Bingöl depremi faylar aktiftir!

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Bingöl'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremle ilgili, "Bu depremler, bize her ne kadar ana fay üzerinde olmasa da bu 2 fay zonu arasındaki fayların aktif olduğunu ve deprem üretme potansiyelleri olduğunu gösteriyor. Depremin bize verdiği mesaj, şu olmalı; bu depremler devam edecek, fayların aktif olduğunu gösteriyor" dedi.

Haberler 01.02.2022 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölde, saat 03.49da, merkez üssü Yayladere ilçesi olan ve yerin 7 kilometre derinliinde 4.7 büyüklüünde deprem meydana geldi. Frat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendislii Öretim Üyesi Prof. Dr. Aksoy, ksa süreli panie neden olan depremin ana fay üzerinde olduunu söyledi. Geçen yl Haziran aynda ayn bölgede 5.3 büyüklüünde deprem olduunu anmsatan Prof. Dr. Aksoy, bunlarn mevcut faylarn aktivitesi olarak deerlendirilmesi gerektiini vurgulad.

DEPREM ÜRETME POTANSYELN GÖSTERYOR

Prof. Dr. Aksoy, kuzeydeki Kuzey Anadolu fay zonu ve güneyden geçen Dou Anadolu fay zonunun Karlovada birletiini belirterek, öyle konutu:

Meydana gelen 4.7 büyüklüündeki depreme baktmzda bu fay zonlarndan biri üzerinde olduunu görüyoruz ki daha sonra artçlar da meydana geldi. En son 09.06da 4 büyüklüünde depremin daha meydana geldiini görüyoruz. Bu depremler bize her ne kadar ana fay üzerinde olmasalar da bu 2 fay zonu arasndaki faylarn aktif olduunu ve deprem üretme potansiyelleri olduunu gösteriyor. Yaklak 6 ay önce haziran sonlarnda yine ayn bölgede yani Karakoçan-Adakl-Kinn snr bölgesinde 5.3 büyüklüünde deprem yaamtk. O da yine bölge insann tedirgin etmiti. Burada depremlerin yöre insanlar tarafndan veya yakn yerleim alanlarnda hissedilmesinin en önemli sebebi büyüklüünden ziyade derinliklerinin s olmas ki baktmz zaman 10 kilometre civarnda hatta bazlarnn 6-7 kilometre civarnda olduunu görüyoruz. Bu da daha fazla hissedilmesine neden oluyor. Krsal kesimdeki binalarn mühendislik hizmeti almayan yaplar olmas da hissedilmeyi artryor. Depremin bize verdii mesaj, u olmal bu depremler devam edecek, faylarn aktif olduunu gösteriyor. Dolaysyla yaplamamz, yer seçimlerimizi daha doru yapmamz gerektiini, bu depremlerin varlndan anlamalyz. Bu depremleri oradaki mevcut faylarn aktivitesi olarak deerlendirmek daha mantkl olur, diye düünüyorum. Daha büyük depremin tetikleyicisi olmaktan çok sradan aktiviteleri eklinde deerlendirmek lazm.

Ana Sayfaya Git