AYM Güven’in başvurusunu 'kabul edilemez' buldu

Anayasa Mahkemesi, HDP’li Leyla Güven’in milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan KCK davasında, yapılan ihlal başvurusunu reddetti. Güven’in vekilliğinin düşürülmesine ilişkin yaptığı başvurunun incelemesi ise sürüyor.

Haberler 24.09.2020 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, 2009da Viranehir Belediyesi Bakanyken balatlan KCK operasyonlar kapsamnda tutuklanan ve bu davadan hüküm giydii için milletvekillii düürülen Halklarn Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ebakan Leyla Güvenin yapt bireysel bavuruyu kabul edilemez buldu.

KCK Ana Davasnda yarglanan Kürt siyasetçilere verilen cezasnn Yargtay tarafndan onanmasyla Güvenin avukatlar, Anayasa Mahkemesine adil yarglanma hakknn, örgütlenme özgürlüünün, ifade özgürlüünün ve serbest seçim hakknn ihlali yönünde bireysel bavuruda bulundu.

KABUL EDLEMEZ BULUNDU

Anayasa Mahkemesine yaplan bireysel bavurunun incelenmesi sürerken, verilen cezann 4 Haziranda Meclis Genel Kuruluna getirilmesiyle, Güven ve ayn dosyadan HDP Milletvekili Musa Farisoullar ile MT TIRlar dosyasnda hüküm giyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberolunun milletvekillii düürüldü. Güvenin bavurusunun incelenmesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi, adil yarglama hakk kapsamnda tercüman yardmnda faydalanmama yönünde yaplan ihlal bavurusunda ihlalinin olmadna karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, tank dinleme, sorgulama, bamsz ve tarafsz mahkeme yarglanma hakkaniyette uygun adil yarglama hakknn ihlali yönündeki bavuruyu; delilleri sunma ve temel hak ve özgürlüün ihlal edildiine ilikin açklamalarda bulunma yönündeki yükümlülüün yerine getirilmedii, dolaysyla iddialarn temellendirilemedii sonucuna ulat.

Anayasa Mahkemesi, örgütlenme, ifade özgürlüü ve serbest seçim hakknn ihlaline ilikin bal yaplan bavuruyu, Anayasada öngörülen temel hak ve özgürlüklere yönelik bir müdahalenin olmad veya müdahalenin ihlal tekil etmedii kararna vard.

Ana Sayfaya Git