Bakan Dönmez'den "maden sahaları" açıklaması

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Maden sahalarımızı yarı mamül ve nihai ürün üreten fabrikaların kurulması şartıyla ihale etmeye başlıyoruz. Fabrika kurulumunu ve Ar-Ge yapılmasını zorunlu kılan bir sistemi hayata geçireceğiz” dedi.

Haberler 15.10.2018 - 13:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

3. Havalimannda düzenlenen Hedef 2023 Büyük Türkiye zirvesine katlan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Milli Enerji balkl panelde konutu. Bu yl sonuna kadar doalgaz gitmeyen hiçbir ehrimiz kalmayacak diyen Bakan Dönmez, Türkiyenin hedeflerine koar adm ilerlemesinde aacamz en önemli engel enerjide da bamlln azaltlmasdr. Türkiyenin cari açndaki en büyük kalemlerinden birisi maalesef enerji ürünlerinin ithalatdr. Son 10 ylda enerji ithalatna yllk ortalama 40 ile 50 milyar dolar kaynak ayrmak zorunda kaldk. Bunun için yapacamz tek bir ey var, yerli ve yenilenebilir kaynaklarn enerji sepetindeki arln artrmak. Da baml olduumuz kaynaklarda kontrol edilebilir bir düzeye gelmek zorundayz dedi.

GÜNE ENERJS

Dönmez, Son 2 ylda, yerli ve yenilenebilir kaynaklarn elektrik üretimindeki payn yüzde 50nin üzerine çkarm durumdayz. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarnda en fazla kurulu gücü olan ülkeler arasna girdi. Son 10 yldaki deiim bunu gösteriyor. Hidroelektrik santrallerinde yüzde 50, rüzgar, jeotermal ve biokütlede yüzde 95 art saladk. Güne enerjisi kurulu gücümüz hemen hemen hiç yoktu, sfr seviyesindeydi. Bugün 5 bin megawat am durumdayz diye konutu.

YENLENEBLR ENERJ

Bakan Dönmez, Yaknda rüzgar enerjisinde de inallah yerli üretim yapan bir fabrikann temelini atacaz. Amacmz sadece Türkiyenin ihtiyacn karlamak deil, bölgemizdeki yüksek potansiyeli de göz önüne alarak, geni bir corafyada, Türkiyeyi enerji teknolojilerinde üretim üssü yapmak. Bölgemiz ve dünyann her yeri bizim için pazardr. Nükleer santralin inas ve iletmesinde ihtiyaç duyulan malzeme ve ekipmanlarn büyük bir ksm da yine Türk irketleri tarafndan tedarik edilecek dedi.

MADENLERDE YEN DÖNEM

Dönmez, Maden sahalarmz yar mamül ve nihai ürün üreten fabrikalarn kurulmas artyla ihale etmeye balyoruz. Fabrika kurulumunu ve Ar-Ge yaplmasn zorunlu klan bir sistemi hayata geçireceiz. Bunun ilk admn çinliler ile birlikte bu yl inallah bor karbür tesisinin kurulmasyla balatyoruz. Bandrmada faaliyete geçecek bu tesis ile özellikle savunma sanayimiz açsndan son derece önemli olan yüksek teknoloji ürünlerini üretme kabiliyetine erimi olacaz. Artk hammaddeyi bire satp, dardan yüz katna iki yüz katna alma dönemini geride brakmamz gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git