Başbakan’dan yatırımcıya müjde! Sıfır faizli kredi imkanı

Başbakan Binali Yıldırım, 23 il için bin 200 müracaat yapıldığını, toplam yatırım tutarının 19 milyar 600 milyon lira ve öngörülen istihdamın da 112 bin 400 kişi olduğunu açıkladı. Yıldırım, "İş aş sağlayan herkese destek verilecek. Gerçekten yatırım yapacak olana para var. Elini taşın altına koyup üretecek insanlarla işimiz olur" dedi.

Haberler 24.01.2017 - 13:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çankaya Kökünde, Cazibe Merkezleri Program Balangç Lansmanna katlan Babakan Binali Yldrm, Ekonomik politikalarmz belirlenen ülkemizin hiçbir yerini baka bir yerinden ayr tutmadk dedi. Babakan Yldrmn konumasndan satrbalar öyle:

YATIRIMCIYA SIFIR FAZL KRED DESTE

Yatrm için sfr faizli yatrm kredisi verilecek. Faiz oran indirilmi iletme kredisi verilecek. Diyelim ki faiz oran 10sa yarsn devlet karlayacak, KOBlere uygulanan sistem gibi. Üretim tesislerini büyütmek, yenilemek, iini gelitirmek isteyenlere de ayrca destek verilecek. çar merkezi kurmak isteyenlere de yatrm destei verilecek, veri merkezi kurmak isteyenlere de yatrm destei verilecek.

Cazibe Merkezleri Programn amac terörün rahatsz ettii bölgeleri bir yandan güvenli hale getirirken bir yandan da geciken yatrmlar balatarak göçü azaltmak. Bunun için de seferber olduk ve Bakanlar Kurulu karar aldk. Yatrmclar anlamak için talep topladk. 23 il için müracat says bin 200. Toplam yatrm tutar 19 milyar 600 milyon. Öngörülen istihdam 112 bin 400.

Bunlarn dökümüne gelirsek üretim imalatla ilgili olanlar yaklak 13 milyar. Dier ksm da hizmet sektörü ile ilgili talepler. Görüldüü gibi gayet youn bir ilgi var. Dolaysyla bugün itibaryla resmen program balyor. Bugünkü toplantnn amac artk uygulamann baladn ilan etmektir.

* Yatrm yapanlara ücretsiz danmanlk hizmeti verilecek

* Yatrm için arsa verilecek

* Fabrika ve üretim binas yapmna sfr faizli kredi verilecek.

* Faiz oran indirilmi iletme kredisi verilecek.

ASGAR 30 K STHDAM EDLECEK

Üretime destek var, hizmet sektöründe faaliyet gösteren çar ve bilgi merkezi kurulmas. Yatrm yapanlar ücretsiz danmanlk hizmeti verilecek. yi bir fizilite baarl bir yatrm için olmazsa olmazdr. stenilen danmanlk hizmetini biz karlayacaz. Ayrca yatrm için yer vereceiz. Organize sanayi bölgesi dnda da olabilir ama tercihimiz OSB içinde olmasdr. Ayrca fabrika bina yapmna destek verilecek. Yatrm için sfr faizli kredi verilecek, faiz oran indirilmi iletme kredisi verilecek. Yatrm tutar asgari 2 milyon Türk Liras olacak ve en az 30 kiiyi istihdam edenler bu teviklerden faydalanacak. Eer hizmet sektöründe çar merkezi açacaksanz en az 200 kiiye i imkan salayp, hizmet sözlemesi yaptnz ibraz edeceksiniz.

KEND CEBNDEN DE PARA KOYACAKSIN

Desteklerde özkaynak yüzde 30, kredi yüzde 70. 30 lira sen koyacaksn, 70 lirada devlet koyacak. Fabrika binalar fizibiliteye uygun olarak hazrlanacak. Bina inaatlarnn 20 bin metrekare olmas ön görülüyor. Bu 20 bin metrekareye binalar desteklenecek.Herkes elini tan altna koyacak. Biraz kendi cebinden de para koyacaksn. 30 lira sen 70 lira devlet koyacak. imdi biraz daha detaylara girelim: OSB parselleri büyükehirlerde yatrm izleme ve koordinasyon bakanlklar dier ehirlerde il özel idarelere devredilecek. Yapm yatrmc tarafndan gerçekletirilecek. Bina inaatlar 20 bin metrekare olmas ve 10 milyon TL bedel olmas öngörülüyor. Bu ne demek; 20 bin metrekareye kadar olan binalar desteklenecek. lk 20 bin metrekare kapal alan devlet yapacak, kalan ksm için de kredi alnabilecek.

YERL ÜRETM TEVK EDLECEK

Organize sanayi bölgesi parselleri, büyükehirlerde yatrm izleme ve koordinasyon bakanlklarna, dier ehirlerde ise il özel idarelerine devredilecek. Bu fabrika binalar, fizibiliteye uygun olarak tahsis edilecek, yapm yatrmc tarafndan gerçekletirilecek Büyük yatrmlar organize sanayi bölgeleri dnda desteklenecek. 100 milyon TL ve üzeri yatrmlara özel desteimiz var. Bina yapld. çeriye alnacak makinelerin sermayesini de karlyoruz. Ancak yerli ile ithal makine arasndaki kredi artlar farkl. Burada yerli makine kullanmn tevik ediyoruz. Fabrika için makine alacaksnz sermayeyi yerli kaynaklardan temin etmek artyla karlyoruz. Kredi, 2 yl ödemesiz 6 yl, bu ithal ederseniz, dardan makine ekipman aldnz. Toplam 6 yl olacak, sfr faizli olacak eer yerli makine teçhizat alrsanz burada dönemi 3 yla toplam süreyi de 10 yla çkaryoruz. Yerli üretimi tevik ediyoruz. Yerli imalata daha uzun vadeli kredi veriliyor. Böyle bir pozitif ayrmclk yapyoruz.

N BÜYÜTMEK STEYENE DE VERLECEK

Bu tür destekler mevcut iini büyütmek isteyene de verilecek. Diyelim ki, yenileme yapyorsunuz bunlar için de benzer desteklerden yararlanacaklar. Yatrmn yüzde 30u öz kaynaktan karlanacak, faiz sfr. Ham madde gelecek, ietmenin harekete geçmesi düük faizli iletme kredisi vereceiz. Kredi 4 yl vadeli, ilk yl ödemesiz. 1 yl para ödemeyeceksiniz ve düük faizli olacak, cari faizin yars olacak.

Vatandalar illerdeki yatrm destek birimlerine ya da dorudan Kalknma Bankasna bavuracak. Proje incelenecek. Hangi desteklerden, hangi oranda yararlanlacana karar verilecek. Desteklerden yararlanmak için yatrm destek ofislerine bavuru yaplacak. Destein verilecei yer Kalknma Bakanl. Burada milletin huzurunda söz veriyoruz. Hayrl olsun. , a salayan herkese destek verilecek. Gerçekten yatrm yapacak olana para var. Elini tan altna koyup üretecek insanlarla iimiz olur.

Ana Sayfaya Git