Bakan Soylu: Kadını vuracağına kendini vur, delikanlısın ya

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kadına yönelik şiddet olaylarını sert sözlerle eleştirerek, “Hakikaten anlamıyorum. Kadına şiddet ne demektir? Dövmek, şiddet ortaya koymak, bunlar ne demektir? Bu yakışır mı? Bizim anlayışımızla örtüşür mü? Sinirlenecekmiş. Kadını vuracağına kendini vur, delikanlısın ya. Neyini tatmin ediyorsun ya, neyini?” dedi.

Haberler 25.11.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Balkesirin Ayvalk ilçesinde düzenlenen Kadna Yönelik iddetle Mücadele Mülki dare Amirleri Eitim Seminerine katld. Kadna yönelik iddet olaylarn sert sözlerle eletiren Bakan Soylu, 2019da 336, 2020de 20 Kasm itibariyle, 234 kadn aile içinde, kadna yönelik iddet kapsamnda cinayetten hayatn kaybetmitir. Geçen yl ilk 10 aylk periyotta can kayb 308 idi. Yüzde 24lük bir düme var ama bizim için yeterli deildir. Bizim için buradaki rakam çok net söylüyorum, bir kadn cinayeti bile toplumumuza, inancmza, öretimize, medeniyetimize, Yunusumuza, Mevlanamza, Hac Bektamza yakmaz. Bu kadar açk ve net. Elbette ki kanunlarla gerekli her eyi yapabilmek, temel sorumluluumuzdur, ayr. Ama toplumumuzda her ey kanunla belirlenmi deildir. Biz bir milletiz. Tekrar söylüyorum. Her ey suç ve ceza kavramnda düünülmemelidir. Bu yaplyor zaten. Herkes kendi otokontrolünü, milletimiz kendi otokontrolünü, kendi deerlerimiz çerçevesinde yapabilme kabiliyetine sahiptir. Biz böyle bir milletiz. yilii, yardm, ayb, iyiyi, kötüyü tarif edebilen bir milletiz. Aileyi, anneyi, babay bizi bu kavramlar ayakta tutmaktadr dedi.

Hakikaten ben anlamyorum. Kadna iddet ne demektir? Dövmek, iddet ortaya koymak, bunlar ne demektir? Bu yakr m? Bizim anlaymzla örtüür mü? diyen Bakan Soylu, unlar söyledi:

Sinirlenecekmi. Kadn vuracana kendini vur, delikanlsn ya. Neyini tatmin ediyorsun ya, neyini? Bizi batan çkarmasnlar. Bu ii yapanlara sesleniyorum. Bizi burada batan çkarmasnlar. Onun için, biz sorumluluklarmz yerine getireceiz ve bu meseleyi çözmek durumundayz. Avrupaya ve dünyaya, güya o gelimi medeniyetleriyle her tarafta övünç duyduklarn ifade eden Avrupaya ve dünyaya, bu meselenin nasl çözüldüünü; inancmzla, kimliimizi, aile yapmzn nasl bu meseleyi çözdüünü göstermek durumundayz.

ÖRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLADI

24 Kasm Öretmenler Günü dolaysyla tüm öretmenlerin gününü de kutlayan Bakan Soylu, enay Aybüke Yalçn gibi Necmettin Ylmaz gibi gencecik yalarnda bu ülkenin çocuklar doktor olsun, mühendis olsun, bilim insan olsun, sanatkar olsun diye emek verirken, hain terör örgütü PKK tarafndan ehit edilmi tüm öretmenlerimize de Allahtan rahmet diliyorum. Dün annelerinin, babalarnn röportajlarn dinledim. Yine olsa yine öretmen yapar, yine ayn yere gönderirim dediler. Biz asaletli bir milletin evlatlaryz. Kuran- Kerimde kz çocuklarnn öldürülmemesi, kadnlara güzel davranlmas yönünde ayetler, hatta bizatihi Nisa isminde bir sure var. Yine bu konuda bizzat Resulullahn hadisi erifleri, ikazlar, kendi hayatndaki örnek davranlar, nezaketi ve hassasiyeti var dedi.

BURADA HER EY DAHA çOK POLSLE OLMUYOR

nsanlarn özel hayatlar ve aile hayatlar söz konusu olduunu kaydeden Bakan Soylu, Burada her ey daha çok polisle olmuyor. Bu davrann sebebi nedir, tetikleyicisi nedir, insanlar hangi psikolojiyle böyle bir suçu iler, personelimizi, neyi doru yaparsak neticeyi deitiririz, topluma, kamu personeline, sivil topluma hangi mesaj vermeliyiz, personelimizi nasl eitebiliriz. Yöneticilerimiz nelere dikkat etmeliler, baka hangi admlar atabiliriz, dünya bu konuda ne yapyor, ikayet ve bildirim mekanizmasn nasl daha iyi bir noktaya tarz. te bunlar doru deerlendirmek ve bana göre en önemlisi, bütün dorular ayn anda ve gecikmeden yapmak durumundayz. unu kabul etmek gerekir ki, Türkiye, AK Parti hükümetleriyle birlikte bu meselede samimi bir gayret ortaya koymutur. Bunun en önemli ve kilit adm da 2012 ylnda kabul edilen 6284 Sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanundur. Türkiyede daha önce örnei olmayan önemli bir admdr, bana göre de aile içi ve kadna yönelik iddetle mücadelede milattr diye konutu.

KOLLUK BRMLER VE MÜLK AMRLERE UYARI

Kolluk birimleri ve mülki idare amirlerinin gerekli tedbir kararn vermekten çekinmemeleri ve gecikmemelerini isteyen çileri Bakan Süleyman Soylu, sözlerini u ekilde sürdürdü:

Bu noktada unu ifade etmek isterim, gerek kolluk birimlerimiz, gerek mülki idare amirlerimiz, böyle bir mesele geldiinde lütfen tedbir karar vermekten çekinmesinler ve gecikmesinler. çünkü sonrasnda eyvah yetmez. Hatta bu kararlar verirken gecikmeyin demek bile belki doru deil, acele edin demek lazm. Öyle hassas davrann ki iddet maduru bir kadn, sizin yannzdan asla tedbir alnmam ekilde çkmasn. Gittim ama bir ey yapmadlar demesin. Elbette ki bu konuda sadece 6284le snrl kalm deiliz. Yine AK Parti hükümetleri döneminde Kadna Yönelik iddetle Mücadele Ulusal Eylem Planlar hazrland. Üçüncü plan 2016-2020 arasn kapsyordu, imdi dördüncüsü hazrlanyor.

Ana Sayfaya Git