Bal üretimini devlet desteğiyle ikiye katladı

Muş'ta arıcılık yapan Betül Güler, aldığı devlet desteğiyle yıllık 4 ton olan bal üretimini 8 tona çıkardı.

Haberler 21.09.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkeze bal Savaçlar köyünde arclk yapan 3 çocuk annesi Güler, iki yl önce Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumundan (TKDK), yatrm bedeli 112 bin lira olan projesine 57 bin lira hibe ald.

Güler, bu destekle, kovan saysn 300den 500e, yllk bal üretimini de 4 tondan 8 tona çkard. Köyde dan yamacna brakt kovanlarn her gün bakmn yapan Güler, yllk bal üretimini 10 tona çkarmay hedefliyor.

Betül Güler, AA muhabirine yapt açklamada, devlet destei sayesinde eski kovanlarn yenileme imkan bulduunu, arc barakas ve iiyle ilgili makine ile ekipman aldn söyledi.

Her geçen yl kovan saysn ve verimi artrdklarn anlatan Güler, öyle konutu:

Arclk zor bir i. Bir kadn için daha zor. Önceden kadnlar ürkekti ve yapamazd. Eim arcyd, evlendikten sonra ben de arcla baladm. Kendisi bana yardmc oluyor. çok güzel gidiyor. TKDK desteiyle çok iyi yerlere vardk. Daha önce maddi durumumuz snrlyd. imdi imkanlarmz daha iyi ve baz ileri daha rahat yapabiliyoruz. TKDKnn destekleriyle hedefime adm adm ulayorum. Hem çocuklarma bakyorum hem de arclk yapyorum.

Güler, kovanlarn bulunduu bölgeye çocuklarn da götürdüünü ve onlara arc barakasnda kitap okuttuunu ifade etti.

- 5 yl izleme süresi var

TKDK Mu Koordinatörü Beytullah Uygur ise kurum olarak kadn giriimcilere pozitif ayrmclk yaptklarn vurgulad.

Kadnlarn, projelerin seçim kriterlerinde 10 puanlk avantajlar bulunduunu belirten Uygur, Bize sunulan projelerde kadnlara öncelik tanyoruz. Bu noktada Betül Gülerin de sunduu proje, öncelik tannarak desteklendi. Makine ekipmanlar alnd, ödemesi yapld. 5 yllk izleme süresine girdi. Her yl bu iletmemizi ziyarete gidiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git