Bez maskenin üretim ve tasarım standartları belirlendi

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yıkanabilir bez maskeler için standartları belirleyerek internet sitesinde yayımladı.

Haberler 11.05.2020 - 21:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, normalleme sürecinde vatandalarn günlük maske ihtiyacnn karlanmas adna önemli bir adm att. Böylece Türkiye, dünyada bu alanda standartlar oluturan üçüncü ülke oldu.

Standartta, virüse kar korumada, kullanlan hijyenik bez maskelerin sahip olmas gereken özellikler belirlendi. Belirlenen standartlarda, maskenin özellikleri, üretimi, tasarm, temizleme, ykama, kurutma ve balant durumlarnn nasl olmas gerektii ilk kez ortaya konuldu. Söz konusu standartlar, TSEnin internet sitesine yüklenerek eriime açld.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakanl Kabinesi toplantsnn ardndan yapt açklamada, imdi bez maske ile ilgili yeni bir adm atyoruz. Ykanabilir bez maske standartlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlmz, Ticaret Bakanlmz, TSE, TÜBTAK ve üreticilerle i birlii ile birlikte belirlendi. Bunlar için de bir üst fiyat tespit edilerek satna izin verilecek. Ayrca bu ürünlerin ciddi bir ihracat potansiyeli vardr. ifadesini kulland

Standardn, TSEnin internet sitesinde yaymlanmasnn ardndan sosyal medya hesabndan açklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank ise Tasarmndan üretimine, filtrasyon ekinliinden kullanm sonras imhasna kadar, tüm aamalarn belirlediimiz Bez Maske Standartlar yaymland. TSEnin hazrlad standartlara uygun bez maskeler, günlük yaammzdaki kullan-at maskelerin alternatifi olacak. ifadesini kulland.

ÜRETM STANDARTLARI BELRLEND

Henüz semptom gelitirmemi veya belirtisiz kalan enfekte kiilerden solunum damlacklarnn atlmn en aza indirerek virüsün yaylmasn azaltmak için kullanlan maskeler, standarda göre, küçük, orta ve büyük boy olmak üzere üç ekilde snflandrld.

Standartta, maskenin hangi kumalardan üretilmesi gerektii de yer ald. Buna göre, maske kumalar sentetik veya doal liflerden gelitirilecek, dokuma, örme, triko ya da dokusuz tekstil yöntemiyle üretilebilecek.

Maskenin sahip olmas gereken özellikler ise öyle sraland:

Bileenlerinde yrtlma, balant noktalarnn ayrlma bulunmamal, nefes alabilir olmal, uygun ekilde taklabilir ve rahat giyilebilir ekilde tasarlanmal. Tüm bileenlerin temizlii ve dezenfeksiyonu evde yaplmas kolay olmal, risk tamayan malzemeler ile üretilmi olmal, tahri veya olumsuz salk etkileri bulunmayan kumalardan imal edilmeli, kullanlan kuma dayankl olmal ve ürünün kullanm ömrü süresince bütünlüünü korumal. Kullancyla temas edebilecek ksmlarnda kullancy yaralayabilecek keskin kenarlar bulunmamal.

MASKELERN TASARIMINA DA STANDART GETRLD

Hazrlanan standartla maskenin tasarm da belirlendi. Buna göre yüz maskesinin özelliklerini unlar oluturdu:

Kullancnn burun, az ve çenesi üzerine sk bir ekilde taklabilmeli ve maskenin yan taraflar yüze tam oturmal. Ayrca maskeler, buu önleyici özellii olan veya olmayan yüz korumas veya burun köprüsü gibi ilave özelliklerin yan sra farkl ekillerde ve yaplarda tasarlanmal.

Standartla bez maskelerin performans üç gösterge üzerinden ölçüldü. Göstergeler, filtrasyon verimlilii, solununabilirlik ve mikrobiyal yük olarak belirlendi. Bez maske standardnda verimlilik oran, en az yüzde 90 ve üzeri olarak açkland.

TEMZLEME, KURUTMA, ETKET VE AMBALAJLAMA DA STANDARTTA YER ALDI

TSEnin hazrlad standartla maskenin minimum kaç kez ykanmas gerektii belirlendi. Buna göre, kolayca taklp çkarlabilecek ekilde tasarlanan maskeler, taklma srasnda ar skma ve rahatszl önlemek için yerinde tutacak kadar güçlü olmas gerekiyor.

Öte yandan standarda göre maskenin performansn koruyacak ekilde en az 5 ykama ve kurutma döngüsüne dayanabilmesi de gerekiyor.

Etiket, ambalajlama ve sat standardna göre bez maskeler, mekanik hasar ve bulamay koruyacak ekilde ambalajlanacak, bu ekilde piyasaya sürülmesi istenen maskelerin iaretleri de effaf, görünür ve okunur olacak.

Öte yandan maskeyi takmak ve çkarmak için de standart belirtildi. Standartta, maskelerin taklmas ve çkartlmasnda dikkat edilmesi gereken hususlar, u ekilde belirlendi:

Maskeyi takarken ve çkarrken bulamay önlemek için önce koruyucu eldivenler çkarlmal, eller sabun ve suyla ykanmal veya dezenfektan ile ovalanmal. Ardndan da maskenin önüne dokunmadan maske çkarlmal. Kullanlmaz hale gelen maskeler prosedüre göre; lastik bir torba ile donatlm bir kapta atlmal.

Ana Sayfaya Git