AYM itirazı reddetti: Başsavcıya savcıların kararını denetleme yetkisi

AYM kararında, iktidarın atadığı başsavcının savcıları denetlemesi için “tarafsız hareket etmeye engel değil” yorumu yapıldı. Başkan Arslan karara muhalif kaldı.

Haberler 11.05.2023 - 00:59 Son Güncelleme : 11.05.2023 - 00:59

Anayasa Mahkemesi (AYM), 17 Haziran 2021de çıkan ve mini infaz paketi olarak nitelendirilen yasadaki bazı hükümlere ilişkin CHPnin iptal istemiyle yaptığı başvuruyu karara bağladı. İnfaz düzenlemesinde yer alan ve cumhuriyet savcılarının, iktidarın belirlediği başsavcının emrine teslim edildiği yorumlarına neden olan, cumhuriyet başsavcısına cumhuriyet savcılarının kararlarını denetlenme yetkisi veren düzenlemeyi oyçokluğuyla anayasaya uygun buldu.

Kararda, adli görevlerin doğru şekilde yerine getirilmesinin, cumhuriyet başsavcısının gözetiminde ve denetiminde ifa edilmek zorunda olduğu savunulurken bu durumun tarafsız hareket etmeye engel olmadığı belirtildi.

4 ÜYE MUHALİF KALDI

Cumhuriyetten Sefa Uyarın haberine göre AYM Başkanı Zühtü Arslanın arasında yer aldığı 4 üye, karara muhalif kaldı. Arslan, gerekçesinde, cumhuriyet başsavcılarına verilen yetkilerin kapsamının belli olmadığını vurguladığı düzenlemenin, yargı bağımsızlığı güvencesinden yararlanan savcıların yargısal işlerdeki takdir yetkisini ortadan kaldırabilecek müdahale olduğunu kaydetti. Arslan Cumhuriyet savcılarının bağımsız yerine getirmesi gereken yargısal görevlerine cumhuriyet başsavcılarının müdahale etmesine yol açılmaktadır dedi.

DİNLEME DE UYGUN

Terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan mahkm olan veya tehlikeli halde bulunan ya da dışarı ile iletişiminin kurum açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilen hükümlülere gelen veya bu hükümlüler tarafından gönderilen mektup, faks ve telgrafların dijital olarak kaydedilebilmesini veya fiziki olarak saklanabilmesini; bu gibi suçlardan hükümlü olanların görüşmelerinin cezaevi yönetimi tarafından dinlenebilmesini öngören düzenlemeler de anayasaya uygun bulundu. Arslan ise karşı oy gerekçesinde Kişilerin, verilen korunmasını isteme hakkı ve haberleşme özgürlüklerine yönelik sınırlama, demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olmamalı ifadelerini kullandı.

5 BAŞVURUDA 1 İHLAL VAR

AYM, 23 Eylül 2012 ile 31 Mart 2023ü kapsayan bireysel başvuru istatistiklerini açıkladı. Buna göre, yaklaşık 11 yılda yapılan başvuru sayısı 492 bin 243ü buldu. 2023ün ilk 3 ayında yapılan başvuru sayısı 21 bin 305 olurken, en fazla başvuru 2022de yapıldı. 2022de 109 bin 779 başvuru ile rekor kırıldı. Başvuruların ise yüzde 78.1i sonuçlandırıldı. Halen derdest olan başvuru sayısı ise 108 bin 8 olarak kayıtlara geçti. Sonuçlandırılan başvuruların 69 bin 436sında en az bir hakkın ihlal edildiğine hükmedildi. Bir başvuruda birden fazla hakkın ihlal edildiği yönünde karar verilebildiği göz önüne alındığında ise hak ihlali sayısı 70 bin 441e ulaştı.

Hak ihlali kararlarının yüzde 80ini makul sürede yargılanma hakkı ihlali oluşturdu. Bu konuda toplam 56 bin 335 ihlal kararı verildi.

3 bin 451 kez mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmedilirken, ifade özgürlüğü ihlali sayısı ise 3 bin 335 oldu.

Ana Sayfaya Git