann, yani Dou ve Bat kiliselerinin ayrlmasnn balangc saylr.

1453te kilise camiye dönütürüldükten sonra Osmanl sultan Fatih Sultan Mehmetin gösterdii hogörüyle mozaiklerinden insan figürleri içerenler tahrip edilmemi (içermeyenlerse olduu gibi braklmtr), yalnzca ince bir svayla kaplanm ve yüzyllarca sva altnda kalan mozaikler, bu sayede doal ve yapay tahribattan kurtulabilmitir. Cami, müzeye dönütürülürken svalarn bir ksm çkarlm ve mozaikler yine gün na çkarlmtr. Günümüzde görülen Ayasofya binas, aslnda ayn yere üçüncü kez ina edilen kilise olduundan Üçüncü Ayasofya olarak da bilinir. lk iki kilise isyanlar srasnda yklmtr. Döneminin en geni kubbesi olan Ayasofyann merkez kubbesi, Bizans döneminde birçok kez çökmü,Mimar Sinann binaya istinat duvarlarn eklemesinden itibaren hiç çökmemitir.

Ana Sayfaya Git