Başsavcıya iftiraya 2.5 yıl

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz’un, Samsun’da Başsavcılık yaptığı dönemde kurulan FETÖ borsası içinde yer alıp kendine lüks araç satın aldığı, yazlık yaptırdığı gibi iftira içeren yazılar kaleme alan Berat Gonca, basın yoluyla iftira suçundan 2,5 yıl hapisle cezalandırıldı. Sanığın bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmadığından cezasında indirim ve erteleme yapılmadı.

Haberler 20.07.2020 - 12:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Basavcs Ahmet Yavuz hakknda FETÖ borsas oluturup kendine maddi menfaat temin ettii iddiasyla yerel bir internet haber sitesinde yazlar kaleme alan Berat Gonca hakknda Basavc Yavuzun ikyeti üzerine 10. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açld. Sank ifadesinde, Samsunda üst düzey yarg mensubu 1,5 milyon TLlik yazlk yaptrd? balkl haber bana aittir. ma ettiim kii yoktur. Bana çeitli yerlerden vatandalar Samsun Adliyesinde üst düzey yarg mensubu eklinde bilgi verince bu haberi yazdm. Bu yarg mensubunun Samsundaki görev yapt sürede servet saylabilecek malvarlna sahip olduunu, Atakum lçesinde geni bir arazide 1,5 milyon liralk yazlk yaptrdn, ayrca Samsunda kendine Jeep satn aldn, öncesinde daha mütevaz hayat sürdüünü yazdm. FETÖnün etkili olduu Samsunda FETÖ borsas olduunu, bu yarg mensubunun da Güneydouya atanmasndan sonraki malvarl ile ilgili artn Adalet Bakanlna ulamas gerektiini iddia mahiyetinde yazdm. Duyumlardan yola çkarak yazdm. Ancak elimde iddialarn dayana olabilecek bir belge yok. FETÖ sanklar alt snrdan cezalandrld için bu cezalar bölge istinaf ve Yargtay tarafndan bozuluyordu dedi. Sank suçun ilendii yerin Samsun olduunu belirterek davann naklini talep etti. Mahkeme talebi reddetti.

BASAVCI DURUMAYA MADUR OLARAK KATILDI

Durumada müteki olarak ifadesi alnan Basavc Ahmet Yavuz, Sann kastettii kii ahsmdr. çünkü yaz kararnamesiyle Samsundan Güneydouya atamas yaplan tek üst düzey yarg mensubu benim. Haberde sözü edilen Jeep Basavclkça kullanlan resmi araçtr. Sank tarafma iftira içeren yazlar srarla yazmay sürdürmü dosyaya belge sunamamtr. Duyumla haber olmaz. Hakkmda soruturma balatlmasn salamak için Cumhurbakanl, çileri Bakanl, HSK ve Adalet Bakanlna basn yayn organnda açk mektup ad altnda ikyet içerikli yazlar yazmtr. Tümü iftira içerikli yazlar basn özgürlüü kapsamnda deerlendirilemez. Basn özgürlüü Anayasal güvence altna alnm olsa da bu özgürlük snrsz deildir. Sann kastnn younluu ve suç ilemedeki srarc tutumu göz önüne alnarak cezalandrlmasn istiyorum dedi.

O JEEP 30 LN BASAVCISINA VERLM

Mahkeme, dosyaya sunulan 2019 Adli ve dari yarg ana yaz kararnamesi incelendiinde, madur Ahmet Yavuz dnda Güneydouya üst düzey yarg mensubu atamasnn olmadna dikkat çekti. Atakum lçe Tapu Müdürlüü ile yaplan yazmada gelen cevaba göre, Ahmet Yavuz adna kaytl aktif veya pasif tanmaz kayd bulunmadn ifade etti. Mahkeme, Diyarbakr Emniyet Müdürlüü Trafik Tescil ubesiyle yaplan yazmada da Ahmet Yavuz adna Jeep marka ve Jeep tarznda araç kayd bulunmadnn altn çizdi. Mahkeme, sann, tapu kaytlar aleni ve açk olmasna ramen madur Ahmet Yavuza ait olduunu iddia ettii tanmazlarla ilgili meslei gerei basit bir aratrmayla kolayca örenebilme hakkna sahip iken bunu kullanmayp duyum ve dedikodulara dayal haber yaptn kaydetti. Rüvetle satn alnd imasnda bulunduu Jeep marka aracn Türkiyede Büyükehir statüsündeki 30 ilin basavclarnn tamamna can güvenlikleri nedeniyle makam arac olarak tahsis edildiine vurgu yapan mahkeme, sann bunu bile basit bir aratrmayla örenebilme durumu olmasna ramen iftira içeren haberleri kastl hazrlad ve bu suçun özel kastla ilenen suç olduu belirtildi.

FTRA SUçU SABT OLUNCA 2,5 YIL HAPS

Mahkeme, sank Berat Goncann habercilik snrlarn aarak asl amacnn Ahmet Yavuz hakknda soruturma açlmasn salamaya yönelik olduundan dolay iftira suçu sabit olduundan 2,5 yl hapisle cezalandrd. Sann bir daha suç ilemeyecei yönünde kanaat olumadndan cezasnda indirim ve erteleme yaplmad. Sann Samsun 2. Asliye Ceza Mahkemesinde daha önce ald baka bir mahkmiyeti ertelendii için bu cezasyla ilgili kararn Samsuna gönderilerek ihbarda bulunulmasna ve önceki erteleme kararnn da kaldrlarak cezasnn infaz edilmesine karar verdi. Diyarbakra atandktan sonra Oda TV ve Cumhuriyet gazetesi, Yavuz hakknda alg operasyonu ve karalama kampanyas balatmt.

Ana Sayfaya Git