Bakanlıktan Ceylan Önkol kararına itiraz: Kusurumuz yok

Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili açılan davada yüzde 90 kusurlu bulunan İçişleri Bakanlığı, Danıştay'a yaptığı temyiz başvurusunda, olayda "kusurlarının" bulunmadığını bildirdi.

Haberler 30.09.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesinde 28 Eylül 2009da koyunlarn otlatt srada karakoldan atld belirtilen havan mermisiyle yaamn yitiren 12 yandaki Ceylan Önkol için maddi ve manevi tazminat istemiyle açlan davada çileri Bakanl tazminata mahkum edilmiti. Diyarbakr 2nci dare Mahkemesi, Önkolun ailesine 283 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar vererek, olayda Önkolun yüzde 10, idarenin ise yüzde 90 kusurlu olduu kararlatrlmt.

Bunun üzerine hem Önkolun ailesine hukuki destek sunan nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi avukatlar hem de Jandarma Genel Komutanl avukatlar Dantaya temyiz bavurusunda bulundu.

YÜZDE 10 KUSUR

Önkol ailesi avukatlarnn yapt bavuruda, yerel mahkemenin eksik inceleme ve deerlendirme sonucunda karar verdii belirtildi. Bavuruda, mahkemenin gerekçeli kararnda Önkolun patlamam bomba atar mermisinin patlamas sonucu yaamn yitirdiine iaret edilerek, Maktul atlan bir patlaycnn vücuduna isabet etmesi sonucunda yaamn yitirmitir. Bu durum dosyaya sunulan uzman görüü ile de ispatlanmtr denildi.

Önkolun yüzde 10 kusurlu olduu iddiasna kar çklan bavuruda, ...Prf. Dr. Ümit Biçer tarafndan düzenlenen uzman mütalaasndaki tespitler bir arada deerlendirildiinde maktulün vücuduna atlan bir mühimmatn patlamas sonucunda yaamn yitirdii anlalmaktadr. Bir an olsun müteveffann gerekçeli kararda belirtildii ekilde yaamn yitirmi olduu kabul edilse bile bu durum kendisine veya ailesine kusur yüklenilecek bir durum deildir. Ailesiyle birlikte bu alanda yaayan müteveffa çocuun bir anlamda oyun bölgesi olan mekanda yaanan patlama nedeniyle kusurlu saylmas hukuki deerlendirmeden uzak bir yorumdur ifadelerine yer verildi.

Bavuruda, maddi ve manevi verilen tazminat miktarnn da kabul edilebilir olmad vurguland.

JANDARMA: HUKUK DEL

çileri Bakanlna bal Jandarma Genel Komutanl tarafndan yaplan temyiz bavurusunda ise, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüünce dosyaya sunulan ve ...olayn, atlan bir havan mühimmatnn isabet etmesi sonucu deil, yerde bulunan patlamayan bir bombaatar mühimmata maktulün elindeki tahra denilen demirden üretilen bir cisimle çömelerek vurmas sonucu olabilecei deerlendirilmitir ifadelerinin yer ald rapora yer verildi. Bavuruda, Lice Cumhuriyet Basavcl tarafndan soruturmada verilen daimi arama kararna iaret edilerek, Dolaysyla somut olay bu ekildeyken, daval idareye % 90 orannda kusur atfedilerek verilen mahkeme kararnda hukuki isabet bulunmamaktadr denildi.

DARE KUSURSUZ KARARI

Önkolun yaamn yitirmesinin son derece üzücü olduu kaydedilen bavuruda, (...) meydana gelen bu üzücü hadisenin kusurlu ve kusursuz sorumluluk kuram ve ilkesi uyarnca idaremize atf mümkün bulunmamaktadr ifadelerine yer verildi. darenin kendi eylem ve ilemlerinden doan zararlar ödemekle yükümlü olduu belirtilen bavuruda, (...) dare, kural olarak yürüttüü hizmetin sonucu olan, nedensellik ba kurulabilen zararlar tazminle yükümlüdür. Zarar gören veyahut üçüncü kiinin eyleminin, zararn domasnda balca etken olduu hallerde ise, zararla idari faaliyet arasnda nedensellik (illiyet) ba kalmaz ve idare sorumluluktan kurtulur diye kaydedildi.

Ana Sayfaya Git