Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe'ye sahip mi çıktı!

Artvin Cerattepe'deki maden çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, verilen teminatların istismar edilmesi durumunda kamu düzeninin sağlanacağını söyledi.

Haberler 25.02.2016 - 01:49 Son Güncelleme : 25.02.2016 - 01:49

Artvin Cerattepedeki maden çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, verilen teminatların istismar edilmesi durumunda kamu düzeninin sağlanacağını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konyada toplu açılış törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, Artvin Cerattepedeki maden çalışmalarına değindi.

Bugün Artvinden gelen bir heyetle konuya ilişkin görüşme yaptığını hatırlatan Davutoğlu, maden çalışmalarının mahkeme kararına kadar durdurulduğunu söyledi.

Davutoğlu, verilen teminatlara ve doğanın korunması için alınan tedbirlere işaret ederek Buna rağmen birileri biz zenginliklerimizin yer altında kalmasını istiyoruz derse bunu da hoş karşılamamız mümkün değildir. İllegal gösteriler yapılmaya devam edilirse kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir dedi.

Başbakan, Cerattepe ile ilgili gelişmeleri ilk günden bu yana takip ettiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Bu ülkenin havasını suyunu taşını toprağını hep bereber koruyacağız. Aynı şekilde ülkenin doğal kaynaklarının ekonomiye katkı sağlaması için çalışacağız. Bunlar birbiriyle çelişen konular değil.

Artvinde ilk çalışmaları 2009 yılında başlayan proje, hassas olduğumuz bir projedir. Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepenin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Hukuk devleti kuralları içinde kamu düzenini sağlar, yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız.

Yerin üstündeki güzelliğimizi de yerin altındaki zenginliğimizi de korumaya ve insanımıza hizmet etmeye kararlıyız. Bu kapalı galeriden çıkarılacak maden yerinde işlenmek yerine Cerattepenin yer üstü zenginliğine zarar vermemek üzere taşınarak işletilecektir. Galeriden çıkarılan madenin başka bir yerde işlenmesi için açılacak yol için birçok ağacın kesilmesi gerekebileceği bakımından taşıma işlemi teleferikle gerçekleştirilecek. Ağaç kaybına izin ve mahal verilmeyecek.

Öncelikle Cerratepedeki maden işletmesi, mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Herkes hukuk devletinin gereği olarak mahkeme kararına saygı duyacak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak şu ana kadar Artvinde bu anlamda yapılan bazı istismarların da önüne geçilecek. Biz bu kadar açık ve şeffaf davranırken bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz.

Bütün bu teminatlara ve doğal zenginliğimizin korunması için aldığımız tedbirlere rağmen birileri siz hangi tedbirleri alırsanız alın biz zenginliklerimizin yer altında kalmasını istiyoruz derse bunu da hoş karşılamamız mümkün değildir. Hele hele buradan hareketle, birtakım illegal gösteriler yapılmaya devam edilirse, birtakım yanlış uygulamalar içine girilirse Artvinde de, Türkiyenin her yerinde de kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir.

Ahmet Davutoğlu kimdir?

Ahmet Davutoğlu (d. 26 Şubat 1959, Konya), Türk siyasetçi, uluslararası ilişkiler uzmanı, akademisyen ve büyükelçi, eski Dışişleri Bakanı, eski Başbakan Vekili, Adalet ve Kalkınma Partisinin genel başkanı, 64. Türkiye Hükmetinin başbakanı.

1 Mayıs 2009da, Dışişleri Bakanı olarak TBMM dışından atandı. 58., 59. ve 60. hükümetler döneminde başbakan Recep Tayyip Erdoğana ve hem bakanlık hem de cumhurbaşkanlığı görevlerinde Abdullah Güle dış politika başdanışmanlığı yaptı. 24. DönemKonya Milletvekili olarak TBMMye girmiştir.

27 Ağustos 2014te, Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kongresinde Genel Başkan seçildi ve 28 Ağustos 2014te cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğandan başbakanlık vekaletini aldı ve 62. Türkiye Hükmetini kurmakla görevlendirildi.[1][2][3][4]Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 62. Türkiye Hükümeti bakanlar kurulu listesini 29 Ağustos 2014 tarihinde açıkladı. 6 Eylül 2014 Cumartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan güven oylaması sonucunda 133 ret oyuna karşılık alınan 306 kabul oyuyla 62. Türkiye Hükümeti Davutoğlu başbakanlığında güven oyu alarak resmen göreve başlamıştır.[5] Ahmet Davutoğlu 2015 Genel Seçimlerinden sonra istifasını Recep Tayyip Erdoğana vermiştir fakat 63. Türkiye Hükümeti kurulana kadar başbakanlığa devam etmiştir.

1959 yılında Konyanın Taşkent ilçesinde doğan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Erkek Lisesini bitirdikten sonra, 1983-84 eğitim öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesinin Ekonomi ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini çift anadal programıyla bitirdi. Aynı üniversitenin Kamu Yönetimi Bölümünde Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde de doktora yaptı.

1990 yılında, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Üniversitenin Siyaset Bilimibölümünü kurdu ve 1993 yılına kadar bu bölümün başkanlığını yürüttü. 1993 yılında doçent oldu ve 19951999 yılları arasındaMarmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde çalıştı. 1995-1999 yılları arasında Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Davutoğlu bu sürede 200den fazla yazı kaleme almıştı. 19982002 yıllarında, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerindemisafir öğretim üyesi olarak ders verdi.

19992004 yılları arasında profesör oldu ve Beykent Üniversitesinde, üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığı, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde de misafir öğretim üyeliği yaptı

Davutoğlu, Parlamento Üyesi olmamasına rağmen 2009 yılında Dışişleri Bakanı olarak atandı. 2011 genel seçimlerinde Konya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi ve Recep Tayyip Erdoğanın üçüncü kabinesinde Dışişleri Bakanı olarak görevine devam etti.Türkiyenin küresel olarak yeniden-uyanışının arkasındaki beyinlerden biri olması sebebiyle, Foreign Policydergisinin, 2010 yılındaki İlk 100 Küresel Düşünür listesinde yer aldı.

Bir röportajında Sıfır Sorun Politikasından bahsetti ve bu politikasıyla ilgili olarak Diğer aktörler bizim değerlerimize saygılı olurlarsa, sorunsuz bir politika mümkündür. Fakat bu demek değildir ki, diğer partilerle iyi ilişkilerimiz olması adına sessiz kalacağız. dedi. Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Türkiye için dünyada yeni bir rol hayal etmek ve bunu gerçekleştirmek başlığıyla Foreign Policy dergisinin 2011 yılındaki İlk 100 Küresel Düşünür listesine girmişlerdir.

Ahmet Davutoğlu dış politikasını dört ana sütun üzerine inşa etmiştir. Bunlardan ilki Güvenlik Bölünmezliği, ikincisi Diyalog, üçüncüsü Ekonomik Dayanışma ve dördüncüsü ise Kültürel Uyum ve Karşılıklı Saygıdır. Davutoğlu, politkasının hedefinin Farklı ulusların entegresi ile farklı inanç ve ırklar arasındaki kültürel anlayışın geliştirilmesinin yanı sıra, ortaya çıkan krizleri çözmek için işbirliği ilişkileri ve barışçıl diyalog sağlanması olduğunu ifade etmiştir

Ana Sayfaya Git