Barodan yargıya şiddetle mücadele çağrısı

25 Kasım kapsamında açıklama yapan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, şiddetle mücadelede yasama, yürütme ve yargıyı görevini yapmaya davet etti.

Haberler 25.11.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezi, 25 Kasm Kadna Yönelik iddetle Uluslararas Mücadele Günü kapsamnda, baro hizmet binasnda basn toplants düzenledi. Kürtçe metni Kadn Haklar Temsilcisi çidem Sevimli, Türkçesini ise avukat Diren Elif Vurgun okudu.

25 Kasm kadn direniin nianesi eklinde tanmlayan Vurgun, Diktatörlüün yklmasn salayan ve bunu hayatlar ile ödeyen bu üç kadn unutmuyoruz. Dünya tarihinde kadna kar uygulanan devlet ve erkek iddetinin sembolleri haline gelen Mirabal Kardeleri, tecavüz ve ikencelerle katledildikleri 25 Kasm 1960tan bu yana hiç soumayan öfkemizle bir kez daha anyoruz dedi.

Vurgun, kadnn insan haklarna yönelik saldrlarn younlat, sistematikletii ve sradanlat bu dönemde, bir yandan yeni mücadele yollarn aradklarn, öte yandan ise kazanlm haklarna yönelen saldrlarla mücadele ettiklerini kaydetti.

Kadn cinayetlerinin bir cins krm boyutuna ulatna dikkati çeken Vurgun, iddetle mücadelede etkin rol almas gereken iktidarn hiçbir giriiminin olmadn söyledi. stanbul Sözlemesinin fesih edilmesiyle birlikte iddetin ara çktn belirten Vurgun, Toplumun her kesimini, iddetten korunmak için en kapsaml uluslararas yasal standart olan stanbul Sözlemesine sahip çkmaya çaryoruz iddiasnda bulundu.

TRAZ EDYORUZ

Kadna yönelik iddete kar gittikçe derinleen cezaszlk politikasna deinen Vurgun, 6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanunun uygulamasndaki eksiklik ve özensizliklere, boanma sonras kadnlar güvencesiz brakmaya dönük olan nafaka saldrlarna, kadna yönelik sistematik iddetin yarg makamlarnca eziyet suçu kapsamnda deerlendirilmeyiine, kadna yönelik iddet suçlarnda yaplan uzlatrma ve olas arabuluculuk uygulamalarna, medyann iddeti normalletiren ve kanksayan diline, kadn aktivistlere dönük operasyonlara ve haksz gözalt uygulamalarna bu mücadele gününde bir kez daha itiraz ediyoruz ifadelerini kulland.

YARGIYI GÖREVE çAIRDI

Vurgun devamnda unlar söyledi: Siyasette hüküm süren ve iddeti körükleyen iddet dilinin derhal terk edilmesini, hukuk uygulayclarn eitsizlii derinletiren ve besleyen uygulama örneklerine son vermesini talep ediyoruz. Yaamn her alannda her türlü ayrmc uygulamaya son verilmesi için tüm aktörleri göreve çaryoruz. Siyasal partileri, sendikalar ve sivil toplum örgütlerini bu alanda daha yüksek sesle mücadele etmeye ve politika gelitirmeye davet ediyoruz. iddetle mücadelede yasama, yürütme ve yargy görevini yapmaya çaryoruz. iddetin son bulaca, koulsuz eitliin salanaca o güne dek, mücadelemizin daim olacan basna ve kamuoyuna duyuruyoruz.

Ana Sayfaya Git