Bedelli askerlik açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, bedelli askerlik düzenlemesinde, 25 yaş sınırı, 25 gün askerlik süresi ve 15 bin lira bedel öngörüldüğünü bildirdi.

Haberler 17.07.2018 - 16:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Bülent Turan, TBMM Basn Kaps önünde gazetecilere yapt açklamada, dün, terörle mücadelede büyük imkan salayan kanun teklifiyle bilgi verdiini anmsatt.

Söz konusu teklifi dün muhalefete vererek, uzla ortamnda bunu çkarma talebini ilettiklerini, ancak akam haberlerinde bir garabetle karlatklarn belirten Turan, öyle konutu:

Daha kanun teklifini almayan, içeriini bilmeyen, okumayan CHP yetkililerinin bu teklife çok sert muhalefet ettiini, eletirdiini gördük. Muhalefet iktidarn yapt her eye hayr demek deildir, muhalefet 81 milyonu ilgilendiren konularda beraber ayn heyecan duymaktr. Daha bilmeden bu konuya ilikin aleyhte konumay doru bulmuyoruz.

CHP, OHALin kalc hale gelmesi gibi yorumlad

Bülent Turan, terörle mücadele için verilen 28 maddelik teklifin CHP tarafndan, OHALin kalc hale gelmesi, devam gibi yorumlandn söyledi.

Bunun çok haksz ve yersiz yaklam olacan vurgulayan Turan, sözlerini öyle sürdürdü:

OHAL kaldrlyor, bunda bir beis yok, farkl düünme yok. Ancak Türkiyemizde sanki PKK, DHKP-C, FETÖ terör örgütü, çevremizde ate çemberi yok gibi davranmak akla ziyan bir yaklam olur. Terör yaklamlarnda özellikle güvenlik güçlerimizin, yargmzn daha rahat terörle mücadele etmesi için adm atmamz gerekiyor. Teklifi OHALin devam gibi yorumlamak insafszlktr. Sormak lazm? CHPye göre, hangi madde OHALin devam, hukuksuzluu hakim klyor, AB normlarna, uluslararas hukuka, Avrupa nsan Haklar Sözlemesine aykr? Teklifimizi, bu kriterleri göz önünde bulundurarak hazrladk.

Biz Türkiyede terör, FETÖ, PKK yokmu gibi davranamayz. Zaman zaman söylemlerinde, terörle mücadelede her zaman iktidarn yanndayz, destek olacaz diyen CHP, kanun teklifi geldiinde hep yan çiziyor, ipe un seriyor. CHPnin bu teklifimizde ipe un sermemesini, daha souk aklla ve sakin yaklamasn ve konunun ehemmiyetine yakr ekilde muhalefet sergilemesini teklif ediyoruz.

Bedelli askerlik gündemi

AK Parti Grup Bakanvekili Turan, gazetecilerin dün, Bedelli askerlikle ilgili gündem var m? diye sorduunu anmsatt.

Terörle mücadele teklifinin kod yasa yani tekli yasa olduundan dolay, bu teklifin Adalet Komisyonunda görüülebileceini ve bu görümelerin dnda bir gündemin olamayacan, Meclisin açlaca Ekim aynda bedelli askerlik konusunun görüülebileceini ifade ettiini belirten Turan, Ancak bugün bir gelime oldu. Salk Bakanlmzn salk turizmini gelitirmek ve iyiletirmek için srarla istedii birkaç madde var. Bunun dnda Gençlik ve Spor Bakanlmzn yasa d bahisle mücadele için srarla istedii bir kaç madde var. Birkaç bakanlmzn daha buna benzer, farkl konularda talepleri var. ifadesini kulland.

Bülent Turan, bu konulara ilikin torba teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüeceklerini ifade etti.

Meclisin açlaca ekim aynda gündeme geleceini düündükleri bedelli askerlikle ilgili konuyu da gençlerin beklentileri dorultusunda bu teklife ekleme karar aldklarn dile getiren Turan, bugün birkaç saat içerisinde, söz konusu kanun teklifinin TBMM Bakanlna sunulacan ve ardndan da Plan ve Bütçe Komisyonunda görüüleceini bildirdi.

Komisyon aamas bu hafta biterse, gelecek hafta Genel Kurulda

AK Parti Grup Bakanvekili Turan, Ümit ediyorum, komisyon biran önce toplanacak ve bu görümeleri yapacaktr. Teklifin komisyon aamas bu hafta biterse, gelecek hafta da TBMM Genel Kurulunda görümeler nihayete erecektir. Biz imdiye kadar AK Parti olarak hangi vaadimizi, talebimizi, gündemimizi ihmal ettik ki bunu ihmal edelim. Bunun takvimlenmesiyle ilgili sorunumuz vard. Bunu dier kanunlarla birlikte çözme imkan bulduk. deerlendirmesini yapt.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann seçim kampanyasnda söyledii, Bedelli bir ihtiyaçtr söylemini yerine getirmenin, kendileri için eref ve talimat olduunun altn çizen Turan, basn mensuplar araclyla, gençlere ve bedelli bekleyen tüm vatandalara müjdeyi vermek istediini belirtti.

Bülent Turan, askerliin Türk toplumunda en hassas ve kymetli kavramlardan biri olduunu söyledi.

Askerlik ruhuna yakan adm atmann kendileri için görev olduuna iaret eden Turan, bu görevi yerine getirdiklerini vurgulad. Turan, stiyoruz ki bu, Türkiyede profesyonel askerlie geçiin adm olsun. Zaman içerisinde Türkiyede artk bedelli konuan, talep eden insanlar ve yasalar deil, kendi içerisinde yürüyen bir sistem olsun. dedi.

çok büyük ylma var

AK Parti Grup Bakanvekili Turan, 5 milyondan fazla insann bedelliyi beklediini, askerin yllk talebinin ise 300 binlerde olduunu, yani çok büyük ylma olduunu bildirdi.

Bu ylmay bu teklifle eritmek istiyoruz. Bundan sonraki dönemlerde ümit ediyorum, ilgililer bir araya gelecektir, ilgili bakanlk bu konuda admlar atacaktr ve profesyonel orduya, askerlii de geçi için imkan salanacaktr. diyen Turan, bedelli askerlik teklifinin gençlere hayrl olmasn diledi.

Bülent Turan, ya snr ve ücretin sorulmas üzerine, 25 ya ve 15 bin TL öngörüsüyle beraber 25 günlük askerlik hizmeti öngörülüyor. Tabii buna ilikin çalma ve takdir komisyonundur, Genel Kurulundur. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git