Bilim Kurulu açıkladı! Vaka artarsa yasaklar artabilir

Bilim Kurulu üyeleri korona vaka sayısındaki artış ile alakalı yaptığı açıklama da vaka sayısında artış gözlemlenirse farklı tedbirlerin alınacağını açıkladı.

Haberler 14.06.2020 - 23:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu üyeleri korona vaka saysndaki art ile alakal yapt açklama da vaka saysnda art gözlemlenirse farkl tedbirlerin alnacan açklad.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Günlük vaka saylar, bir salgnn tek bana iyi ya da kötü gittiini göstermez. Dier kriterlere de bakmak lazm. u anda test saylar salgnn ilk dönemi gibi deil. Test saysnda ciddi oranda art var ama vakalar binli saylarda devam ediyor. Pozitiflik oran da artan test saysna göre azald. Yani salgn u anda halen inite. Biz buna vaka havuzu diyoruz. imdi dikkat ederseniz iyileen hasta saylar artyor ve havuz giderek boalyor. Hastaneye yatanlarn oran bir ara yüzde 23tü, imdi ise 2.31e dütü. Ne zaman korkarz? Günlük vaka says sürekli artyor, pozitif oran giderek yükseliyorsa, hastanede yat arttysa, ar hasta says yükseliteyse o zaman salgnda tekrar balangca dönüyoruz anlamna gelir. Bu dinamik bir süreç, salgn geçti gitti diye bir ey yok. Eer art korkulan ekilde olursa, ayn olmasa da farkl tedbirler alnacaktr.

Doç. Dr. Sema Kultufan Turan: Kontrolsüz bir art yok, bunu söyleyebilirim. 45 binin üzerinde test yaplyor her gün, rakamlar artyor gibi görünse de pandeminin pik yapt dönemler gibi deil. Kontrollü sosyal yaam konusunda çok ciddi olmalyz. Bu süreci doru biçime yönetebilirsek pandemi konusunda gösterdiimiz baarmz devam edecektir. Bu haftaki verileri önümüzdeki toplantda konuup deerlendireceiz. Baka ne gibi önlemler alnabilir, elbette konuacaz. Normallemenin de denetlenmesi en önemli ksm. Saylar önümüzdeki haftalarda da binin üzerinde giderse bir takm farkl önlemler için ilk admlar atlabilir.

Ana Sayfaya Git