Bakan Koca: Vaka artış hızını kontrol altına aldık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Son bir haftadır ülke çapında alınan tedbirler ve sıkı denetim sayesinde vaka artış hızımızın kontrol altına alındığını burada özellikle söylemek istiyorum. Ancak bu bizi asla ve asla rehavete sürüklememelidir” dedi.

Haberler 26.09.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, çeitli ziyaret ve toplant programlarna katlmak üzere Samsuna geldi. Bakan Koca, Samsun Valisi Zülkif Daly makamnda ziyaret etti. Valilik eref defterini imzalayan Bakan Koca, ziyaret sonrasnda açklamalarda bulundu.

BELRGN DÜÜ NE YAZIK K SÜRDÜRÜLEBLR OLMADI

Bakan Koca, 6 aydr koronavirüs salgn ile mücadele ettiklerini söyleyerek Bir dönem kurallara sk sk uyarak yaadmz belirgin düü ne yazk ki sürdürülebilir olmad. Hastal hafife almak, temizlik, maske ve mesafe kurallarna riayet etmemek bizi tekrar istemediimiz tablolarla kar karya brakt. Hasta saylarmz ve kayplarmz yeniden artmaya balad. Bu durum sadece Türkiye için deil tüm dünya için geçerli. Hasta saylarmzdaki art bildiiniz gibi her bölgemizde ayn oranda deil. Baz illerimizde istemediimiz artlar görürken baz illerimiz ve bölgelerimizde ise salam tedbirler ve vatandalarmzn duyarll sayesinde salgn kontrol altnda tutabiliyoruz dedi.

VAKA ARTI HIZI KONTROL ALTINA ALINDI

Bakan Koca, vaka art hznn kontrol altn alndn kayedederek, öyle konutu:

Son bir haftadr ülke çapnda alnan tedbirler ve sk denetim sayesinde vaka art hzmzn kontrol altna alndn burada özellikle söylemek istiyorum. Ancak bu bizi asla ve asla rehavete sürüklememelidir. Geçtiimiz haftalarda çeitli bölgelerde hastanelerdeki younluk sizlerin de malumu. En belirgin olarak Orta ve Dou Anadolu illerimizde olsa da bütün büyükehirlerimizde zaman zaman skntlarmz oldu. Valilerimizle, il müdürlerimizle bahekimlerimizle, salk ordumuzla yürüttüümüz sk koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Samsun ve civar iller de bu anlamda Salk Bakanl olarak mercek altna aldmz merkezlerimizden biri oldu. Karadeniz Bölgesine geçi kava olmas nedeniyle Samsun önemli bir insan hareketine maruz kalyor. Yaz sonunda dier illere dönüler nedeniyle hastaln daha da yaylma potansiyeli mevcut. Bu nedenle Samsunun ülke çapnda salgn kontrolü adna kritik bir yeri var.

SAMSUNDA VAKA SAYISINDA DÜÜ

Bakan Koca, Samsundaki arta yönelik yaplan hzl ve etkili müdahalelerle son bir haftada bir ay öncesine göre 3 de 1 oranda vaka saysnda düü olduunu dile getirerek Art hznn kontrol altna alnmasn takiben 1 hafta 10 gün içinde hasta saylarnn daha da aaya doru dümesini bekliyoruz. Hedefimiz alacamz tedbirler ile hasta saysn ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak. Samsunda u an özellikle salgnda baar oranmz önemli oranda etkileyen sahada filyasyon çalmalarmz bu dönemde Samsun için filyasyon ekip saymz 175e çkarm olduk. Türkiye genelinde temasllarn taramasn ortalama 13 saate kadar indirebildik. Samsunda ise son bir haftada temasllar takip süremiz 9 saate inmi durumda. Yani Türkiye ortalamasnn da altnda olduunu söylemek istiyorum ifadelerinde bulundu.

TÜRKYE FLYASYONU EN Y YAPAN ÜLKELERDEN BR

Samsunlulara önemli bir uyar yapmak istediini belirten Bakan Koca, limizde 60 ya üstü büyüklerimiz arasnda hasta oranmz oldukça yüksek. Bu ya grubunun nüfusa oran Samsunda yüzde 17 ama hasta oranmz ise yüzde 28. Yani yüzde 65 oranda daha fazla. Hastaln 60 ya üstünde daha ar seyrettiini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle büyüklerimizi daha iyi korumak bata gençler olmak üzere tüm Samsunlular ve bizlerin görevidir. Her zaman altn çiziyorum temasllar ne kadar erken tecrit edebilirsek salgn kontrolünde o kadar baarl oluruz. Türkiye, dünyada filyasyonu yani temasl takibini en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Samsunda da youn ekilde sahaya sürdük. Önümüzdeki günlerde bunun etkisini daha fazla göreceimizi söylemek istiyorum dedi.

TEDBRLERE SIKI SIKI SARILMALIYIZ

Temizlik, maske ve mesafenin bu salgna kar en önemli önleyici güç olduunu da kaydeden Bakan Koca,Bu tedbirlerden taviz veren her ülkede ve her ilimizde istemediimiz tablolar görüyoruz. Bu anlamda tüm hemehrilerimi bir kez daha tedbirlere sk sk sarlmaya davet ediyorum. Bugün bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gereken konulara çözüm üretmek için buradayz. Az sonra da Samsun Salk l Müdürümüzün, saha koordinatörümüzün, bahekimlerimizin katlm ile il salk deerlendirme toplantlarmz gerçekletireceiz. Alnabilecek tedbirleri de istiare edeceiz. Daha sonra da ise Amasya, çorum, Ordu, Sinop ve Tokat il salk müdürlerimiz, bahekimlerimiz ve saha koordinatörlerimizin katlm ile bölge deerlendirmelerimizi yapacaz. Böylece bu 6 ilimizdeki güncel durumu, ihtiyaçlar, salk altyapsn detaylaryla deerlendirmi olacaz. Toplantmz bittikten sonra da akam saatlerinde tekrar sizlerin karsna geçip bu anlamda daha detayl bilgi ve aldmz kararlar açklam olacam ve sorular cevaplayacam diyerek konumasn tamamlad.

Ana Sayfaya Git