Bakan Soylu: Nüfusun yüzde 74'ünün kimlik kartını değiştirdik

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu ana kadar tüm Türkiye nüfusunun yüzde 74'ünün kimlik kartını değiştirmeyi başardık. Bunun yanı sıra sürücü belgelerindeki tüm bilgileri kimlik kartlarına yüklüyoruz. Bu projede şu ana kadar yükleme yapılan kimlik kartı sayısı 600 bini aştı" dedi.

Haberler 02.12.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Soylu, beraberinde Emniyet Genel Müdürü Mehmet Akta, Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakan (AFAD) Mehmet Güllüolu, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürü efik Aygöl ile Gölba Vilayetler Evinde düzenlenen Nüfus Djital Ariv Projesi Tantm programna katld. Burada konuan Bakan Soylu, Ülkeler arasnda yüzyllar boyunca süregelen gelime farkllklar ksa zamanda kapanabiliyor. Dünün fakir ülkeleri, bugün baz teknolojilerde öne çkyor. Türkiye 1990 ve 2000 yllarn skalamt. Fakat Recep Tayyip Erdoan liderliinde 21inci yüzyln ilk çeyreini skalamad ve 2002den bu güne kadar yaklak 300 yllk bir makas kapatyoruz. 21inci yüzyln banda deiimi bir strateji olarak belirleyen Türkiye, önce altyapsn gelitirdi, sonra da altyapsnn gücüyle hem üretmeye hem de kronik sorunlarn çözmeye balad. Bugün insansz hava araçlar teknolojisinde, yazlm teknolojisinde, dijital altyaplarda dünyann önde gelen ülkelerinden biriyiz dedi.

PKKNIN BUGÜN SINIRLARIMIZIN çNDEK TOPLAM SAYISI 320

Bakan Soylu, özellikle salgn döneminde salk hizmetlerinde dünyann pek çok gelimi ülkesinden iyi durumda olduklarn belirterek, Öte yandan trafik gibi terör gibi bir çok kronik sorunlarmz çözüyoruz. Yllk katlmn 5 bin rakamlarda olduu PKK terör örgütünün bugün snrlarmzn içerisindeki toplam says 320dir. Trafik kazalarnda 2015 ylnda yllk 7 bin 530 can kayb yayorduk bugün bu sayy milletimizle standartlar yükseltilen yollarmzla ve trafik timlerimizle ükürler olsun 4 bin 930un altna çektik. nallah çok daha iyi noktalara çekeceiz. Uyuturucuyla mücadelemiz özellikle sentetik ve doal uyuturucu arznn zirve yapt bu yüzylda daha önce hiç olmad kadar güçlüdür diye konutu.

YÜKLEME YAPILAN KMLK KARTI SAYISI 600 BN ATI

Bakan Soylu, çok büyük yatrmlar yaptklarn ve köklü dijital dönüüm gerçekletirdiklerini söyleyerek, unlar kaydetti:

Mesela bir devletin vatandana sunduu en temel hizmet olan kimlik kartlarnda yeni nesil çipli kimlik kartlarnn datmnda, u ana kadar tüm Türkiye nüfusunun yüzde 74ünün kimlik kartn deitirmeyi baardk. Bunun yan sra 2018den itibaren sürücü belgesi ve pasaport ilemlerini de nüfus müdürlüklerine devrettik ve kimlik kartyla birlikte üç belgeyi ayn bilgilerle ve ayn yerden tek bavuruda vermeye imkan salayan 3ü bir yerde projesini balattk. Müracaattan itibaren büyükehirlerde 1 art 1 günde dier illerde ise 1 art 3 günde teslimat yapabiliyoruz. 2 Nisan 2018 tarihinden bugüne kadar 10 milyon adet sürücü belgesi ve 4 milyon adet pasaport düzenledik. Bunun yan sra sürücü belgelerindeki tüm bilgileri kimlik kartlarna yüklüyoruz. Bu projede u ana kadar yükleme yaplan kimlik kart says 600 bini at.

OCAK AYINDA BALIYORUZ

Dönüümün zeminini oluturan projenin Merkezi Nüfus dare Sistemi (MERNS) projesi olduunu belirten Soylu, Nüfus kaytlarnn elektronik ortama aktarlarak merkezi bir yapda tutulmasn salayan MERNS projesi, ayn zamanda dünyadaki ilk e-Devlet projelerinden birisidir ve bugün 1084 merkezden anlk güncelleme ve paylam salamaktadr. MERNS altyapsn kullanarak gelitirdiimiz Elektronik Kimlik Dorulama sistemi de kimlik dolandrclnn önüne geçme imkan veriyor. Onun da inallah pilotunu ocak ay çinde balyoruz. Bu da yeni bir adm olacak. Notere gideceksiniz, isminizi ve soyadnz söyleyeceksiniz, noterdeki görevli parmanz u cihaza basar msnz diyecek ve parmanz bastktan sonra kimlik bilgileriniz karsna çkacak. Böylece görevli, hizmetini vatandana büyük bir rahatlk ve güven içinde verecek dedi.

E-DOUM 20 LDE, E-ÖLÜM SSTEM 81 LN TAMAMINDA UYGULANMAKTA

Bakan Soylu, Kimlik Paylam Sistemine (KPS) ilikin ise öyle konutu:

Bu sistem, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü tarafndan 7/24 esasyla online olarak ilgili kurum ve kurululara hizmet verebilmesini salamaktadr. Aslnda hepimizin farkl kamu kurumlarndan aldmz hizmetler srasnda istifade ettiimiz günlük hayatmz kolaylatran bir altyap projesidir. Halen 718i ücretli olmak üzere toplam 2 bin 5 kurum ve kurulua hizmet verilmektedir. Sadece 2020 yl içinde bu sistemden 22 milyar sorgu yaplmtr. Bunun haricinde yine günlük hayatmza farkl noktalardan katkda bulunan bir büyük projemiz de ksa ad (MAKS) olan Mekansal Adres Kayt Sistemi projesidir. Bu sistemi afet olaylarnda, asayi olaylarnda, üpheli aramalarnda ve daha pek çok konuda etkili ekilde kullanabiliyoruz. Halen 60 il ve bin 216 yetkili idare ve toplam 13 milyon 922 bin 531 yap bu sisteme entegre edilmi durumdadr. Bunlara ek olarak e-Tescil projesi kapsamnda doum, ölüm ve evlenme gibi nüfus olaylarnn bildirimi ve bunlara ilikin ilemler nüfus müdürlüklerine gitmeden elektronik ortamda yaplmaya balanmtr. e-Doum uygulamas 20 ilde, e-Ölüm sistemi 81 ilin tamamnda uygulanmaktadr. e-Ölüm uygulamasnn hayata geçirilmesi ile 468 bin vefat olaynn 366 bini yani yüzde 78i salk kurulular tarafndan aile kütüklerine tescil edilmitir. Ayrca 34 bin 457 adet doum tescil ilemi de E-doum sistemi üzerinden gerçekletirilmitir.

E-EVLENME UYGULAMASI ALTYAPI çALIMALARI TAMAMLADI

Bakan Soylu, evlenme ilemlerinin elektronik ortamda aile kütüklerine tescil edilmesini içeren e-Evlenme uygulamasna yönelik altyap çalmalarnn da tamamlandn söyleyerek, unlar kaydetti.

nallah 2021 ylnda faaliyete geçecektir. Keza genel müdürlüümüzün yerli ve milli kaynaklarla gelitirdii biyometrik veri dorulama sistemi vizyon projelerimizden biridir. Bu sistem ülkemizde ilk dünyada 10uncu parmak izi algoritmas ve yazlm olacaktr. Yerli ve milli olarak gelitirdiimiz algoritma ve yazlmlarla ülkemiz dünyada bu teknolojiyi kullanan 7 ülkeden biri olacaktr. Projenin birinci faz mays 2020 itibaryla tamamland. nallah Nisan 2021 itibaryla da ikinci faz aamasnn tamamlanarak sistemin yaygnlatrma ilemlerine balanacaktr.

TOPLAM 767 BN SAYFA BELGE RESTORE EDLD

Bakan Soylu, dijital ariv projesiyle Nüfus daresi Sisteminin temeli olan 110 bin civarnda nüfus kütüü ve yaklak 380 milyon dayanak belgesinin restore edilip taranarak dijital ariv oluturulduunu belirterek, öyle konutu:

Bununla birlikte il ve ilçe nüfus müdürlüklerindeki yeni üretilen belgelerin dijital ortama aktarlmas da balanmtr. Toplam 767 bin sayfa restore edilmi belge, 365 milyon sayfann da dijital ortama aktarlmas en önemli rakamlardan birisidir. stenilen nüfus ariv belgeleri daha hzl ve salam ekilde temin edilmi olacak. Ayrca belgelerin arivden çkarlmas, posta masraflar, tanmas ve bunun gibi bir çok maliyetlerden de tasarruf edilmi olacak. Yani günlün hayatmzdaki pek çok i ve ileme yansmas olan önemli bir projeyi, inallah bugün hizmete alm oluyoruz. Bu projenin en önemli özelliklerinden birisi de entegrasyon kabiliyetidir. Dijital ariv projesi yine genel müdürlüümüzün yürüttüü MERNS, Adres Kayt Sistemi, Mekansal Adres Kayt Sistemi, veri ambar, kimlik paylam sistemi, yeni nesil kimlik kart, i süreklilii merkezi ve e-Vatandalk sistemine entegrasyonu yaplmtr.

Ana Sayfaya Git