Bakan Akar: Mekanik solunum cihazı ürettik

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından yüzde 100 yerli ve milli bir mekanik solunum cihazı üretildiğini açıkladı. 'Sahra' adı verilen cihazın seri üretimine en kısa sürede geçmeyi planladıklarını belirten Akar, "Hedefimiz haftada 500 adet mekanik solunum cihazı üretmek" dedi.

Haberler 18.04.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, MKEK tarafndan üretilen Sahra mekanik solunum cihazn inceleyerek, MKEK Genel Müdürü Yasin Akdereden cihaza ve çalmalara ilikin bilgi ald. ncelemelerinin ardndan açklamada bulunan Bakan Akar, Türkiyenin koronavirüs salgnyla amansz bir mücadele yürüttüünü ve Milli Savunma Bakanlnn da bu konuda üzerine düen görevleri en iyi ekilde yerine getirmeye çaltn söyledi.

SER ÜRETMN GERçEKLETRECEZ

Milli Savunma Bakanlnn yeteneklerini gelitirerek, koruyucu salk malzemesi üretiminde önemli admlar attklarn belirten Akar, unlar söyledi:

Maske, tulum, dezenfektan üretimi devam ediyor. Üretim kapasitemizi her geçen gün daha da artryoruz. Silahl kuvvetlerimizin, Salk Bakanl araclyla da halkmzn ihtiyacn karlamay sürdürüyoruz. Dier taraftan dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyacn karlamak için Sayn Cumhurbakanmzn talimatlar dorultusunda gerekli tedbirleri almaya devam ediyoruz. Bu arada tasarm ve üretimi tamamen yerli ve milli olan Sahra mekanik solunum cihazn da üretmi bulunuyoruz. Bu bir prototip. Önümüzdeki günlerde arkadalarmz bunlar gelitirecek. Salk Bakanlndaki ilgili birimler ve dier birimler tarafndan bunlarn onaylanma süreci var. Bunu olabildiince hzlandrmak suretiyle, bunun seri üretimini gerçekletireceiz.

HEDEFMZ HAFTADA 500 ADET

Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen cihazn tasarmnda ve üretiminde emei geçenleri tebrik eden Akar, cihazn dünyadaki benzerlerine oranla çok daha ucuza mal edildiini ifade ederek, Hedefimiz haftada 500 adet mekanik solunum cihaz üretmektir. Bir taraftan silahl kuvvetlerin, dier taraftan da deerli halkmzn ihtiyaçlarn karlamak bakmndan Salk Bakanl ile koordineli olarak bu faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceiz dedi.

BU MÜCADELENN OMUZ OMUZA SÜRDÜRÜLMES GEREKYOR

Bakan Akar, terhis ve celplerin ertelenmesine yönelik Cumhurbakan Kararnn Resmi Gazetede yaymlandnn hatrlatlmas üzerine de unlar söyledi:

Bizim temel amacmz Mehmetçii, Türk Silahl Kuvvetlerini olabildiince bu musibetten korumaktr. Bunun için tedbirlerimizi aralksz ve tavizsiz sürdürmeye devam ediyoruz. Bu tedbirlerin temelinde ise hareketliliin durdurulmas söz konusu. Bu konuda ülke çapnda birçok tedbir alnd, alnmaya devam ediliyor. Biz de hareketi minimize etmeye yönelik üzerimize düen tedbirleri almay sürdürüyoruz. Bu kapsamda bedelli askerlik almn durdurduk. Bunu erteledik, askerlik görevini daha sonra bir ay süreyle yapacaklar. Bu arada celpleri de durdurduk. Celpler de durduu için silahl kuvvetlerimizin ihtiyacn karlayabilmek, büyük ve kahramanlkla sürdürülen 6 büyük operasyonunun kazasz, belasz devam için mevcut askerlerimizin de kalmas gerekiyor. Dolaysyla bu bakmdan terhisleri de erteleme durumu söz konusuydu. Bu yapld. Bu mücadelenin hep birlikte omuz omuza sürdürülmesi gerekiyor.

SOLUNUM CHAZININ ÖZELLKLER

Tasarmndan yazlmna kadar tamamen Türk mühendisleri tarafndan üretilen Sahra, modüler yapya sahip. Nefes darl ve kandaki oksijen oran düüklüünden dolay arlaan bir koronavirüs hastasna temel solunum destei salama özelliine sahip cihaz, solunum yetmezlii çeken dier hastalar için de kullanlabilecek. Pandemi ile alakal kurulacak salk ve bakm üniteleri, askeri üs bölgeleri veya klalarn salk birimleri, sahra hastaneleri, hastaneler, acil servis youn bakmlarnn yan sra ambulans ve evler Sahrann temel kullanm alanlar arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git