Beş il'e hayat verecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış törenine canlı bağlantıyla katılacağı, Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlayan Botan Çayı Beğendik Köprüsü'nün açılışı 11 Temmuzda yapılacak

Haberler 10.07.2020 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattn birbirine balayan Botan çay Beendik Köprüsünün 11 Temmuzda açlaca müjdesini verdi.

Karaismailolu, yazl açklamasnda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann canl balantyla katlaca törenle hizmete açlacak Beendik Köprüsünün, 165 metre yüksekliinde olduunu ve bu ölçüleriyle Türkiyenin en yüksek köprüsü ünvann alacan belirtti.

Söz konusu proje ile Van ile Siirt-Pervari arasndaki seyahat süresinin 5 saatten 2 saate düeceini ifade eden Karaismailolu, unlar kaydetti:

Yol, ticaret yapmak için olduu kadar insanlar birletirmek için, kardelii, birlii, beraberlii pekitirmek için yaplr. Yol, medeniyet için yaplr, gelecek nesiller için yaplr. Terör örgütleri de bu birlii, bu kardelii, daha medeni güçlü bir Türkiyeyi istemedikleri için bu projenin hayata geçmesine engel olmak istiyor. çünkü, yolunuz yoksa, eliniz kolunuz bal demektir. Yolunuz yoksa, ulaamyorsanz, eriemiyorsanz muasr medeniyetten bahsedemezsiniz. Turizmden, ticaretten bahsedemezsiniz. Brakn küresel ölçekte rekabet etmeyi, kendi insannzn refahn bile salayamazsnz. 11 Temmuzda hizmete girecek bu proje de bölgede hem ekonomik kalknmay salayacak hem de birlii beraberlii artracak.

165 METRE YÜKSEKL LE TÜRKYENN EN YÜKSEK KÖPRÜSÜ OLACAK

Beendik Köprüsünün 120 metrelik 2 adet kenar açkl ile toplam 450 metre uzunluunda ve 14 metre geniliinde olduunu belirten Karaismailolu, köprünün 165 metre yükseklii ile Türkiyenin en yüksek köprüsü olacan ifade etti.

Karaismailolu, Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahiplii yapan Siirtin Pervari ilçesinin, rnak, Bitlis ve Van arasnda köprü konumunda olduunu ve Beendik Köprüsünün yapmnn bu nedenle büyük önem tadna dikkati çekti.

Beendik Köprüsünü de içinde barndran 72 kilometrelik Küçüksu-Hizan Ayrm-Pervari l Yolunun 11 Temmuzda Cumhurbakan Erdoann canl balant ile katlaca törenle hizmete açlacan bildiren Karaismailolu, proje ile Pervarinin ulam standardnn yükseleceini ve çevre illere yüksek standartl bir yolla balanacana vurgu yapt.

Karaismailolu, 2014 ylnda yapm çalmalarna balanan Beendik Köprüsünün teknik özelliklerine de dikkati çekerek, 210 metre orta açkl ve dengeli konsol sistemiyle, Türkiyenin en uzun orta açklkl kutu kesitli ard germeli köprüsü olduunun da altn çizdi.

TERÖR ÖRGÜTLERNN SALDIRILARINA RAMEN PROJE TAMAMLANDI

Karaismailolu, projenin yapmna 1998de balandn ve 1 milyar 510 milyon liralk yatrmla tamamlandn belirterek, Bu proje bölge halk için büyük öneme sahip. Mevcut yolun çok büyük bir bölümü stabilize yol ve çok büyük bir rakmda dalar dolaarak gidiyor. Hem çok tehlikeli hem de çok uzun bir yol. Projeyi mevcut yolun daha aasnda tamamladk. Köprüler ve tünellerle yolun güvenliini ve konforunu artrdk. Proje sayesinde Vanda Pervariye 5 saati bulan seyahat süresini 2 saate kadar düürmü olduk. ifadelerini kulland.

Karaismailolu, 1998de yapmna balanan yol ve köprü yaplarnn, terör örgütlerinin bu projenin tamamlanmamas amacyla gerçekletirdikleri eylemler nedeniyle ar ilerlediini ifade ederek, unlar kaydetti:

Söz konusu proje, terör örgütünün bölgede faaliyet göstermesini engelleyecei ve bölgede önemli bir ekonomik ivme salayaca için, örgüt tarafndan antiyelerindeki içilerimiz tehdit edildi. Fakat bölge halkmz için canla bala çaltk ve bu projeyi tamamladk. nanyorum ki bu projenin bölgede salayaca ekonomik ivmeyle yatrmlar artacaktr.

Karaismailolu, projenin tasarmndan inasna kadar tamamen Türk mühendis ve içilerinin emei ile yapldn da hatrlatarak, Yapm çalmalar boyunca 255i Beendik Köprüsünde olmak üzere toplam bin 25 personel istihdam edildi. Yapm dahi bölge insanmz için önemli bir i kaps oldu. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git