Beş ayda 838 kadına şiddet

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, son 5 ayda 838 kadının şiddet gördüğünü, 720’sinin ise psikolojik şiddete maruz kaldığını açıkladı.

Haberler 18.12.2019 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr iddetle Mücadele A, son 5 aylk kadna yönelik iddet raporunu HD Diyarbakr ubesinde açklad. Açklamaya, HDP Diyarbakr milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Da, Rosa Kadn Dernei Kurucu Üyesi Ayla Akat Ata ile çok sayda kadn katld.

1 Temmuz ile 10 Aralk 2019 tarihleri arasnda derlenen raporu, Diyarbakr iddetle Mücadele A Üyesi Avukat Öykü çakmak okudu. çakmak, açkladklar raporun Diyarbakrda kadna yönelik iddete kar ortak çalma yürüten iddet a bileeni STK ve meslek odalarnn 5 aylk bavuru ve gözlem raporu olduunu belirtti.

5 AYDA 838 KADIN DDET GÖRDÜ

çakmak, iddetle Mücadele A bileenlerine 5 ay içerisinde Diyarbakr ve ilçelerinden 838 kadnn bavurduunu, bunlardan 720 kadnn psikolojik, 422 kadn fiziksel, 392 kadn ekonomik, 321 kadn dijital iddet ve srarl takip yoluyla, 198 kadnn ise sosyal iddete maruz kaldn söyledi.

KADINLAR ELER TARAFINDAN DDET GÖRÜYOR

çakmak, bavuru yapan kadnlarn tamamnn erkekler tarafndan farkl iddet türlerine maruz brakldn, iddet uygulayan erkeklerin büyük çounluunun kadnlarn evli olduu erkekler olduunu söyleyerek, bavuru yapan her kadnn, birden çok iddet türüne maruz kaldn kaydetti. Kadnlarn yüzde 85inin sistematik olarak psikolojik iddet gördüünü vurgulayan çakmak, kadnlarn hem aile içinde hem de toplumsal yap içerisinde sosyal iddete maruz kaldklarn ifade etti.

97 çOCUK CNSEL LKYE MARUZ KALDI

çakmak, açklamasna öyle devam etti: Toplam bavuru saymza dhil etmediimiz ve cinsel ilikiye maruz kalan 97 çocuk (15-18 ya aras çocuk) Türk Ceza Kanununda reit olmayanla cinsel iliki olarak tanmlanan ve çocuun rzas olduu varsaylan suç tipine uyduu gerekçesiyle adli ilem görmütür. Bu vakalarn bir ksm çocuk yata evlendirme vakalar olduu gibi, bir ksm da evlilik ilikisi olmakszn çocuun rzas olduu varsaylarak cinsel ilikinin yaand vakalardr. Öncelikle belirtmek gerekir ki; Kanunda 18 ya alt çocuklarn ya aralna göre 12-15 veya 15-18 eklinde kategoriletirilmesi bata stanbul sözlemesi olmak üzere birçok ulus-üstü sözlemeye aykrlk tekil etmektedir.

3 KADIN KATLEDLD

Son 5 aylk süreçte Diyarbakrda 3 kadnn da erkekler tarafndan katledildiine dikkat çeken çakmak, kentte yaanan intihar vakalarnn da yüksek olduunu ifade etti. ntihar vakalarn cinayet olarak gördüklerini söyleyen çakmak, Kadn intihar vakalarnn hem adli hem de sosyolojik boyutuyla derinlikli olarak incelenmesi gerekmektedir dedi.

FARKLI KENTLERDEN DE BAVURU YAPILDI

çakmak, Diyarbakr iddetle mücadele a bileeni kurumlar olarak, sosyal medya araclyla Türkiyenin dier kentlerinden son 5 ayda 62 bavuru aldklarn belirterek, farkl kentlerdeki kadnlarla bu konuda ibirlii yaparak destek sunduklarn kaydetti. çakmak, son 5 ayda kadn cinayeti davalarna müdahillik talebinde bulunduklarn, yarglama süreçlerine dahil olduklarn belirterek, kadna yönelik iddetin önlenmesine dair önerilerde bulunup, kadnlarn ortak mücadelesine dikkat çekti.

DDETE KARI MÜCADELE SÜRECEK

çakmak, Türkiyede kadna yönelik iddetin ve kadn cinayetlerinin, çocuk yata evliliklerin ve intihar cinayetlerinin youn yaand bir dönemden geçildiini belirterek, tüm toplumu saran iddet sorunun en çok kadn vurduunu kaydetti. çakmak, kadna yönelik iddetle mücadelede ibirlii, dayanmay kararllkla sürdüreceklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git