Batman Barosu’ndan ‘Cezaevlerinde Tespit ve Gözlem’ raporu

Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Batman’daki kapalı ceza infaz kurumlarında hak ihlallerinin yaşandığı iddia edildi.

Haberler 03.11.2021 - 01:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Barosu nsan Haklar Merkezi, Batman Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumu, M Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumu ve T Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumlarnda 1 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasnda yaplan tespit ve gözlem raporunu kamuoyuyla paylat.

nsan Haklar Merkezi tarafndan yaplan yazl açklamada, Batman kapal cezaevlerinden çok sayda ikyetler ve hak ihlallerinin yaand ileri sürüldü.

çIPLAK ARAMA YAPILMAKTA

Mahkmlar tarafndan iletilen ikyetlerde, ceza ve infaz kurumlarna girilerde tutuklu ve hükümlülerin çplak aramaya maruz kald belirtilen açklamada, Mahpuslar tarafndan merkezimize iletilen ikyetlerde ise çplak aramann ceza ve tevkif evine giri yapan her mahpusa uyguland yönündedir. Yine mahpuslarn merkezimize ilettikleri ikyetlerde, üst ve alt vücudun ayr ayr deil bütün giysiler çkarldktan sonra yapld yönündedir. Merkezimize iletilen ikyetlerde bir cezaevinden baka bir cezaevine nakil durumunda da nakil olunan cezaevinde çplak aramaya maruz kaldklar yönündedir. denildi.

KAMERA KAYDININ OLMADII YERLERDE DARP UYGULANIYOR

Mahkmlarn darp edildii öne sürülen açklamada, Merkezimize iletilen ikyetlerde ceza ve tevkif evine giri yapan mahpuslarn darp edildii yönündedir. Özelikle adli suçlar nedeniyle cezaevine giri yapan tutuklu-hükümlülere kamera kaydnn olmad yerlerde darp uyguland yönünde ikyetler bulunmaktadr. limizde bulunan cezaevlerinde, Özellikle M tipi Cezaevinde darp uyguland yönünde ikyetler bulunmaktadr. Kamera kaydnn olmad ilk arama yerinde ve çplak aramann yapld odada mahpuslara darp uygulanmaktadr. ifadelerine yer verildi.

BR VANTLATÖR YETERSZ KALIYOR

Ceza ve infaz kurumlarnn doluluu nedeniyle koularda 20nin üstünde mahkumun kald ifade edilen açklamada unlar kaydedildi:

Yönetmelik nedeniyle her koua en fazla bir adet vantilatör verilebilmektedir. Koullar göz önüne alndnda 20 kiilik koularda tek bir vantilatörün serinletmede yetersiz kalaca insancl koullarda infaz olanann kalmayaca kukusuzdur. Merkezimize iletilen ikayetlerde idari personeller tarafndan dilekçelerinin alnmad, yasal hak olan dilekçe ve haberleme haklarn kullanamadklar yönündedir.

Açklamada, kantinlerde satlan yiyecek ve eyalarn normalin çok üstünde fiyatlarda olduu ve bu nedenle mahkmlarn ihtiyaçlarn satn almakta zorlandklar ifade edildi.

Pandemi süreci nedeniyle mahkmlarn kyafetlerini ailelerinin kargoyla gönderdii, cezaevi yönetimi tarafndan 2-3 gün bekletildikten sonra mahkmlara verildii belirtilen açklamada, Cezaevi idaresinin 2-3 gün içinde kyafetleri mahkmlara vermesi gerekmekteyse de, teslim sürelerinin haftalar ald ileri sürüldü.

Açklamada, mahkmlara yönelik ikence ve kötü muamele iddialarna ilikin adli ve idari kurumlarca derhal soruturmann balatlmas gerektii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git