Bedeli ağır oldu

Yüksek kar amacıyla yapılan sahte içkinin bedeli ağır oluyor

Haberler 13.10.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düük maliyeti nedeniyle insan saln gözetmeksizin imal edilen sahte içkiler, çeitli salk sorunlarnn yan sra ölümlere de neden oluyor.

zmir ve Krkkalede son iki haftada 19 kiinin sahte içki yüzünden yaamn yitirmesi, tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi.

Etil alkolden üretilmesi gereken içkilerin maliyetini düürmeyi amaçlayan baz üreticiler, içki yapmnda etil alkolün dörtte biri fiyatna elde edilebilen metil alkol kullanyor.

Tarmsal ürünlerin damtlmasyla elde edilen etil alkol yerine kullanlan metil alkol; odun, kömür hatta doalgaz damtlarak oluturuluyor ve kimya sanayisinde kullanlyor.

Sahte içkilerde, metil alkolün yan sra farkl aroma ve boyalar da bulunuyor. Bu yolla rak, votka, viski gibi içkilerin tadna yaklatrlan sahte içkiler, damacana, pet ie veya atk içki ielerine konularak satlyor.

Salksz olduu gibi yasa d da olan bu içkiler, kaçak olarak satlyor. Sahte içki, bandrollü olanlarn yaklak üçte biri fiyatna satlmas nedeniyle tercih ediliyor.

- Ucuzun faturas ar oluyor

Daha ucuz olmas nedeniyle cazip gelen sahte içkinin tüketiminin faturas sonradan arlayor.

Sahte içkinin neden olduu zararlar, metil alkolün çeidi ve kullanm miktarna göre farkllk gösteriyor.

Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri bilinçsiz hareketler, ba dönmesi ve uyku hali olarak görülüyor. Sahte içki tüketenlerde göze giden beyin sinirlerinin tahribat nedeniyle görme kayb ortaya çkabiliyor. Ayrca beyinde yol açt hasarlar nedeniyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düünce bozukluklar gibi problemler de ba gösteriyor.

Metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de sonuçlanabiliyor.

zmirde 9 Ekimden bu yana sahte içkiden zehirlendiini belirterek hastaneye bavuranlardan 12si yaamn yitirdi. Krkkalede de son 3 günde 7 kii hayatn kaybetti.

- Olas kastla adam öldürmek suçuyla yarglanyorlar

Sahte içki üretimi ve sat yapanlar için olayn sonucuna göre farkl ceza uygulamalar bulunuyor.

Ölümle sonuçlanan olaylarda temin eden ve satanlar, olas kastla adam öldürmek suçundan 20-25 yl hapis cezas istemiyle yarglanyor. Alkol zehirlenmesi sonucu kalc olarak bir duyunun, organnn kaybedilmesi durumunda ise istenilen ceza olas kastla yaralama suçundan en az 5 yl oluyor.

Geçici körlük gibi müdahaleyle tedavi edilebilen sonuçlarda da sanklar hakknda 4 ay ila bir yl hapis cezas isteniyor.

- Sahte içkiyle mücadele

nsan hayatn hiçe sayan sahte içkiyle mücadele, etkili bir ekilde yürütülmeye devam ediliyor.

Polis ve jandarma ekipleri, sahte içki yaplan veya satlan yerlere yapt basknlarla sahte içkinin daha kötü sonuçlara neden olmasnn önüne geçiyor.

Son bir ayda yaplan operasyonlarda 53 bin 324 litre, 20 bin 981 ie ve 7,5 ton sahte içki ele geçirdi.

Son günlerde sahte içkinin neden olduu ölümlerle gündeme gelen zmir ve Krkkaledeki basknlarda da önemli miktarda sahte içkiye el konuldu.

zmirde, 11 Ekimde Buca ve Konak ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda 7,5 ton sahte içki yakaland.

Krkkalede, 10 Ekimde l Jandarma Komutanl ekiplerinin, il merkezi ve köylerde düzenledii operasyonda, sahte içki yapmnda kullanlan malzemelerle 4 bin 819 litre sahte içki ele geçirildi.

stanbulda, 3 Ekimde yaplan operasyonda ele geçirilen 9 bin 684 litre sahte içki, son 1 ayda tek operasyonda litre olarak ele geçirilen en büyük miktar oldu.

zmirde 29 Eylüldeki basknda ise 11 bin 583 ie sahte içkiye el konulmutu.

Ana Sayfaya Git