Batman Üniversitesi ‘Kelenderis Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını sürdürüyor

Mersin’in Akdeniz kıyısında 2 bin 800 yıl önce kurulan Kelenderis Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın başkanlığında devam ediyor.

Haberler 24.11.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl ile Batman Üniversitesi koordinesinde yürütülen ve 35 yldr süren çalmalar kapsamnda birçok tarihi yap ortaya çkarlrken dünyada nadir örnekleri bulunan ve kenti de özel klan antik limann mozaik haritas da bulunarak koruma altna alnd.

Dünyada nadir yerlerde bulunan ve Kelenderiste de ortaya çkarlan 13 metreye 3 metre ölçülerindeki mozaikten yaplan bin 500 yl öncesinin yer ald kent haritas antik kenti farkl klyor. 2021 ylndan itibaren yln 12 ay kaz ve restorasyona izin verilen antik kentin birkaç yl içinde tamamen turizme açlmas hedefleniyor.

Antik kentin kaz bakanln yürüten Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Bakan Doç. Dr. Mahmut Aydn yapt açklamada, Kelenderis Kazsnn 1987 ylndan bu yana aralksz yürütülen ve 2021 ylndan itibaren de Cumhurbakanlna bal 12 ay sürdürülen kazlar arasnda bulunduunu söyledi.

Kelenderis Antik Kentinde 35 yldr süren çalmalarda Roma mparatorluk dönemine ait bir liman hamam ortaya çkarldn anlatan Aydn, liman hamamnn restorasyonunun yaplarak turizme hazr hale getirildiini belirtti.

Kelenderiste bazilikal planl 370 metrekare mozaik bulunduran bir kilise ortaya çkarldn ifade eden Aydn, Kilisenin çats dahil bütün restorasyon çalmalar yaplarak turizme hazr hale getirildi. Bu iki yapmzn yan sra Osmanl dönemine ait bir antrepo (depo) binas restore edilerek u anda kaz ofisleri olarak kullanmaya baladk. dedi.

Kentin tamamnda ortaya çkarldklar yerde korunan 500 metrekare mozaik bulunduunu vurgulayan Aydn, kentin açk hava mozaik müzesine dönütüünü ve bu sayede ender antik kentler arasnda yer aldn kaydetti. Kentte çok sayda iskelet bulduklarn ve bu iskeletlerin yaklak 200-300 yllk olduklarn ifade eden Doç. Dr. Mahmut Aydn, bu iskeletleri Ankara Üniversitesi Antropoloji bölümüne teslim ettiklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git