BES otomatik katılım detayları Resmi Gazete'de

Bireysel Emeklilik Sistemi BES, otomatik katılım detayları Resmi Gazete'de

Haberler 26.11.2016 - 18:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katlma kararlar Resmi Gazetede açkland.

Babakan Binali Yldrm imzasyla yaymlanan genelgede, kamu kesimi ve özel sektörde faaliyet gösteren iverenlerin BESe ilikin sorumluluk ve yükümlülükleri hakknda bilgilendirme yapld.

Genelgede, kamu kurum ve kurulularna Bireysel Emeklilik Tasarrufu ve Yatrm Sistemi Kanununun Ek 2. maddesinin gerektirdii yükümlülükleri yerine getirmeleri, veri paylamna ve katk paylarnn doru hesaplanp tahsil edilmesine imkan salayacak kurum içi tedbirleri almalar talimat verildi.

BESin kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlaycs olduuna iaret edilen genelgede, amacn bireylerin emeklilie yönelik tasarruflarnn yatrma yönlendirilmesi, emeklilik döneminde ek bir gelir salanarak refah düzeylerinin yükseltilmesi ve ekonomik kalknmaya katkda bulunmak olduu vurguland.

Genelgede, sistemin, ilgili kanun kapsamna giren çalanlarn, otomatik katlm ve cayma hakkna sahip olacak ekilde iverenleri tarafndan bir emeklilik planna dahil edilmeleri esasna dayand belirtildi.

YÜKÜMLÜLÜKLERN YERNE GETRMEYEN VERENLERE DAR YAPTIRIM

BESin 1 Ocak 2017 tarihinde hayata geçirilecei hatrlatlan genelgede, yükümlülüklerini yerine getirmeyen iverenlere ilgili kanun uyarnca çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl tarafndan idari para cezas uygulanaca uyarsnda bulunuldu.

verenlerin öncelikle otomatik katlm için emeklilik plan düzenleme konusunda Hazine Müstearl tarafndan yetkilendirilmi bir veya birden fazla emeklilik irketiyle anlamalar gerektii kaydedilen genelgede, merkez ve/veya tara birimleri adna emeklilik sözlemesi imzalanmasna ilikin yetkili yöneticilerini belirleme, kapsamda yer alan çalanlarna emeklilik plan sunma ve çalann ücretinden kesecei katk payn zamannda emeklilik irketine aktarmann iverenin yerine getirmek zorunda olduu dier yükümlülükleri olduu bildirildi.

verenin söz konusu katk payn zamannda emeklilik irketine aktarmamas veya bunu yerine getirmede gecikmesi durumunda çalann birikiminde oluan parasal kayptan sorumlu olacana iaret edilen genelgede, konu hakknda daha detayl bilgiye www.hazine.gov.tr internet adresinde yaynlanan verenlere Yönelik Otomatik Katlm Sistemi Tantm Klavuzundan ulalabilecei duyuruldu.

Ana Sayfaya Git