BARAJIN SUYU 150m ÇEKİLDİ

Bölge genelinde yağışların azlığı nedeniyle Devegeçidi Barajı suyunun yaklaşık 150 metre geri çekilmesiyle beraber kirlilik oranı da arttı.

Haberler 09.01.2021 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Kayapnar ilçesinde Diyarbakr-Ergani arasnda bulunan 32,14 kilometrekare alana sahip olan Devegeçidi Baraj, Güneydou bata olmak üzere birçok bölgede görülen ya azlndan olumsuz etkilendi.

lkbahardan bu yana ya oranlarnn mevsim artlarnn altnda seyir göstermesi akarsularn debilerinin ve barajlardaki doluluk oranlarnn dümesine neden oldu.

Baraj doluluk orannn baraj kapaklarnn alt seviyesine dümesi nedeniyle sulama hizmeti bekleyen yaklak 10 bin 600 hektarlk tarm arazisinin olumsuz etkilenmesinden endie ediliyor.

Barajdaki su seviyesinin dümesiyle beraber artan kirlilik oran, balklarn yok olmasna sebep oluyor.

Su kirlilii buradaki hayvanlara yaam hakk tanmyor

Yaklak 45 yldr balkçlk yapan Ali Erdem, ekmek kazand sularn kimyasal atk ve Ergani ilçesinden aktarlan çöplerden dolay kirlendiini belirterek kirlilik nedeniyle martlarn öldüünü söyledi.

Daha önceki süreçlerde balkçln verimine deinen Erdem, su kirliliinden dolay balklarn kaybolduunu ve yetkililerin buna çare bulmas gerektiini ifade etti.

Yaanan kuraklktan ve su kirliliinden olumsuz etkilendiklerini söyleyen Erdem, Geçen sene yaan yamur bu yl yamad, su da çekildi. Kuraklk ve deniz kirliliinin önüne geçmemiz lazm. çünkü su kirlilii yüzünden balk üremiyor. Devletin buna el atmas lazm. dedi.

Devegeçidi Barajnn ayn zamanda bir mesire alan olduunu hatrlatan Erdem, Ailelerin piknik yapp, çocuklarn suya girdii çok güzel yerdi. Buraya bakm yapmyorlar. nsanlarn tabiata olan saygszl yüzünden doann dengesi bozuldu. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git