Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz: Ramazan ayında ek tedbirler gelebilir

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, ramazan ayı içerisinde ek tedbirlerin alınabileceğini söyledi. Doç. Dr. Kayıpmaz, "Ramazan ayı içerisinde de belirli ek tedbirlerin gündeme gelebileceği görülüyor. Kamuda, özel sektörde uzaktan çalışma, bazı kapatma kararları düşünülebilir" dedi.

Haberler 09.04.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi döneminde yerli üretimin ne kadar önemli olduunun anlaldna iaret eden Doç. Dr. Kaypmaz, Nasl anladk, hayvanclkta, tarmda, savunma sanayiinde ve bizim salk bilimlerinde yerli üretim olmazsa olmazmz. Biz bugün alarda neden zorluk yayoruz. Gerçi u anda 18 milyona ulat yaptmz a says, onu da niye yayoruz da bamlyz. u anda bizim üniversitelerimizde, bizim insanlarmz tarafndan gelitirilen alarn ön plana çkmasyla, üretilir hale gelmesiyle biz bu pandemi, Covid-19 belasndan veya bundan sonra karlaacamz dier solunum yolu hastalklarndan kendi yerli alarmzla ancak kurtulabileceiz. Bu yerli alarmz düük maliyetli ülkemizde üretebilirsek belki de yurt dndaki birçok ülkeye de derman olacak ekilde en uygun ekilde salayabileceiz dedi.

AIYA NANCI KIRMAYA çALIMAK, AKIL VE MANTIKLA BADAMIYOR

çindeki bir balk pazarnda ortaya çkan koronavirüsün ksa sürede tüm dünyay kuattn belirten Doç. Dr. Kaypmaz, Dünyada 130 milyonun üstünde vaka says ve yaklak 3 milyon ölüm olgusu ile karmza çkt. Hala bu hastal inanlmaz biçimde küçümseyenler, ciddiye almayanlar, hatta böyle bir hastaln varlna inanmayanlar var. Bizim kliniklerde gördüümüz ise genç yata, ileri yata, hastalk tablosu çok ar giden insanlar var. Ortada gerçekten bir hastalk var. Böyle bir durumda bu hastal küçümsemek, alnan tedbirleri küçümsemek, bizim hastal daha hafif atlatmamz salayacak olan aya inanc krmaya çalmak ne yazk ki akl ve mantkla badamyor. Alama yaptmz gruplarda aralk ayna göre mart ayndaki vaka saylarnda bir yükseli görmedik. Ama toplamda baktnzda aralk ayna göre mart aynda vaka saysnda ciddi bir art var. Dün itibari ile günlük 54 bin vakaya ulam durumdayz. Ama alanan gruplardaki salk çalanlar hastaln yüzde 10unu oluturuyordu, hastalarn yüzde 10unu oluturan salk çalanlarnda bu oran u anda çok çok azalm durumda. 65 ya üstünü aladk ve alananlarda hasta saylarnn aralk ayna göre hemen hemen ayn veya biraz daha az olduunu fark ettik. Toplamda vaka says artyor ama alanan gruplarda vaka says yükselie geçmiyor diye konutu.

YUMRUK EKLNDE SELAM DA VERLMEMEL

Bilim Kurulunun mümkün olan en fazla dozda ann gelmesi için çabalarnn devam ettiine iaret eden Doç. Dr. Kaypmaz, Üretici ülkelerden kaynaklanan sorunlardan dolay istediimiz doz u ana kadar gelmi deil. Bundan sonrasnda inallah kalan dozlar gelirse biz çok daha fazla alamay yaparken bir yandan da alnacak olan tedbirlerle Ramazan Bayramnda u anda olduumuzdan çok daha iyi bir konumda olabileceimize inanyorum. Ramazan ay içerisinde de belirli ek tedbirlerin gündeme gelebilecei görülüyor. Kamuda, özel sektörde uzaktan çalma, baz kapatma kararlar düünülebilir. Pandemi el birliiyle mücadele etmemiz gereken bir süreç. Evet devletimiz baz kararlar alyor. Biz de vatanda olarak bu kararlara uymak durumundayz. Yumruk eklinde selamlama ekli geliti, burada da fiziki temas vardr ve bulama riski vardr. Nasl el ele tokalamyorsak yumruk eklinde selam da verilmemeli. Bilim Kurulu toplantsnda ramazan ay içerisinde vaka saylarn düürmeye, insan hareketliliini azaltmaya yönelik tedbirler gündeme gelecek. Burada tartldktan sonra Sayn Bakanmz tarafndan Cumhurbakanl kabinemize sunulacak dedi.

Ana Sayfaya Git