Bilirkişi: Duygu Delen'e psikolojik otopsi yapılmalı

Gaziantep'te, Duygu Delen’in (17) balkondan düşüp öldüğü olaya ilişkin tutuklanıp hakkında 'kasten öldürme', 'cinsel istismar', 'yağma' ve 'hakaret' suçlarından dava açılan erkek arkadaşı Mehmet Kaplan'ın (20) yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, bilirkişi raporu hazırlayan isimlerden Prof. Dr. Hakan Kar, olayın ‘intihar mı, cinayet mi’ olduğunun belirlenmesi için psikolojik otopsi yapılması önerisinde bulundu.

Haberler 17.06.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batkent Mahallesinde, 13 Austos 2020 tarihinde, Duygu Delen, 5 katl apartmann 4üncü katndaki erkek arkada Mehmet Kaplann evinin balkonundan düüp öldü. Mehmet Kaplan, tartt kz arkadann intihar ettiini ileri sürdü. Duygu Delenin cinayete kurban gittiinin iddia edilmesi üzerine soruturma balatld. Gözaltna alnan Mehmet Kaplan, kasten öldürme, cinsel istismar, yama ve hakaret suçlamasyla tutukland.

Hakknda, arlatrlm müebbet ve 32 yla kadar hapis cezas istenen Mehmet Kaplann yarglanmasna, 7nci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Kaplan, davann 4üncü durumasnda ilk kez mahkemeye getirildi, bilirkii heyetinde yer alan ve olayn ardndan rapor hazrlayan adli tp uzmanlarnn da dinlenmesine baland.

Bilirkii raporu hazrlayan adli tp uzmanlarndan Prof. Dr. Hakan Kar, Mersin 8inci Ar Ceza Mahkemesinden SEGBS yöntemiyle durumaya katld. Sank avukatlarnn talebiyle hazrlanan raporda yer alan bilirkii heyetindeki Murat Akbaba, Nadir Arcan, Alpaslan Can, çalar Özdemir ve müdahil avukatlarla Duygu Delenin babas Bülent Delen salonda hazr bulundu.

BLNCNN AçIK OLDUU KANAATNDEYZ

stanbul Üniversitesi Adli Tp Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Arcan, Duygunun düerken gösterdii enerji ve refleks dolaysyla bilincinin açk olduuna kanaat getirdiklerini söyledi. Duygunun vücudunda ölümüne neden olan yaralanmalarn dümeye bal olduunu aktaran Arcan, mahkeme bakannn olay esnasnda Duygu, ruhen ve bedenen kendisini Mehmet Kaplana kar savunabilir mi? eklindeki sorusuna evet, savunabilir cevabn verdi. Arcan, mahkeme bakannn bilinç açkl konusunun aamalar var m? sorusuna ise kiinin verdii tepkilere baklacan, maktulün gözünün açk olduunu ve oradan bir siper aldn düündükleri, bu nedenle bilincinin kapal olmad kanaatine olduklar yantn vererek, Bu mütalaada Hakan Kar tarafndan soruturma aamasnda sunulan mütalaaya ilikin deerlendirmemizi de yaptk. Uygulamada bizim zorlandmz konulardan birisi yüksekten dümedir. ntihar ve cinayet konusunda yorum yapmaktan kaçnrz. Sadece otopsi ve olay yeri bulgularyla bir sonuca gidilmesi mümkün deildir. Ölüm nedeniyle ilgili bir tereddüt yok. O raporda belirttiimiz gibi yaralanmalarn dümeye mi bal yoksa öncesinde mi olduu konusunda kesin bir deerlendirme yaplmamaktadr. Bilinçle ilgili deerlendirmede ise farkl görüler yer alyordu. Kiinin ölümüne neden olan yaralanmalarn tamam ancak dümeyle meydana gelen yaralanmalardr. Ölüme neden olan yaralar tamamen yüksekten dümeyle uyumludur. Bilinçle ilgili bizden önceki raporda kapal olduuna dair deerlendirme yaplmtr. Görüntü kaytlarndan bilincin kapal olmadna dair net görüntüler görüyoruz. Maktul düerken elini açyor ve aktif hareketle korunma refleksi gösteriyor. Avuç içlerini açarak aa doru kvrdn, koruma refleksi gösterdiini görüyoruz. Otopsi raporunda da doku içi kanamalar mevcuttur. Bu nedenle bilincinin kapal olmad kanaatindeyiz dedi.

KEMERLE DÖVÜLÜP, SÜRÜKLEND DDASI

Duygunun bilinç açkl ve balkondaki durumu itibari ile kar koyma imkan ve tespitine ilikin Nadir Arcan, buna net bir ey söylemenin mümkün olamayacan söyleyerek,

bulgularn kar koyma gücüne sahip olduunu gösterdiini aktard. Duygunun vücudundaki ray eklindeki ekimozlarn darp sonucu deil, dümeye bal olduunu ifade eden Arcan, Kemer gibi bir cisim olduu zaman birbirine paralel olarak görülür ancak ölçüler arasnda böyle bir uyum yok. Sa kolundaki ekimozlarn birbirine paralel eklinde ve ayn ölçüde ilerledii görülmektedir. Dolaysyla bizim klasik olarak bildiimiz ray eklindeki ekimoz dnda yüksekten dümeye bal kinetik enerjiyle olumu kemiin alttan basks sonucu olumu yaralanmalardr diye konutu.

Duygunun Mehmet Kaplan tarafndan darbedildikten sonra bilinci kapal ekilde evin içerisinden balkona kadar sürüklenmesi iddiasna ilikin bir bulgu olmadn anlatan Nadir Arcan, bu tür deerlendirmelerde kap ve perdenin durumu gibi tüm hususlar deerlendirildiinde bir kiinin oradan sürüklenerek götürülmesinin mümkün olmadn kaydetti.

KAN OLAN YERE BASMAMITIR

Olay srasnda Duygu Delenin çorabnda kan olmamasnn nasl açklanacan soran Delen ailesinin avukat Mehmet Balcnn sorusu üzerine, akla ilk gelen deerlendirmenin Duygunun kan olan yere basmamas eklinde cevaplad. Arcan, arbede srasnda hangi aamada kanamann baladn belirlemek gerektiini dile getirip, Duygunun vücudunda meydana gelen ekimozlarn kemik yapsyla uyumlu olduunu, ba bölgesinde meydana gelen yaralanmann yukarda olduunu düünmenin yanlg olabileceini vurgulayarak öyle dedi:

Duygunun gerek tiörtünde gerek taytnda Mehmet Kaplana ait kan örnekleri vardr. Ben sadece olaslklar söylüyorum. Eer çorapta kan yoksa o çorap kana temas etmemitir. Olay yerinde kan izlerinin olduunu biliyoruz. Bunlarn bir ksm damlama bir ksm da temas ve el ykandktan sonra olduunu biliyoruz. Kiinin kapy hangi eliyle kulland önemlidir. Net bir ey söylemek zor ama kiinin o esnada dier elinde bir ey var mdr bilemiyoruz. Olayn intihar m cinayet mi olduu konusunda net bir ey söylemek mümkün deildir.

ELNN AçIK OLMASI BLNCNN AçIK OLDUUNU GÖSTERMEZ

lk raporu hazrlayan Adli Tp Uzman ve Mersin Üniversitesi Tp Fakültesi Anabilim Dal Öretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kar ise soruturma aamasndaki verdii raporun o aamada mevcut delillerle hazrlandn aktard. Kar, Duygu Delenin düme esnasnda ellerin refleks hareketi gösterdiine katlmadn ve elin yere temas dahi etmediini ifade etti. Duygu Delenin düme saatiyle kalbinin durma süresi arasnda 45 dakika olduunu, bu sebeple de ekimozlarn hangisinin dümeden önce, hangisinin dütükten sonra olduu konusunda net bir ayrm yapmann söz konusu olamayacan anlatan Hakan Kar, Bilincinin açk olup olmad konusunda dosyaya sunulan görüler arasnda çeliki bulunmaktadr. Bu konuda adli tptan rapor alnmasnn faydal olacan düünüyorum. Kemer sert kült ve elastik bir cisimdir. Kemerin neresinin vücudun neresine denk geldii onlarca faktöre göre deiir. Duygu Delen de sa kol ve ön kolda ayrca sol bacakta meydana gelen 5-6 adet ray eklindeki ekimozlarn ekarte etmeye yönelik olduunu düünmekteyim. Duygunun dümesi neticelendikten sonra önce yere demeyen sol baca 10-20 santim kadar bir yüksekten yere demesi halinde bu çarpma neticesinde ray eklindeki ekimozun olumayaca kanaatindeyim. Ayrca sa kolda kemiin kadnlardaki büyüklüü dikkate alndnda eni 2- 2,5 santim aralnda deimektedir. Oysa burada oluan ray eklindeki ekimozlarn genilii hatrladm kadaryla 5 santimdir. Bu ekimozun alttaki kemikle olumas mümkün deildir diye konutu.

PERDE VE TÜLDEK KANI AçIKLAYAMIYORUM

Hakan Kar, sank Mehmet Kaplann ilk 3 ifadesinde aralk olan balkon kapsndan çktn söylediini, eer bu öyleyse, balkon kapsnda ve perdeyle tüldeki kan açklayamadn kaydetti. Duygunun bilincinin açk olduuna yönelik savunulan elinin açk olmasyla ilgili de önce bann yere temas ettiini anlatan Kar, öyle konutu:

Bilirkii raporunda düme yönünde iki farkl senaryo çizilmektedir. Ben ikinci senaryoya sadece düme ekli anlamnda katlyorum. lk senaryoya balkon ve korkuluklarnda maktule ait herhangi bir vücut izine rastlanlmad nedeniyle katlmyorum. Ancak dediim gibi kesin bir senaryo çizmem mümkün deildir. Benim çkarmm, Duygunun eli madem korumaya yönelik olduuysa, neden önce eli yere temas etmiyor. Eli yere yaknken, dirsekleri hafif bükülmeyle açlmasnn bilinç açk diye yorumlanmasn doru bulmuyorum. Bilincin kademeleri vardr. Bilincin net olarak açk olduu yazarken, 4 kiilik raporda tam kapal olmad yazyor. Burada 3 farkl çeliki var. Buna bal olarak farkl bir adli tp heyetinden görü alnabileceini savunuyorum.

PSKOLOJK OTOPS ÖNERS

Son olarak olayn intihar m, cinayet mi olduuna dair psikolojik otopsi önerisinde bulunan Kar, Psikolojik otopsi, ölüm öncesi kiinin intihara meyli yönünde bir eilimi olup olmadnn aratrlmasn istiyorum. Psikolojik otopsi yaplmasnn dosyaya katk salayacana inanyorum dedi.

Duruma, her iki tarafn avukatlarnn dinlenmesiyle devam edecek.

Ana Sayfaya Git