Bataklık kurutuldu

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Ankara ve İstanbul Emniyet müdürlüklerince düzenlenen uyuşturucu ve suç gelirlerine yönelik "Bataklık Operasyonu"yla, 9 ülkede faaliyet gösterdiği tespit edilen uluslararası uyuşturucu şebekesinin peşine düşüldü

Haberler 01.07.2020 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Cumhuriyet Basavcl tarafndan yürütülen Bataklk Operasyonuyla ilgili detaylar ortaya çkt. simleri gizli tutulan, Türk ve dünya kamuoyunun yakndan tand iki örgüt liderinin yöneticisi olduu silahl suç örgütünün, 1990l yllardan bugüne tüm dünyada bata uyuturucu kaçakçl olmak üzere yasad faaliyetlerde bulunduu belirtildi. Suç örgütünün uyuturucu ticaretinden elde ettii gelirlerle çok sayda lüks ev ve otomobil ile kymetli araziler ald örenildi.

Türkiye, Hollanda, Belçika, talya, ngiltere, spanya, Brezilya, Ekvador ve Perunun aralarnda olduu çok sayda ülkede faaliyetleri olduu belirlenen suç örgütünün, 1993 ylnda bir gemide ele geçirilen 11 tonun üzerinde esrar ve 2 ton 500 kilogram baz morfin, 2000li yllarda ele geçirilen 140 kilogram eroin, 2012 ylnda el konulan ve toplamda 18 tonun üzerindeki kokain, 2016 ylnda bir gemide ele geçirilen 20 ton esrar ve ecstasy hap yakalanmas olaylarnn faili olduu ortaya çkarld.

FETÖ BALANTILARI VAR

FETÖ terör örgütüne finans salad da tespit edilen suç örgütünün, silahl örgüt liderlerinden birinin uyuturucu ticaretinden tutuklu olduu Brezilyada cezaevinden firar ettii belirlendi. Daha sonra Hollandada uyuturucu ticareti ve kara para aklama suçlarndan dolay adli kontrol altndayken, elektronik kelepçesini krarak Türkiyeye kaçt örenildi. Operasyonda yakalanan üphelilerin bir ksm hakknda krmz bültenler ve Avrupa tutuklama kararlar çkarld kaydedildi. Örgüt liderinin yurtdnda iledii suçlar nedeniyle 26 yl hapis cezas olduu bildirildi. Yürütülen soruturma 6 üpheli ve 3 irket incelemesiyle balad. Aralarnda iki örgüt liderinin de bulunduu 94 üpheli ve bu üphelilerin balantl olduu 16 irkete ulald.

KURYELERLE TÜRKYEYE GETRLD

30 Haziranda balatlan Bataklk operasyonunda, Ankara, Antalya, Aydn, Bursa, Diyarbakr, Gaziantep, stanbul, Kahramanmara, Krehir, Kilis ve Mersinde e zamanl yakalama ve tespit ilemleri yapld. Silahl suç organizasyonun, gelirlerini kuryeler kullanarak Türkiyeye getirdii belirlendi. Soruturma srasnda bu yöntemle Türkiyeye getirilmeye çallan toplam 953 bin 660 ngiliz Sterlini ve 311 bin 500 Danimarka Kronuna el konuldu. Operasyon sonucu çok sayda lükks ev ve dier tanmazlar, 7 adet kiralk kasa, 20 adet lüks araç, uyuturucu madde ticaretinden kaynakl olduu belirlenen 52 milyon 627 bin 760 TL ile 1 milyon 310 bin Amerikan dolar, örgüt lider ve yöneticileninin tüm banka hesaplar ve mal varlklarna, örgütün balantl olduu 16 irketin tüm banka hesaplar ve mal varlklarna el konulmas planlanyor.

DA VE GÖREN ANKARADA

Örgüt elebalarndan Dan 1990l yllardan bu yana dünya genelinde bata uyuturucu kaçakçl olmak üzere yasa d faaliyetlerde bulunduu, Görenin ise uyuturucu ticaretinden tutuklu olduu Brezilyadan firar ettii ve Interpol tarafndan arand örenildi.

SOYLUDAN AçIKLAMA

çileri Bakan Süleyman Soylu, uyuturucu ve suç gelirlerine yönelik Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarndan Bataklkn balatldn bildirdi.

Soylu, Emniyet Genel Müdürlüünün ek hizmet binasnda gazetecilere yapt açklamada, sabah saat 04.30 itibaryla Ankara Cumhuriyet Basavclnn koordinesinde bir operasyon gerçekletirildiini açklad.

Bakan Soylu, Yaklak bir yldr takip edilen, Cumhuriyet ve yakn tarihimizin önemli operasyonlarndan birisini arkadalarmz gerçekletirdi. Bu operasyonun ismi Bataklk. Bu operasyonun özellii, uyuturucu ve uyuturucuya bal suç gelirleriyle mücadele etmek. bilgisini paylat.

Suç gelirleriyle mücadelede gerek Adalet Bakanlnn, savclklarn, mahkemelerin gerekse emniyetin, jandarmann, büyük mücadele verdiini ifade eden Soylu, öyle devam etti:

Hollanda, Belçika, spanya, talya, ili, Ekvador ve Brezilya bunlarla balantl gerçekletirildi. Türkiyede de 11 vilayette yapld. Yaklak 94 hedefi vard u ana kadar 67 hedef gözaltna alnd. Bu operasyon hem suç gelirlerine yönelik, bir özellii daha var silahl suç örgütü olarak tespit edildi. Örgütün iki tepe yöneticisi var, bir tanesinin Brezilya ve Hollandada 26 yllk hapis cezas ve krmz bülteni söz konusu. u ana kadar da 70 milyon liraya el konuldu. Tüm süreçlerle beraber 500 milyonun üzerine çkabilecek nakdi ve suç gelirleri toplam söz konusu olacak.

Soylu, operasyonun, Ankara Cumhuriyet Basavcl, Narkotik Daire Bakanl, Ankara ve stanbul Emniyet Müdürlükleri, Mali Suçlar Aratrma Kurulu (MASAK) ile uzun süredir planlandn, takip edildiini söyledi.

Operasyonla ilgili dosyann gizli yürütüldüünü aktaran Soylu, yaklak 2 ay önce operasyona bal olarak bir yakalama gerçekletirildiini anlatt.

DEVLETMZN KARARLILII AçIKTIR

Adalet Bakan Abdulhamit Gül ile de konuya ilikin görümeler yaptn dile getiren Soylu, operasyonda emei geçenlere teekkür etti.

Soylu, suç gelirleriyle mücadelenin en önemli öncelikler arasnda yer aldn, Adalet Bakanlnn, MASAKn da bu konuda önemli çalmalar yaptn vurgulad.

Operasyonu takip ettiini bildiren Soylu, Bu operasyon, Cumhuriyet tarihinin özelikle uyuturucu ve suç gelirleriyle ilgili önemli bir operasyonudur. Bu kapsamda, bu büyüklükte bir operasyon bugüne kadar olmad ama bugünden sonra çok daha güçlü olabileceini ifade etmek istiyorum. Devletimizin bu konudaki kararll açk ve nettir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git